Snabb fisksoppa med aioli
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli.
Tillagning
- Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
- Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
- Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
- Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
- Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
- Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
- Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
- Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
- Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
- Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm bröd som baguette om du vill ha det till.
- Tillsätt färsk fisk.
- Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
- Koka upp soppan.
- Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
- Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
Serveringsförslag
- Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off. Eller servera med vitlöksbröd.
- Vidare passar vitlöksmajonnäs som aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
- Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.
Kan förberedas
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Med fryst fisk
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal