Varmrökt regnbågslax

Varmrökt regnbågslax med tillbehör. Här med kall creme fraiche-sås med dill, citron, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.

Enkelt och snabbt att laga till flera och festligt att bjuda på till middag eller lunch.

Köp en hel varmrökt regnbågslax - de brukar väga 1-1,5 kg. Resterna på regnbågslaxen kan du spara och frysa in, ha till sallad, röror eller göra extra portioner av till ex. jobbet om du kokar extra potatis och gör extra sås.

Tips för dig som har barn som rädda för fiskben: använd omvänd psykologi för att få barn att äta fisk med ben - ge alla som hittar ben en krona per ben!

Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen. Det är enkelt då man blandar grädde med frystorkad creme fraiche kultur. Då blir det riktigt festligt. Istället för fryst dill kan du ta någon dl hackad färsk dill.

4 portioner varmrökt regnbågslax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram varmrökt regnbågslax
  • 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 65 gram grönsallad av valfri sort
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 klyftor citron
  • Creme fraiche-sås: 4 dl creme fraiche naturell
  • 35 gram fryst dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Koka mjuka - det tar ca 25 minuter - känn sedan med sticka så att potatisen är klar.
  2. Sätt under tiden ugnen på 175 grader om du vill servera köttet varmt. Det går också bra att servera kallt.
  3. Blanda creme fraiche i en skål med dill samt smaka av med citronsaft, svartpeppar och salt.
  4. Slå in den varmrökta biten lax i bakplåtspapper och värm i ugnen medan potatisen kokar klart.
  5. Ta ut och lägg upp laxen på ett fat eller skärbräda. Ta ut fina bitar med en gaffel och sked. Rensa bort ben.
  6. Skölj sallad och lägg upp i en skål.
  7. Skölj tomater och dela dem samt lägg med salladen.
  8. Servera den varmrökta regnbågslaxen med tillbehören samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer