Pescetariansk nyårsbuffé

Bjud på en buffé utan kött men med grönt, skaldjur och fisk.

Duka upp en buffé av goda rätter med mycket grönt men också lyxigheter som hummer. En buffé som passar till de flesta lite mer avslappnade mingel-fester och högtider som Nyårsfest, födelsedagsfest, examensfest eller annat firande.

Pescetarianism är något många är utan att veta om det - en variant av vegetarian - i korthet så äter man grönt och vegetariskt men inte rött kött. Så här finns rätter med fisk, ägg, mejeri och skaldjur. Men inget nötkött, gris-, vilt- eller fågelkött. Handla och planera i tid. Förbered så mycket du kan dagen innan.

Förslag till pescetariansk buffé

Till välkomssdrink kan man duka upp lite rostade nötter, grönkålschips, oliver eller valfria snittar. Har du ej tid att så köp lite färdiga tapas och tilltugg som oliver, crostinis, grissinis, röror, inlagd paprika, marinerad fetaost, chips osv. Bjud sedan på ett buffébord med grönt-, fisk- och skaldjurstema.

Temat är grönt, vegetariskt, hav och avslappnat buffé-servering. Så använd fantasin och välj ett passande tema som exempelvis: Hav, Nytt år, Hummer, Fisk, Skärgård, Båtar eller valfritt. När du sedan dukar så kan du pynta bord och miljö efter det temat. I exemplet Havstema kan man du pynta bordet med snäckskal, stenar från stranden, fin sand, plastfiskar, miniakvariaum osv - resten får du komma på själv.

Ett fat med rökta räkor och ett med kokta färska räkor eller havskräftor serverade med majonnäs och/eller hemgjord aioli. Riktigt lyxigt blir det med ett stort skaldjursfat, gratinerade havskräftor eller halvor av gratinerad hummer - fryst, tinad hummer är rätt dyrt men kanske ok till en mindre buffé.

En stor gryta eller fat med vinkokta musslor är rätt enkelt men mycket gott. Baka eller köp ett gott bröd till buffén - köp färdig baguette värm till vitlöksbaguette eller baka egen baguette eller spenatbaguette samt servera med hemgjort smör.

Ett fat med varmrökt regnbågslax med dillsås eller romsås med ex. stenbitsrom. Kanske det enklaste man kan laga till nyår som ändå är festligt. Dock kanske en del är trötta på lax efter jul. Koka fina delikatesspotatisar till.

En ljummen potatissallad med linser eller potatissallad med rostad vitlök som fyller ut på buffén. En extra varmrätt med fisksoppa (där bröden och aioli också passar till). Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella. Västerbottenpaj eller annan paj passar också.

Efterrätts- och kaffebord:

Mitt tips på efterrätt är att duka upp en efterrätt eller flera. Du kan servera med ett kylt dessertvin till. Vid sidan kan man duka upp kaffe och the med tillbehör. Vill man att alla ska få en fin dessert (och inte en bit tårta som vissa gäster grävt sönder till en röra ;) så kan man laga desserten i portionsformar - förslag är tiramisu, cheesecakes och/eller smulpaj (värm till dessertdax och servera med glass eller vaniljsås). Dessa kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.

Man kan också göra en festlig händelse med desserten och tända tomtebloss eller liknande i en stor pavlovatårta (garnera med sylt och ev. importerade bär), marängsviss eller chokladtårta. Vidare kan man duka upp godis, choklad (typ After Eight) och kakor till ett helt dessertbord.

Irish coffee gillar många och det kan pigga upp på festen. Planera lite innan med lösvispad grädde i kylen så kan du ta upp beställningar på dessa när det är dags för kaffe efter buffén - given succé. Servera gärna Irish Coffee med något gott till som hemgjorda tryfflar, choklad och godis.

Ostavdelning:

Gillar du ost så kan du duka upp en liten ostbuffé med tillbehör - förslagsvis jämte efterrätter och sötsaker. Enkelt att laga - bara att köpa och duka upp. Många älskar en god osbricka (denna passar till vitt vin och har krämiga ostar - köp gärna till en Gruyere, Emmenthaler och cheddarost) så detta är ett bra trick om du har tidsbrist. Vill du ha mer tips till ostar hittar du det här.

Dryckestips:

Mousserande vin eller ett bål passar till välkomsdrink. Till maten passar ett kylt vitt vin samt öl som IPA ex. Mikkeller, Brew dog eller svenskt mikrobryggeri. Tips är att ställa fram en eller två ishinkar eller skålar med is och ha kalla drycker i som skumpa, vitt vin, öl, alkohofritt samt dessertvin. Till efterrätterna funkar - förutom ett kaffebord med avecer - ett sätt dessertvin som ex. Moscatel de Setubal eller annat alternativ ex. Sauternes sött av ädelröta. Förutom kallt mineralvatten, juice, läsk så kan man ha en alkohofri god öl ex. från Mikkeller eller Brewdog.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-12-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.