Mild ostbricka och vitt vin

Introduktion och förberedelse

Förslag på en ostbricka med mildare ostar som Camembert, Brillat-Savarin och Brie. Gott med vitt vin.

Varför är ost och vin så gott ihop?

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt.

Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Tillbehör

Några förslag på tillbehör som passar att duka upp med ostarna är:

Tips till ostbrickan:

  • Låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.
  • Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600-800 gram). På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert. Olika slags Brie, Neufchatel, milda kittostar och liknande passar också. Även färskost ex. smaksatt med vitlök och örter passar. Hårdost som ej är så lagrad och mild passar också ex. spansk eller portugisisk bondost.

Vintips:

  • Kylt vitt vin som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chablis, Sancerre, Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ett torrt mousserande vin som Cava, Cremant eller Champagne passar.
  • Även en frisk och kyld Sherry fino passar utmärkt.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 200 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 200 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska torrt vitt vin förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.
  • TILLBEHÖR: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 1 dl strimlad stjälkselleri.
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)
  • 1 liten burk marmelad eller chutney av valfri sort, förslagsvis fikonmarmelad

Tillagning

  1. Kyl vitt vin.
  2. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade då smakar de bäst.
  3. Skär upp ostar och ställ i ordning en bricka med ostarna och valfria tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 497 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.