Grillad hel fisk med gräslökshollandaise

Grillad hel fisk med gräslökshollandaise, kokt potatis och tomat- samt grönsallad. Du kan välja fisk som multe, makrill, stor aborre, regnbåge, guldbraxen (guldsparid), öring eller valfri sort. På bilden är det grillad multe.
Räkna att en fisk på runt 650 gram räcker till två portioner. Välj fisk som är krav eller MSC märkt.

Fisken kan även grillas och stekas i ugnen på 225 grader i övre delen av ugnen på grillgaller med en långpanna under i ca 10 minuter på varje sida.

Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
 

4 portioner grillad hel fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 fiskar à ca 650 gram som multe, stor aborre, makrill, guldsparid eller öring
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 6 kvistar färsk timjan eller någon tsk torkad timjan
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Gräslökshollandaise: 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1/2 tsk socker
  • 1 dl hackad gräslök, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 16 st färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 klyftor citron
  • 2 stora tomater
  • 60 gram grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skölj fisken och rensa ur fiskarna. Lägg dem i en bunke med och täck med vatten. Rör i 2 msk salt och låt stå i 30 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Förbered tillbehör och börja koka potatis. Skölj och tärna tomater. Skölj grönsallad och strimla den om du vill.
  4. Gräslökshollandaise: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Finhacka gräslöken.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  8. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  9. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  10. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  11. Vispa i hackad gräslök och smaka av såsen med citronsaft, salt, socker och peppar.
  12. Tycker du såsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  13. Håll den gärna varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt medan du grillar fisken. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm (äggen koagulerar) och såsen spricker.
  14. Ta upp och torka fisken torr med lite hushållspapper.
  15. Skär 3-4 sneda snitt i skinnet på båda sidor.
  16. Smörj in fiskarna med olivolja, salt, vitpeppar samt citronsaft.
  17. Fördela timjan samt bladpersilja i fiskarna.
  18. Grilla fisken 10 minuter på varje sida. Enklast är att klämma fast fiskarna i fiskgrillhalster men det går också bra på vanligt galler om du vänder dem försiktigt ex. med en stekspade i metall samtidigt som du håller emot med grilltången. En del skinn kan då fastna.
  19. Skär ev. bort huvudet innan servering.
  20. Servera de hela grillade fiskarna på fat med citronklyftor samt kokt potatis, gräslökshollandaise och tomat- samt grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer