Varmrökt regnbågslax

Varmrökt regnbågslax med tillbehör.

Här med förslag på tillbehör som kall crème fraiche-sås med dill, citron, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.

Enkelt och snabbt att laga till flera och festligt att bjuda på till middag eller lunch.

Istället för fryst dill i såsen kan du ta någon dl hackad färsk dill.

4 portioner varmrökt regnbågslax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram varmrökt regnbågslax
  • 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 65 gram grönsallad av valfri sort
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 klyftor citron
  • Creme fraiche-sås: 4 dl creme fraiche naturell
  • 35 gram fryst dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Koka mjuka - det tar ca 25 minuter - känn sedan med sticka så att potatisen är klar.
  2. Sätt under tiden ugnen på 175 grader om du vill servera köttet varmt. Det går också bra att servera kallt.
  3. Blanda creme fraiche i en skål med dill samt smaka av med citronsaft, svartpeppar och salt.
  4. Slå in den varmrökta biten lax i bakplåtspapper och värm i ugnen medan potatisen kokar klart.
  5. Ta ut och lägg upp laxen på ett fat eller skärbräda. Ta ut fina bitar med en gaffel och sked. Rensa bort ben.
  6. Skölj sallad och lägg upp i en skål.
  7. Skölj tomater och dela dem samt lägg med salladen.
  8. Servera den varmrökta regnbågslaxen med tillbehören samt citronklyftor.

Inköp av lax

Köp en hel varmrökt regnbågslax - de brukar väga 1-1,5 kg. Köp gärna MSC-märkt lax.

Rester

Resterna på regnbågslaxen kan du spara och frysa in, ha till sallad, paj, röror till bakpotatis eller tilltugg eller göra matlådor av till jobbet om du kokar extra potatis och gör extra sås.

Överkurs

Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - då behöver du lite framförhållning.

E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16

Tillbehör och liknande: