Chokladtårta med frosting

Introduktion och förberedelse

En chokladtårta eller cupcaketårta toppad med chokladfrosting och Dumlekross. Eller gör en vanlig chokladtårta med fyllning av frostingen och Dumlekross samt toppa med grädde och valfri garnering.

Serveringsförslag

Lättbakad och prisvärd chokladtårta till fest, kalas eller bjudning.

    Varianter

    • Du kan toppa med annan frosting.
    • Om du gillar mycket frosting så kan du lyxa till tårtan med att dubbla receptet för frostingen och sedan skära tårtan horisontellt i två tårtbottnar. Bred sedan ett extra lager med frosting på den understa tårtbottnen.
    • Kan även bakas i långpanna till många. Dubbla då receptet.

    Garnering

    • Dumle kan bytas mot Daim, Bounty, Snickers eller After Eight; riven mjölkchoklad, vit choklad, mörk choklad; rostad kokos; rostade hackade nötter; strössel; färska bär som hallon eller blåbär med mera.
    • Garnera med fantasi - tack till en läsare som skickade en bild på tårtan jättefint garnerad som en fotbollsplan med grön kokos, gummibjörnar till spelare och domare, minimarshmallow till boll och vit frosting till linjer.

    Som chokladtårta med fyllning och grädde

    Chokladkakan kan även göras till en vanlig chokladtårta du fyller med frostingen och toppar med grädde.

    1. Skär chokladkakan i två lager till två tårtbottnar med en långsmal kniv.
    2. Bred fyllningen på en tårtbotten, lägg i hackad Dumlekola om du önskar samt lägg den andra tårtbottnen över. Du kan ta frostingen i receptet, annan frosting, chokladsås, kolasås, chokladglasyr eller färdig köpt kolasås, Dulce de Leche eller chokladsås som Oboy.
    3. Toppa med vispad grädde på tårtan samt runt om. Du kan ta ca 3 dl vispad grädde smaksatt med 1 tsk vaniljsocker eller piffa till med kolagrädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde.
    4. Garnera som du önskar - se tips ovan.

    12 bitar chokladtårta med frosting

    • Förberedelse:
    • Tillagning:
    • Klart på:

    Ingredienser

    • 3 dl vetemjöl
    • 4 ägg M/L
    • 2 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1,5 dl mjölk 3%
    • 0,75 dl kakao
    • 3 dl socker
    • 150 gram smör eller margarin
    • FROSTIN: 4 dl florsocker
    • 60 gram smör eller margarin
    • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 0,5 dl kakao
    • 2 msk kaffe (valfritt)
    • 10 dumlekolor

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Ta fram smör till frostingen att bli rumsvarmt.
    2. Smält smöret till tårtan (150 gram). Ta från värmen.
    3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i minst 3 minuter. Vispar du för hand så får du vispa 5 minuter. Eller använd en matberedare.
    4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
    5. Blanda ägg- och sockerblandningen, mjölblandningen samt smör och mjölk i en stor bakskål. Rör försiktigt runt så att allt blandar sig en jämn smet. Överkurs är att sikta ner mjölblandningen så blir det mindre klumpar.
    6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en runt springform (24-26 cm i diameter) med löstagbar botten. Skär bort papper som sticker ut. Smörj kanterna med lite smör. Eller så kan du smöra och bröa formen med ströbröd.
    7. Häll tårtsmeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
    8. Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter. Lägg över lite bakplåtspapper sista tio minuterna. Ta ut och låt svalna helt.
    9. FROSTING: Blanda färskost, socker, kakao, rumsvarmt smör och kaffe till en bredbar kräm.
    10. Bred frostingen i ett lager på chokladkakan. Strö över grovhackad Dumlekola. Eller garnera som du vill.
    E-mail
    Medel: 3.8 (31 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-05

    Tillbehör och liknande recept: