Ljummen potatissallad med rostad vitlök

Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.

4 portioner potatissallad med rostad vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 20 mellanstora potatisar
  • 2 rödlökar
  • 1 liten purjolök
  • 1 hel vitlök
  • 0,5 pkt bacon
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt, grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär bort fulheter och dela större potatisar (förslag är att alla potatisar är i storlek som pingisbollar). Lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala och klyfta rödlök. Dela purjolök på längden, skölj och rensa den. Skär i grova bitar och lägg i formen. Använder du vårlök eller knipplök så strimlar du dem och fräser vid sidan i lite olivolja att toppa med vid servering.
  4. Tillsätt ev. ytterligare rofrukter eller paprika efter smak till ugnsformen.
  5. Salta, peppra och blanda med olivoljan.
  6. Skala av det yttersta lagret på den hela vitlöken och placera den i en hörnan av ugnsformen.
  7. Rosta allt i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills potatisen är klar (stick med en gaffel).
  8. Hacka under tiden bacon så fint du kan. Stek baconet knaprigt i en panna och häll av fettet. De ska bli små knapriga baconbitar att garnera med vid servering.
  9. Dela den hela vitlöken med en brödkniv tvärs över klyftorna. Vitlöken är nu så mjuk som en kräm - att du kan klämma ut den med fingrarna i en stor bunke.
  10. Blanda vitlöken med majonnäs och yoghurt samt 0,5 tsk salt och lite vitpeppar.
  11. Vänd i potatisen, löken och baconen samt ev. andra ingredienser och smaka av med salt och peppar. Potatissalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer