Räksnittar

Räksnittar med röra av handpillade räkor, dill, citron, majonnäs och crème fraiche på smörstekt bröd.

5 portioner räksnittar, 16 snittar eller 3 snittar var

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram oskalade räkor, 70/90 Large, räkna ca 45 räkor
  • 4 skivor ljust toastbröd
  • 4 msk majonnäs
  • 2 tsk pressad citron
  • 4 msk crème fraiche
  • 10 gram dill
  • 30 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Tina räkorna i kylen i god tid. Skala dem.
  2. Plocka 16 små dillvippor till garnering. Hacka resten.
  3. Blanda räkor, pressad citron, majonnäs och dill i en skål.
  4. Vänd i crème fraiche. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Skär brödet i trianglar till 16 snittar.
  6. Bred smör eller smält smör och pensla på båda sidor. Stek bröden gyllenbruna några minuter på varje sida.
  7. Lägg upp bröden på ett fat eller små assietter. Servera snittarna med räkröran vid sidan eller lägg upp röra på bröden - toppa varje bröd med en hög röra av 3-4 räkor.
  8. Garnera varje räksnitt med en liten dillvippa.
  9. Servera direkt.
Till räksnittarna behöver du räkor, citron, majonnäs, crème fraiche och dill samt toastbröd och smör.
Till räksnittarna behöver du räkor, citron, majonnäs, crème fraiche och dill samt toastbröd och smör.
Plocka små dillvippor till garnering och hacka resten fint.
Plocka små dillvippor till garnering och hacka resten fint.
Rör först ihop räkor, pressad citron, dill och majonnäs.
Rör först ihop räkor, pressad citron, dill och majonnäs.
Vänd sedan i crème fraiche.
Vänd sedan i crème fraiche.
Skär brödet i trianglar.
Skär brödet i trianglar.
Stek brödet i smör på båda sidor till fin färg.
Stek brödet i smör på båda sidor till fin färg.
Servera snittarna med räkröran vid sidan eller lägg upp på fat.
Servera snittarna med räkröran vid sidan eller lägg upp på fat.
Räksnittarna serverade på fat.
Räksnittarna serverade på fat.

Serveringsförslag

Goda innan maten som välkomsttilltugg, snittar och aptitretare till fest och buffé.

Varianter

  • Du kan byta ljust toastbröd och smörstekt annat bröd som mjukt tunnbröd, surdegsbröd, snett skuren baguette eller liknande.
  • Räkröran kan även serveras på "kallt" bröd som pumpernickel, havrekex, crostinis, ostkex, fröknäcke, totopos eller liknande.
  • En annan variant är att servera räkröran på små rårakor.
  • Du kan ta annan storlek på räkor om du önskar och även färdigskalade räkor går bra.
  • Blir även gott att byta ut alla eller en del av räkorna mot hackade kräftstjärtar, surimisticks, krabba eller varmrökt lax.
  • Kan även garneras med en 1/2 tsk rom som stenbitsrom eller löjrom.

Att dricka till

Goda till en fördrink, glas valfritt kylt vitt vin, öl eller mousserande som champagne, cava eller prosecco.

Räksnittar får verkligen fart på aptiten och helst skulle man äta en hel middag med enbart räksnittar.
Räksnittar får verkligen fart på aptiten och helst skulle man äta en hel middag med enbart räksnittar.

E-mail
Medel: 4.4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-24

Tillbehör och liknande:

Tilltugg till cocktailparty

Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar...