Chokladtårta med frosting

Introduktion och förberedelse

En slags cupcaketårta eller chokladtårta med chokladfrosting och Dumlekross. Lättbakad och hyfsat billig tårta till fest, kalas eller bjudning. Frosting blandar du lätt själv av naturell färskost som Philadelphia, smör och smaksätter med choklad, florsocker samt en touch av kaffe.

Variationer:

Smeten funkar till cupcakes och muffins om du vill baka det istället. Du kan toppa med annat än chokladfrostingen här - vispad grädde, smörkräm eller annan frosting. Tänk tårta.

Vidare kan man ha annat godis som Bounty, Snickers eller After Eight, rostad kokos, rostade hackade nötter, strössel, färska bär hallon eller blåbär, riven vit choklad eller mjölkchoklad, smält choklad osv.

Dubbla frostingen:

Om du gillar mycket av frosting så kan du lyxa till tårtan med att dubbla receptet för frostingen och sedan skära tårtan horisontellt i två tårtbottnar. Bred sedan ett extra lager med frosting på den understa tårtbottnen.

12 bitar chokladtårta med frosting

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,75 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 150 gram smör
  • Frosting: 4 dl florsocker
  • 60 gram smör
  • 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 msk kaffe
  • 10 dumlekolor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Ta fram smör till frostingen att bli rumsvarmt.
  2. Smält smöret till tårtan (150 gram). Ta från värmen.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i minst 3 minuter. Vispar du för hand så får du vispa 5 minuter. Eller använd en matberedare.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  5. Blanda ägg- och sockerblandningen, mjölblandningen samt smör och mjölk i en stor bakskål. Rör försiktigt runt så att allt blandar sig. Om man vill kan man sikta ner mjölblandningen så blir det mindre klumpar.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform (24 cm i diameter) med löstagbar botten. Skär bort papper som sticker ut. Smörj kanterna med lite smör. Eller så kan du smöra och bröa formen med ströbröd.
  7. Häll tårtsmeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter. Lägg över lite bakplåtspapper sista tio minuterna. Ta ut och låt svalna.
  9. Frosting: Blanda färskost, socker, kakao, rumsvarmt smör och kaffe till en bredbar kräm.
  10. Bred frostingen i ett lager på chokladkakan. Strö över grovhackad Dumlekola. Eller garnera som du vill ha tårtan.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.