Hemlagad majonnäs

Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs. 

Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen. Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm. Några gillar någon droppe worcestersås i också. 

Hemmalagad majonnäs är jättegott till det mesta ex. skagenröra med räkor, aioli, fisksoppa med mera. 

Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.

4 dl majonnäs, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 4 dl solrosolja
  • 1 msk fransk senap (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Tillagning

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Annars skär det sig lätt.
  2. Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål.
  3. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
  4. Tillsätt några droppar och rör i sedan vispa lite mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
  5. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
  6. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare med visp.
E-mail
Medel: 4.4 (31 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer