Ljummen potatissallad med potatis och linser

Introduktion och förberedelse

Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök.

En god, billig och nyttig variant på potatissallad med olivolja som smaksätts med rödlök och vitlök.

Potatissalladen är riktigt god ljummen eller varm men kan också serveras kall.

Köp helst ekologisk och kravmärkt potatis samt morötter - de är godast tycker jag.

Varianter

  • Som potatis kan du även ta fin delikatesspotatis som Amandine eller färskpotatis.
  • Som linser kan du variera med Belugalinser, röda linser, svarta linser eller finaste Puylinser från Frankrike.
  • Andra rotfrukter som kålrabbi, kålrot, persiljerot, rotselleri eller gula rödbetor passar också att koka och blanda i.
  • Annat som passar att blanda i är ett tärnat äpple, 35 gram babyspenat, några msk kapris, någon dl kokta bönor eller kikärter.
  • Olivolja kan bytas mot svensk rapsolja.

Potatissallad med morot, linser, rödlök, vitlök på fat
Gröna linser, vitlök, rödlök och olivolja blir mycket gott med svensk potatis och fina morötter.

  • Hackad persilja kan du garnera med och även blanda i salladen.

4 portioner ljummen potatissallad med linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar, ca 700 gram
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 rödlök
  • 2 stora morötter
  • 2 dl gröna linser
  • 3 msk fin god vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1/2 tsk socker (valfritt)
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka linser enligt paketet. Häll av och låt stå medan du lagar resten.
  2. Skala potatisen. Skär dem i grova bitar - förslagsvis varje potatis i fyra delar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 1/2 tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 10 minuter.
  3. Skala och slanta morötterna i grova bitar. Lägg dem i potatisgrytan och allt koka ytterligare ca 5 minuter eller tills potatisen är klar.
  4. Skala och hacka rödlöken. Skala och hacka vitlöken.
  5. Fräs lök mjuk i olivolja ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till. Tillsätt linser och fräs ytterligare någon minut.
  6. Häll av potatis och morötter. Blanda med linserna i samma panna eller en stor skål eller liknande.
  7. Smaka av med salt, vinäger samt peppar. En nypa socker eller kan också lyfta smaken men det är valfritt.
  8. Skölj, hacka och strö över bladpersilja till servering om du vill.
  9. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-22