Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter middagen som gjort för kaffedrinkar.

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar Irish Coffee är en riktig favorit hos många. Här hittar du även andra varianter som Irish Cappucino - en variant av Irish coffee med expresso, varm skummad mjölk och utan grädde. Perfekt efter maten med en bit mörk choklad till som ex. Lindt eller Valrhona.

Irish coffee är en klassiker. Här hittar du även andra varianter som Irish Cappucino, kaffedrinkar med likörer och olika smaker.

Grunden i en kaffedrink är oftast vanligt bryggkaffe. Det blir givetvis mycket gott med espressokaffe också. Vidare sprit som whisky eller välj en annan avec som ex. calvados, rom eller konjak.

Lite rörsocker, farinsocker eller likör i grunden. Toppa sedan med lättvispad grädde eller prova varm uppskummad mjölk.

Man kan också göra jättegoda alkoholfria kaffedrinkar utan sprit med godis, essenser, lättvispad grädde. Varma eller iskalla med is.

Irish coffee
Ett recept på klassisk Irish Coffee med lättvispad grädde, farinsocker och whiskey i ett glas med kaffe.

Andra varianter är med rom, kahlua och apelsin, apelsinlikör, hjortronlikör, Bénédictine eller konjak.

Irish Cappuccino
En variant av Irish coffee utan grädde. Med god espresso och varm skummad mjölk.

Alco-latte
Kaffe latte med alkohol. En spetsad latte med likör. Välj mellan 2 cl kakaolikör, baileys, kahlua, amaretto eller rom. Gör en latte och toppa med sprit.

Irish Coffee Du ska inte använda din fina jätterökta Lagavullin whisky i Irish Coffee. Då smakar det bara rök om grädden. Välj istället en orökt whisky ex. från Irland.Bailey's söndagsdrink
Lägg en kula vaniljglass i ett högt glas, häll över 4 cl Bailey's och toppa med en kopp kaffe.

Affogato
Espresso med en kula vaniljglass i. En dessert och kaffedrink i ett. Toppa med några cl sprit eller likör av valfri sort.

Förslag är rom, whiskey, konjak, kaffelikör som Kahlua, Amaretto, päronlikör, cointreau, apelsinlikör, Pommeau med flera.

Tänk på att spriten och likören ska smaka bra ihop med kaffesmaken så kan det inte gå fel.

Jamaicanskt kaffe
Blanda 4 cl rom 1 halv tsk socker (om du vill ha sött) toppa med kaffe och vispad grädde.

Chokladkaffe
Blanda lika delar kaffe med varm chokladmjölk. Servera i högt glas med lättvispad grädde. Godiskaffe blir det med vaniljpraliner, punschknappar eller krossad dajm. Servera den alkoholfri eller tillsätt några cl likör, rom, whisky osv.

Choko-latte
Kaffelatte med chokladsmak av chokladsås, typ Oboy. Häll chokladsås i botten på ett högt glas. Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader) och blås eller vispa upp lite mjukt skum. Häll i mjölken. Avsluta med skum. Häll sedan i espresson.

Toppa med några cl sprit som orökt whisky, rom, konjak, calvados eller likör som Kahlua.

Spetsat iskaffe
Kyl kaffe och servera i höga glas med is, mjölk och socker. Toppa med några cl sprit som orökt whisky, rom, konjak, calvados eller likör som Amaretto, Bailys eller Kahlua.

Espresso Martini
Trött på grädde, whisky och kvalmig Irish Coffee? Då kanske en en iskall Espresso Martini med dubbel espresso, vodka och Kalhúa kaffelikör kan vara något?

Fler kafferecept >>

Fler kafferecept med espressoskola >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-11-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.