Snabb fisksoppa med aioli
Introduktion och förberedelse
En god och snabb variant av fisksoppa baserad på passerade tomater och färdig majonnäs till aioli. Gott att servera med baguette.
Blir godare om grunden till soppan förbereds innan och får stå i kylen. Sen är det bara att värma och ha i fisken.
Du kan köpa fryst fisk och skaldjur som du kan lägga fryst direkt i den kokande soppan. Lägg då i fryst fisk.
Tillagning
- Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
- Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
- Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
- Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
- Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
- Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
- Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
- Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
- Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
- Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm bröd som baguette om du vill ha det till.
- Tillsätt färsk fisk.
- Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
- Koka upp soppan.
- Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
- Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal