Marängsviss

Marängsviss är en riktig klassiker med banan, maränger, grädde, chokladsås och vaniljglass.
Maränger kan du göra själv eller köpa färdiga. Jag tycker det är gott med vaniljglass i min marängsviss - en del har det inte. Mandel är också tillval. Sen kan man såklart lyxa till sin sviss med riven choklad, kex och andra dekorationer.

Istället för att koka egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.

6 portioner marängsviss

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 bananer
  • 1 liter vaniljglass
  • 20 små maränger
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mandelspån (valfritt)
  • Chokladsås: 1 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk vaniljsocker.
  4. Skala och skiva bananerna.
  5. Dags att lägga upp: Välj ett stort fat eller skål. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, lägg maränger, sedan grädde runt och på. Du kan varvar lite som du vill såklart men och avsluta gärna med mandel på toppen och ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid).
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer