Ljummen potatissallad med rostad vitlök

Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.

4 portioner potatissallad med rostad vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 20 mellanstora potatisar
  • 2 rödlökar
  • 1 liten purjolök
  • 1 hel vitlök
  • 0,5 pkt bacon
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt, grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär bort fulheter och dela större potatisar (förslag är att alla potatisar är i storlek som pingisbollar). Lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala och klyfta rödlök. Dela purjolök på längden, skölj och rensa den. Skär i grova bitar och lägg i formen. Använder du vårlök eller knipplök så strimlar du dem och fräser vid sidan i lite olivolja att toppa med vid servering.
  4. Tillsätt ev. ytterligare rofrukter eller paprika efter smak till ugnsformen.
  5. Salta, peppra och blanda med olivoljan.
  6. Skala av det yttersta lagret på den hela vitlöken och placera den i en hörnan av ugnsformen.
  7. Rosta allt i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills potatisen är klar (stick med en gaffel).
  8. Hacka under tiden bacon så fint du kan. Stek baconet knaprigt i en panna och häll av fettet. De ska bli små knapriga baconbitar att garnera med vid servering.
  9. Dela den hela vitlöken med en brödkniv tvärs över klyftorna. Vitlöken är nu så mjuk som en kräm - att du kan klämma ut den med fingrarna i en stor bunke.
  10. Blanda vitlöken med majonnäs och yoghurt samt 0,5 tsk salt och lite vitpeppar.
  11. Vänd i potatisen, löken och baconen samt ev. andra ingredienser och smaka av med salt och peppar. Potatissalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer