Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker.
Här hittar du mina bästa tips till ostbrickan samt vilka typer av ostar som smakar bäst med olika sorters viner. Vidare några recept på osträtter med goda vintips till.
Bland annat har jag delat upp i mild ostbricka till vitt vin, fylligt rött vin till smakrika ostar och sött vin till bland annat ädelostar och liknande klassiker.
Osthyveln - så typiskt svensk. Ost är ett smörgåspålägg. Punkt slut?
I många andra länder är det en del i middagen - både till vardags och helg.
Möjligtvis blir kylskåpskall Brie, lite druvor och ett glas rödvin en ostbricka på fredagen. Några svenskar har upptäckt att det inte är så gott egentligen. Och fått upp ögonen för den fantastiska variationsrikedomen i ostarnas värld. Här följer tips till lyckade ostbrickor, smårätter, vinkombinationer och dessertostar - varav några, jag är stolt över att säga, är svenska.
Flera tusen år har människan ystat ost. Ett bra sätt att ta vara på mjölk. Liksom vin lagras ost väl, med rätt handlag förstås. Förr i tiden fanns många lokala ysterier. Många har slagits ihop eller försvunnit under de sista femtio åren. Men ostmackan har hållit ställningarna.
Ostens dag firas den 27 maj varje år.
Tips på svenska ostar
Glädjande nog kan man märka en revitalisering av små svenska ysterier med högklassiska dessertostar. Bredsjö Blå är ett fint exempel. Ysterier som säljer till exklusiva restauranger, ostaffärer, delidiskar och välsorterade ostdiskar. Och utbudet i vanliga affärer ökar stadigt.
På senare år har Parmesan, Pecorino, Feta och Mozzarella börjat trängas med allt fler franska och svenska kvalitetsostar som Västerbotten, vällagrad Grevé, Kvibilles Cheddar, 1878 Prästost, Ölands special Svecia och Brännvinsost.
Getostar, färskostar, lagrade färskostar, hårdostar, mögelostar och många flera sorter tillverkas av ett femtiotal små svenska ysterier.
Några framstående svenska osttillverkare är bland andra: Vilhelmsdal, Ådala gård, Soldattorpet i Hyby i Skåne, Lillängens getost i Sunne, Strömmens Mejeri i Ånge, Skabram i Jokkmok, Halltorp mejeri i Trollhättan, Jürs mejeri i Flen, ostkooperativet Jämtspira getost i Jämtland och Höglands getfarm i Dorotea. Bredsjö Blå en fårost från Bergslagen. Hör gärna av dig om du har fler tips på goda svenska osttillverkare.
På Mathantverk.se kan du leta lokala ysterier, osttillverkare och producenter av mathantverk.
Vilken ost till vilket vin?
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Det finns mindre bra och bra sätt att kombinera vin och ost. Geografiskt är ett sätt. Ost från ett område går ofta bra med vin från samma område. Detta resonemang har givetvis vissa brister. I Sverige tillverkas traditionellt sett mycket lite vin - men vi gör goda ostar. Starka mögelostar, fårostar och starkt lagrade ostar av komjölk (exempelvis Västerbotten). Då får man gå efter smaken. Antingen väljer man lika fylliga ostar till lika fylliga viner. En lagrad ost som parmesan kan göra underverk med ett fylligt rödvin. Eller så gör man tvärtom och kombinerar sältan i starka ostar med söta viner. Exempelvis den salta mögelosten Roquefort och med det söta dessertvinet Sauternes. Likadant smakar en stark getost fint med frisk Sauvignon Blanc. Ta er tid och prova er fram till en god kombination.
Ost som förrätt, mellanrätt eller dessert
Ost passar inte bara som ostbricka eller avslutning på middagen. Den blir lätt en förrätt eller mellanrätt. En klassiker är honungsgratinerad getost på toast med lite sallad. En annan är rödbetor slungade med getostsmör.
Bitar av brieost gratinerade med mango chutney och en aning curry gillar jag också. Rätter som fungerar lika bra på ett buffébord.
Vill man göra osten till mellanrätt, ofta då nummer fyra, efter varmrätt och men innan sorbet och dessert, är ett förslag en bit starkt lagrad mögelost omgiven av sirapsliknande sås på nedkokt portvin balanserad med syran från en balsamvinäger fylld med torkad frukt och nötter. Serverat med en god Tawny port kan jag garantera att det blir långt från kylskåpskall brie med druvor och ett glas rött.
Enkelt och gott som förrätt eller till snittar är att smälta en rödkittsost som Münster på grovt bröd och toppa med några smörstekta äppelskivor. Servera gärna med en Gewürtztraminer från Alsace.
Sätt ihop din ostbricka
Välj ut några ostar som du gillar. Hur mycket du ska köpa är svårt att säga. Här är några tips på vad du kan välja till din ostbricka.
Välj 3-4 olika ostar och gärna viner som passar till dem. Räkna 40-80 gram per portion eller köp så det blir över. Har du ett vin till så välj ostar som passar till vinet helst. Se förslag nedan.
Du kan också blanda någon mild ost och ha ett vitt vin, sedan någon eller några fylliga ostar och ha ett rött vin eller portvin.
Vitt eller rött portvin eller liknande lite halvsött starkvin funkar till de flesta ostar så det är ett bra val om du vill satsa på endast ett vin till ostbrickan eller ostarna.
Ett exempel på fem ostar med fem goda viner:
OBS ta nedan uppgifter som en riktlinje för val av vin. Sedan artikeln skrevs kan pris och nummer ändrats samt vissa varor kan ha utgått. Rådfråga personalen på Systembolaget för mer hjälp.
- Ost 1: mild färskost Brillat Savarin (Drottning Silvias favoritost) tillsammans med en äkta bubblande Fransk Normandisk cider.
- Ost 2: Cados från Normandie - camemberens hemvist tillsammans med ett vitt friskt vin som en fransk eller annan Sauvignon Blanc.
- Ost 3: min favorit Morbier med sotrand kombinerat med ett rött bärigt fruktigt vin som en Cabernet Sauvignon, Tempranillo eller Merlot.
- Ost 4: extra lagrad Gruyère med ett fylligt rött vin ex. Shiraz eller italienskt Amarone.
- Ost 5: elegant grönmögelost Saint Aigur tillsammans med ett sött och fylligt Portvin som Ruby eller Tawny eller Madeira.
Milda ostar - ostbricka och vitt vin
Välj en till tre, fyra mildare sorter. Exempelvis en mild vitmögelost som Brie, Brillat - Savarin eller Camembert; en fårost som mild Chèvre; en eller två färskostar.
Servera torrt vitt vin till. Förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.
Fylliga ostar - ostbricka med rött vin
Välj någon eller några mer lagrade och smakfulla varianter; Emmenthaler, Rebluchon och lagrad getost på samma bricka. Gruyère, Morbier, cados, Emmentaler, Livarot, Pont-Levec osv fungerar bra. Arrangera och börja ät den som är minst smakfull.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Smakrika lagrade ostar - ostbricka med sött vin
De flesta ostar smakar bra med sötare vin som ex. portvin. Så är du osäker så välj ett sötare vin - det kan nästan aldrig gå fel. Välj en eller flera ostar - kanske någon mild färskost, någon eller några mer mogra och någon eller några lagrade och smakrika ostar (eller bara en eller flera vällagrade ostar).
Hårdost som cheddar, västerbotten, spansk hårdost eller parmesan; mögelost i stil med Roquefort; vidare exempelvis Stilton och Appenzeller.
Här passar fylliga, starka och söta viner. Dessertviner på torkade druvor från hela världen, mest känt är kanske Sauternes från Frankrike. Portvin och Madeira passar utmärkt. En torr smakrik Sherry med nötter och spansk hårdost är ytterligare förslag.
Förslag till olika tillbehör till ostbrickan
- Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
- Skivad selleri.
- Marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittenmarmelad, nyponmarmelad eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt är gott till ost. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
- Marinerad paprika, goda oliver ex. Kalamataoliver och/eller torkade tomater
- Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon
- Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter.
- Päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Dock är druvor och exotiska frukter mindre lyckade smakkombinationer till ost och vin men det går såklart att äta till och ser fint ut som tillbehör.
Temperera osten
Lägg fram osten några timmar innan servering och låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.
Några goda tilltugg och förrätter med ost:
Varma snittar med getost och honung
Goda som tilltugg till drink eller ett glas vitt vin från ex. Alsace som Gewurtstraminer.
Snittar med getostkräm och valnötter
Ett enkelt och gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.
Ädelostfyllda dadlar
Fyllda söta dadlar med salt fyllig ädelost eller mögelost (ädelost låter ju mycket godare :)
Bresaola med pinjenötter och parmesan
Gott som tilltugg eller förrätt. Du kan byta parmesanen mot annan vällagrad god hårdost av god kvalitét som ex. Västerbotten eller valfri sort.
Smördegssnurror med parmesan
Goda varma tilltugg som är kan förberedas innan och sedan bakas av till servering. Du kan byta parmesanen mot annan vällagrad god hårdost av god kvalitét som ex. Västerbotten eller valfri sort.
Gratinerade rödbetor med getost
Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.
Rödbetor med getostsmör - som förrätt eller fisktillbehör
Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till.
Gratinerade rödbetor med chevre
Rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör. Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Wokade rödbetor med getost
Ytterligare en variant på klassikern rödbetor med getost. Lätt att förbereda i god tid om du kokar rödbetorna och har dem i skivade innan. Sedan hettar du bara upp dem i en wok och serverar varma med getosten.
Gratinerad getost på bröd
Med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Honungs- och getostgratinerade mackor med sallad
En variant på chevretoast. Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Varm brietårta
Servera en hel brie toppad med chutney och nötter samt valfria tillbehör som ex. kex med frön på buffé, som aptitretare eller som osträtt till middagen.
Ädelost med portvinssirap, nötter och torkade frukter
Godare kombination av mustig salt mögelost, torkad frukt och nötter kombinerat med portvin får man leta efter.
Smält Münster på grovt bröd med stekt äpple
Toppa smörgåsarna med äppelskivorna och eventuellt lite stött kummin. Dela på smörgåsarna på fyra så får du små snittar istället.