Bål med champagne, bröllopsbål, festbål

Bål med champagne, bröllopsbål eller festbål. Lyxigt, enkelt och omtyckt bål med äkta Champagne.

Istället för Champagne kan du ta spansk Cava; fransk Cremant de Bourgogne; sparkling dry wine från Australien; USA eller Sydafrika; italienskt prosecco eller spumante brut; tysk Sekt trocken eller annat mousserande torrt vin eller bubbel.

ca 25 champagneglas med bål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 10 sockerbitar
  • 2 dl god konjak
  • 2 dl apelsinlikör som Grand Marnier eller hemgjord
  • 0,5 liter färska jordgubbar eller gröna vindruvor utan kärnor
  • 3 flaskor sodavatten (á 33 cl)
  • 6 flaskor torr champagne (á 75 cl) eller annat torrt mousserande vin från Norra Italien, Australien, Californien, Sydafrika eller cava från Spanien.

Tillagning

  1. Kyl sodavatten och champagne eller mousserande vin.
  2. Blanda socker med konjak och apelsinlikören.
  3. Skölj och rensa bär. Skiva gärna jordgubbar och dela vindruvor.
  4. Blanda alla ingredienser till bålen i en stor skål, gärna en fin om du ska servera gästerna ur skålen. Annars kan du hälla upp bålen i champagneglasen någon minut innan gästerna kommer och servera från bricka.
  5. Ha gärna i lite hel is om du serverar bålen ur skålen. Annars kan du ha lite krossad is i varje glas om du serverar glasvis.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer