Varmrökt regnbågslax

Varmrökt regnbågslax med tillbehör. Här med kall creme fraiche-sås med dill, citron, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.
Enkelt och snabbt att laga till flera och festligt att bjuda på till middag eller lunch.

Köp en hel varmrökt regnbågslax - de brukar väga 1-1,5 kg. Resterna på regnbågslaxen kan du spara och frysa in, ha till sallad, röror eller göra extra portioner av till ex. jobbet om du kokar extra potatis och gör extra sås.

Tips för dig som har barn som rädda för fiskben: använd omvänd psykologi för att få barn att äta fisk med ben - ge alla som hittar ben en krona per ben!

Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen. Det är enkelt då man blandar grädde med frystorkad creme fraiche kultur. Då blir det riktigt festligt. Istället för fryst dill kan du ta någon dl hackad färsk dill.
 

4 portioner varmrökt regnbågslax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram varmrökt regnbågslax
  • 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 65 gram grönsallad av valfri sort
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 klyftor citron
  • Creme fraiche-sås: 4 dl creme fraiche naturell
  • 35 gram fryst dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Koka mjuka - det tar ca 25 minuter - känn sedan med sticka så att potatisen är klar.
  2. Sätt under tiden ugnen på 175 grader om du vill servera köttet varmt. Det går också bra att servera kallt.
  3. Blanda creme fraiche i en skål med dill samt smaka av med citronsaft, svartpeppar och salt.
  4. Slå in den varmrökta biten lax i bakplåtspapper och värm i ugnen medan potatisen kokar klart.
  5. Ta ut och lägg upp laxen på ett fat eller skärbräda. Ta ut fina bitar med en gaffel och sked. Rensa bort ben.
  6. Skölj sallad och lägg upp i en skål.
  7. Skölj tomater och dela dem samt lägg med salladen.
  8. Servera den varmrökta regnbågslaxen med tillbehören samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer