Mild ostbricka och vitt vin

Introduktion och förberedelse

Förslag på en ostbricka med mildare ostar som Camembert, Brillat-Savarin och Brie. Gott med vitt vin.

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Förslag till olika tillbehör till ostbrickan:

  • Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • Skivad selleri
  • Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
  • Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.

Tips till ostbrickan:

  • Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
  • Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600 gram). På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert. Olika slags Brie, Neufchatel, milda kittostar och liknande passar också. Även färskost ex. smaksatt med vitlök och örter passar. Hårdost som ej är så lagrad och mild passar också ex. spansk eller portugisisk bondost.

Vintips:

  • Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chablis, Sancerre, Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller torrt mousserande passar. Även en frisk Sherry fino passar utmärkt.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 200 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 200 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska torrt vitt vin förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 1 dl skivad selleri.
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Kyl vitt vin.
  2. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade då smakar de bäst.
  3. Skär upp ostar och ställ i ordning en bricka med ostarna och valfria tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.