Mild ostbricka och vitt vin

Förslag på en ostbricka med mildare ostar som Camembert, Brillat-Savarin och Brie. Gott med vitt vin.

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Förslag till olika tillbehör till ostbrickan:

  • Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • Skivad selleri
  • Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
  • Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • Skär ev. frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla ev. med lite citronsaft så de ej mörknar.

Tips till ostbrickan:

  • Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
  • Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600 gram). På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert. Olika slags Brie, Neufchatel, milda kittostar och liknande passar också. Även färskost ex. smaksatt med vitlök och örter passar. Hårdost som ej är så lagrad och mild passar också ex. spansk eller portugisisk bondost.

Vintips:

  • Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chablis, Sancerre, Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller torrt mousserande passar. Även en frisk Sherry fino passar utmärkt.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 200 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 200 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska torrt vitt vin förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 1 dl skivad selleri.
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Kyl vitt vin.
  2. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade då smakar de bäst.
  3. Skär upp ostar och ställ i ordning en bricka med ostarna och valfria tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer