Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Mustig och god lasagne med aubergine eller äggplanta.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
- Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
- Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
- BECHAMELSÅS: smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter.
- GRÖNSAKER: Skölj och skiva aubergine tunt. Lägg i en bunke. Salta och vänd runt skivorna. Låt stå några minuter.
- Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna i olivoljan några minuter lite i taget samt lägg över i en annan bunke eller ex. långpanna. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över auberginen när du steker dem.
- LÄGG IHOP: Dags att lägga ihop lasagnen i en ugnsform (i storlek som en halv långpanna).
- Se till att tomatsås och vit bechamelsås är varma (så gräddar lasagnen fortare och jämnare).
- Lägg ca 1 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
- Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
- Bred tomatsås över pastaplattorna.
- Sprid ut halva den stekta auberginen över tomatsåsen. Lägg på 1/3 av Bechamelsåsen.
- Sprid ut några skivor av en mozzarellaost.
- Sprid över ett lager med tomatsås.
- Lägg på pastaplattor.
- Lägg på tomatsås.
- Vidare ett lager fräst aubergine. Lägg på 1/3 av Bechamelsåsen.
- Lägg på den sista tomatsåsen.
- Strö över parmesanost över tomatsåsen.
- Vidare pastaplattor.
- Avsluta med resterande bechamelsås samt fördela förslagsvis sex skivor mozzarellaost i ett mönster likt 6 på en tärning (en för varje portion).
- Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25 min i övre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
- Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
- Servera vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka samt finrivna morötter.
- Eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
Varianter
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Kan förberedas
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så använd pastaplattor av bra kvalitet som ex. Barilla.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Parmesan är ej vego
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Istället för vanlig mozzarella kan du ta sojaost mozzarellastyle eller riven mozzarella.
Portionsberäkning
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal