Västerbottenpaj

Klassisk Västerbottenpaj. En paj med fyllig smak av lagrad Västerbottenost som är snabb och lätt att baka. Pajen är god till buffé, kräftskiva, midsommar, påsk, knytis, fest, lunch eller middag.

Servera ostpajen varm, ljummen eller kall. Gärna med en sallad som tomatsallad, blandsallad, grönsallad med avokado och bönor eller valfri variant.

Varianter:

  • Självklart blir pajen även god med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även en halv dl smulad grönmögelost fungerar eller prova trippel ostpaj med Västerbottenost, fetaost och parmesan.
  • Baka dem i portionsformar som portionspajer.
  • Ta i en dl stekt fläsk eller rökt hackad skinka så blir den lik fransk Quiche Lorraine.
  • Laga en kantarellpaj - tillsätt svamp som en dl smörfrästa kantareller eller annan svamp.
  • Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
  • En dl fräst purjolök, grönkål eller ramslök är en annan variant.

8 bitar Västerbottenpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 150 g riven Västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
  4. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 7 minuter.
  5. Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
  7. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 4.3 (120 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer