Grillad hel fisk med gräslökshollandaise

Grillad hel fisk med gräslökshollandaise, kokt potatis och tomat- samt grönsallad.

4 portioner grillad hel fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 fiskar à ca 650 gram som multe, stor aborre, makrill, guldsparid eller öring
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 6 kvistar färsk timjan eller någon tsk torkad timjan
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Gräslökshollandaise: 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1/2 tsk socker
  • 1 dl hackad gräslök, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 16 st färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 klyftor citron
  • 2 stora tomater
  • 60 gram grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skölj fisken och rensa ur fiskarna. Lägg dem i en bunke med och täck med vatten. Rör i 2 msk salt och låt stå i 30 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Förbered tillbehör och börja koka potatis. Skölj och tärna tomater. Skölj grönsallad och strimla den om du vill.
  4. Gräslökshollandaise: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Finhacka gräslöken.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  8. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  9. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  10. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  11. Vispa i hackad gräslök och smaka av såsen med citronsaft, salt, socker och peppar.
  12. Tycker du såsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  13. Håll den gärna varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt medan du grillar fisken. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm (äggen koagulerar) och såsen spricker.
  14. Ta upp och torka fisken torr med lite hushållspapper.
  15. Skär 3-4 sneda snitt i skinnet på båda sidor.
  16. Smörj in fiskarna med olivolja, salt, vitpeppar samt citronsaft.
  17. Fördela timjan samt bladpersilja i fiskarna.
  18. Grilla fisken 10 minuter på varje sida. Enklast är att klämma fast fiskarna i fiskgrillhalster men det går också bra på vanligt galler om du vänder dem försiktigt ex. med en stekspade i metall samtidigt som du håller emot med grilltången. En del skinn kan då fastna.
  19. Skär ev. bort huvudet innan servering.
  20. Servera de hela grillade fiskarna på fat med citronklyftor samt kokt potatis, gräslökshollandaise och tomat- samt grönsallad.

Val av fisk

Du kan välja fisk som multe, makrill, stor abborre, regnbåge, guldbraxen (guldsparid), öring eller valfri sort. På bilden har jag en grillad multe.

Räkna att en fisk på runt 650 gram räcker till två portioner. Välj fisk som är krav eller MSC märkt.

Grilla eller steka i ugn

Fisken kan även grillas och stekas i ugnen på 225 grader i övre delen av ugnen på grillgaller med en långpanna under i ca 10 minuter på varje sida.

Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.

E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-09