Varmrökt regnbågslax
Varmrökt regnbågslax med tillbehör.
Här med förslag på tillbehör som kall crème fraiche-sås med dill, citron, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.
Enkelt och snabbt att laga till flera och festligt att bjuda på till middag eller lunch.
Istället för fryst dill i såsen kan du ta någon dl hackad färsk dill.
Tillagning
- Börja koka potatis. Koka mjuka - det tar ca 25 minuter - känn sedan med sticka så att potatisen är klar.
- Sätt under tiden ugnen på 175 grader om du vill servera köttet varmt. Det går också bra att servera kallt.
- Blanda creme fraiche i en skål med dill samt smaka av med citronsaft, svartpeppar och salt.
- Slå in den varmrökta biten lax i bakplåtspapper och värm i ugnen medan potatisen kokar klart.
- Ta ut och lägg upp laxen på ett fat eller skärbräda. Ta ut fina bitar med en gaffel och sked. Rensa bort ben.
- Skölj sallad och lägg upp i en skål.
- Skölj tomater och dela dem samt lägg med salladen.
- Servera den varmrökta regnbågslaxen med tillbehören samt citronklyftor.
Inköp av lax
Köp en hel varmrökt regnbågslax - de brukar väga 1-1,5 kg. Köp gärna MSC-märkt lax.
Rester
Resterna på regnbågslaxen kan du spara och frysa in, ha till sallad, paj, röror till bakpotatis eller tilltugg eller göra matlådor av till jobbet om du kokar extra potatis och gör extra sås.
Överkurs
Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - då behöver du lite framförhållning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal