Chokladtårta med frosting

En slags cupcaketårta eller chokladtårta med chokladfrosting och Dumlekross. Lättbakad och hyfsat billig tårta till fest, kalas eller bjudning. Frosting blandar du lätt själv av naturell färskost som Philadelphia, smör och smaksätter med choklad, florsocker samt en touch av kaffe. 

Variationer: Smeten funkar till cupcakes och muffins om du vill baka det istället. Du kan toppa med annat än chokladfrostingen här - vispad grädde, smörkräm eller annan frosting. Tänk tårta. Vidare kan man ha annat godis som Bounty, Snickers eller After Eight, rostad kokos, rostade hackade nötter, strössel, färska bär hallon eller blåbär, riven vit choklad eller mjölkchoklad, smält choklad osv. 

Dubbla frostingen: Om du gillar mycket av frosting så kan du lyxa till tårtan med att dubbla receptet för frostingen och sedan skära tårtan horisontellt i två tårtbottnar. Bred sedan ett extra lager med frosting på den understa tårtbottnen.

 

12 bitar chokladtårta med frosting

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,75 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 150 gram smör
  • Frosting: 4 dl florsocker
  • 60 gram smör
  • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 msk kaffe
  • 10 dumlekolor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Ta fram smör till frostingen att bli rumsvarmt.
  2. Smält smöret till tårtan (150 gram). Ta från värmen.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i minst 3 minuter. Vispar du för hand så får du vispa 5 minuter. Eller använd en matberedare.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  5. Blanda ägg- och sockerblandningen, mjölblandningen samt smör och mjölk i en stor bakskål. Rör försiktigt runt så att allt blandar sig. Om man vill kan man sikta ner mjölblandningen så blir det mindre klumpar.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform (24 cm i diameter) med löstagbar botten. Skär bort papper som sticker ut. Smörj kanterna med lite smör. Eller så kan du smöra och bröa formen med ströbröd.
  7. Häll tårtsmeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter. Lägg över lite bakplåtspapper sista tio minuterna. Ta ut och låt svalna.
  9. Frosting: Blanda färskost, socker, kakao, rumsvarmt smör och kaffe till en bredbar kräm.
  10. Bred frostingen i ett lager på chokladkakan. Strö över grovhackad Dumlekola. Eller garnera som du vill ha tårtan.
E-mail
Medel: 1 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer