Gratinerad hummer

Introduktion och förberedelse

Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.

Min variant på Hummer Thermidor.

Serveringsförslag

  • Gratinerad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
  • Gott med bröd till som ljust rostbröd, ljust surdegsbröd, baguette, bake-off eller valfritt. Eller baka egen formfranska, baguette eller brioche. Jag gillar när brödet är rostat eller smörstekt till. 
  • Varsin klyfta citron samt toppa hummern med några blad grönsallad

Portionsberäkning

En halva hummer på ca 200 - 250 gram räcker till en portion som förrätt. Vanligt är att humrar är runt 400-500 gram. Två humrar räcker då till 4 personer som får en halva vardera.

Är humrarna mindre kan du ta en hummer per portion. Är de större så blir det bara lyxigare. 

Med levande eller färdigkokt hummer

Här är recept på att koka färsk levande hummer. Du kan såklart köpa kokt kall hummer i lag eller fryst hummer och tina. 

Att dricka till

Gratinerade hummer passar med ett kylt glas mousserande vin till som Cava, champagne eller prosseco; ett vitt Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc. Eller alkoholfri kombucha.

Gratinerad halva hummer med ost och stuvning med grönsallad, citron och rostbröd på tallrik. Gratinerad halva hummer med ost och stuvning med grönsallad, citron och rostbröd. Gott med ett glas vitt vin eller mousserande till.

4 portioner gratinerad hummer

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 kokta humrar, 800 gram - 1 kg
  • STUVNING: 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 10 champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 hela tomater utan skal (från burk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk konjak eller brandy
  • 0,5 tsk salt
  • 3 droppar tabasco
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano, gruyere, emmenthaler eller annan lagrad ost

Tillagning

  1. Tina humrarna om de är frysta.
  2. Klyv humrarna på längden. Använd en kraftig kockkniv. Lägg hummern så den har huvudet mot dig. Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet. Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor. Ta bort den mörka tarmen i stjärten. Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet.
  3. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  4. Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
  5. STUVNING: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
  6. Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
  7. Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
  8. Sätt ugnen på grill.
  9. Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
  10. Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
  11. Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
  12. Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
  13. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
  14. Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på.
  15. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 317 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.