Mild ostbricka och vitt vin

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600 gram).
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.

1 ostbricka 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram vitmögelost som Brie eller Camembert;
  • 200 gram fårost som mild Chèvre eller ex. en Viejo Maestro
  • 200 gram färskost eller Brillat - Savarin
  • 1 flaska torrt vitt vin förslagsvis av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay utan ekfatslagring eller torrt mousserande.
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • 1 dl skivad selleri.
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Kyl vitt vin.
  2. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade då smakar de bäst.
  3. Skär upp ostar och ställ i ordning en bricka med ostarna och valfria tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer