Mild ostbricka och vitt vin
Förslag på en ostbricka med mildare ostar som Camembert, Brillat-Savarin och Brie. Gott med vitt vin.
Tillagning
- Kyl vitt vin.
- Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade då smakar de bäst.
- Skär upp ostar och ställ i ordning en bricka med ostarna och valfria tillbehör och njut.
Varför är ost och vin så gott ihop?
Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt.
Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Tillbehör
Några förslag på tillbehör som passar att duka upp med ostarna är:
- Valfria kex som passar till ost som knäckebröd, havrekex, fröknäcke, frökex, tunnbröd eller andra ostkex.
- Strimlad stjälkselleri.
- Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater.
- Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äppelchips och plommon.
- Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
- Skär frukt som päron eller äpplen i bitar. Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar.
- Marmelad eller chutney som fikonmarmelad, päronmarmelad, äppelmarmelad eller äppelchutney.
Tips till ostbrickan:
- Låt osten bli rumstempererad - då smakar den bäst.
- Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600-800 gram). På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert. Olika slags Brie, Neufchatel, milda kittostar och liknande passar också. Även färskost ex. smaksatt med vitlök och örter passar. Hårdost som ej är så lagrad och mild passar också ex. spansk eller portugisisk bondost.
Vintips:
- Kylt vitt vin som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chablis, Sancerre, Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ett torrt mousserande vin som Cava, Cremant eller Champagne passar.
- Även en frisk och kyld Sherry fino passar utmärkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 497 kcal