Löjromssnittar med grönkålschips

Löjromssnittar på smörstekta toastbröd med smetana toppat med grönkålschips. Mycket lyxiga och goda snittar till fest som nyår, kalas och firande. Köp ursprungskyddad och fin svensk Kalixlöjrom - finns bla fryst.

Börja med att laga grönkålschips - förslagsvis dagen innan. Gör gärna en stor sats så kan du bjuda på grönkålschips i en skål bredvid också (kanske någon bara vill ha grönkålschips).

Det räcker med en liten burk och 1-2 tsk löjrom på varje snitt. Man kan såklart ta en msk om man vill lyxa till det. Tips är att först fördela en tsk på varje snitt och sedan fördela resten på varje bit så att ingen blir utan. Överbliven löjrom går att frysa in.

Istället för Smetana (rysk syrad grädde) kan du ta creme fraiche. Du kan såklart ta annat bröd också som rostat tunnbröd, kex, surdegsbröd eller pumpernickel. Istället för grönkålschips kan man ta en dillkvist, persiljeblad, hackad gräslök, lantchips, sötpotatischips eller annat du tycker passar att garnera snittarna med. 

Här har jag räknat tre löjromssnittar per portion (totalt 12 stycken) om du enbart bjuder på en sorts snittar. Bjuder man på fler varianter av snittar så kan dessa tolv snittar räcka till 6 personer (2 löjromssnittar vardera samt andra snittar) eller 12 personer (en löjromssnitt vardera plus andra snittar). Du kan förbereda snittarna i god tid genom att laga grönkålschips dagen eller flera dagar innan. Vidare kan du ha smörade bröd i plastpåse eller inplastat på bakplåtspapper och bakplåt redo för ugnen. Tips är då att förbereda för fler varianter snittar och göra en dubbel eller trippelomgång bröd så kan du toppa en del med skagenröra och en del med anklever typ denna. Garnera med grönkålschipsen. Vegetariska eller veganska snittar kan du göra med guacamole, tapenade eller aubergineröra toppat med grönkålschips. 

12 stycken löjromssnittar till 6 eller 4 personer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 rundlar av ljust bröd typ toast, surdegsbröd eller baguette
  • 50 gram smör
  • 40 gram löjrom
  • 1 dl smetana eller crème fraiche naturell
  • 1 omgång grönkålschips (se länk till recept ovan)

Tillagning

  1. Börja med att laga grönkålschips - se länk ovan.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Bröden kan också stekas ljust bruna några i taget i en stekpanna.
  3. Skär ut eller tryck ut 12 rundlar av bröd - ca 4 -5 cm i diameter.
  4. Bred smör på båda sidor på bröden. Lägg på ett bakplåtspapper och rosta bröden i några minuter i mitten av ugnen tills de fått färg. Eller stek dem gyllene på båda sidor i en stekpanna.
  5. Låt rundlarna svalna nästan helt.
  6. Lägg upp 2 tsk smetana eller creme fraiche på varje rundel.
  7. Toppa med 1-2 tsk löjrom och en bit grönkålschips på varje.
  8. Lägg upp på serveringsfat och servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer