Västerbottenpaj

Introduktion och förberedelse

Klassisk Västerbottenostpaj eller VB-paj. En paj med fyllig smak av lagrad Västerbottenost som är snabb och lätt att baka.

Serveringsförslag

  • Pajen är god till buffé, kräftskiva, midsommar, påsk, knytis, fest, lunch eller middag.
  • Servera ostpajen varm, ljummen eller kall.
  • Gärna med en sallad som tomatsallad, blandsallad, grönsallad med avokado och bönor eller valfri variant.
  • Extra festlig blir pajen om du garnerar den med goda precis innan servering. Förslagsvis med klickar av gräddfil eller crème fraiche - tänk en klick på varje tänkt bit paj; samt bitar av sill som löksill eller matjessill till midsommar; skalade räkor till påsk och jul; kräftstjärtar till kräftkalaset samt dillkvistar eller hackad dill eller gräslök.

Varianter

  • En halv dl smulad grönmögelost blir också gott i.
  • Prova trippel ostpaj med Västerbottenost, fetaost och parmesan.
  • Baka i portionsformar som portionspajer.
  • Ta i en dl stekt fläsk eller rökt hackad skinka så blir den lik fransk Quiche Lorraine.
  • Laga en kantarellpaj - tillsätt svamp som en dl smörfrästa kantareller eller annan svamp.
  • Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
  • En dl fräst purjolök, grönkål eller ramslök är en annan variant.

8 bitar Västerbottenpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 150 g riven Västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
  4. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 7 minuter.
  5. Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
  7. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 4.2 (192 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 470 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25