Marängsviss

Introduktion och förberedelse

Marängsviss är en riktig klassiker med banan, maränger, grädde, chokladsås och vaniljglass.

Serveringsförslag

En festlig och älskad dessert och efterrätt av såväl vuxna som barn.

Tips

  • Maränger kan du göra själv eller köpa färdiga. Detsamma gäller för vaniljglass. Jag tycker det är gott med vaniljglass i min marängsviss - en del har det inte.
  • Mandel är också tillval. Sen kan man såklart lyxa till sin sviss med riven choklad, kex, skumbanan, Non-stop och andra dekorationer.
  • Istället för att koka egen chokladsås kan du köpa färdig ex. O'Hoy.

Varianter

6 portioner marängsviss

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 bananer, mogna
  • 1 liter vaniljglass
  • 20 små maränger
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mandelspån (valfritt)
  • CHOKLADSÅS: 1 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. CHOKLADSÅS: Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk vaniljsocker.
  4. Skala och skiva bananerna.
  5. UPPLÄGGNING: Välj ett stort fat eller skål. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, lägg maränger, sedan grädde runt och på. Du kan varvar lite som du vill såklart men och avsluta gärna med mandel på toppen och ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid).
E-mail
Medel: 4.1 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-31