Romtryffel chokladtryffel med rom

Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.

30 romtryfflar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 230 g mörk choklad 70%, helst från Venezuela
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 40 g flytande honung
  • 40 g osaltat smör
  • 3 msk rom, helst lagrad från Jamaica
  • 1 dl kakaopulver

Tillagning

  1. Dela på vaniljstången och pilla ut fröna.
  2. Lägg i en kastrull med grädden och koka upp med honungen.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen och rör.
  5. Tärna smöret och vänd ner det i chokladsmeten. Svalnar chokladen för mycket kan du värma den i mikron. Denna fyllning kallas ganache.
  6. Tillsätt rom mot slutet och låt svalna i kylen någon timme.
  7. Rulla små bollar sk tryfflar av den stelnade chokladsmeten (ganachen). Använd förslagsvis en matsked och forma sedan tryfflar lite mindre än en valnöt i storlek. Rulla sedan romtryfflarna förslagsvis i kakaopulver på en tallrik.
  8. Förvara romtryfflarna svalt och mörkt förslagsvis i en burk med smörpapper.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat