Caesarsallad till många

Laga en jättestor Caesarsallad för 10 gäster. Caesarsallad med romansallad, knaprig bacon, krutonger och parmesan samt Caesardressing förstås.

Du kan fuska med färdig caesardressing eller laga egen Caesardressing. I korthet smaksätter du vanlig majonnäs med pressad vitlök, riven parmesanost samt lite hackade sardeller och smakar av med salt.

Hittar du inte romansallad kan du ta och blanda lite andra sorter som isberg, frisé och lollo rosso. Istället för parmesan kan du ta Grana padano-ost.

Du kan servera dressingen bredvid i en skål. Då håller sig salladen fräsch om den serveras under längre tid på buffé.

10 portioner caesarsallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl färdig caesardressing eller blanda 2,5 dl majonnäs med 1 klyfta vitlök, 1 dl riven parmesan, 0,5 dl citronsaft och 4 msk hackade sardeller.
  • 1 kg - 3-4 stora huvud - romansallad
  • 5 skivor vitt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 100 gram hyvlad parmesan eller riven på påse (2x80 g)
  • 1 pkt bacon
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Blanda dressing om du inte köpt färdig.
  2. Stek bacon knaprig i en ugnsform på 175 grader i cirka 15 minuter.
  3. Låt svalna och hacka sedan i bitar.
  4. Skär bröd i tärningar. Blanda med olivolja och stek gyllene i panna eller rosta i ung.
  5. Skölj och dela tomater.
  6. Hyvla ost.
  7. Skölj och riv isär salladsblad grovt.
  8. Blanda i en skål med dressingen. Du kan också servera dressing i en skål bredvid.
  9. Lägg upp på fat eller skål.
  10. Blanda bacon, tomat och ost i salladen.
  11. Servera krutongerna i en skål vid sidan (de mjuknar annars) eller strö dem över caesarsalladen vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer