Hemlagad majonnäs

Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs. 

Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen. Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm. Några gillar någon droppe worcestersås i också. 

Hemgjord majonnäs är jättegott till det mesta ex. skagenröra med räkor, aioli, fisksoppa med mera. 

Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja som majsolja eller rapsolja - väljer du olivolja så tänk på att majonnäsen även får smak av oljan så den kommer att smaka lite olivolja då.

Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.

4 dl majonnäs, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 4 dl solrosolja
  • 1 msk fransk senap (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Tillagning

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Annars skär det sig lätt.
  2. Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål.
  3. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
  4. Tillsätt några droppar och rör i sedan vispa lite mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
  5. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
  6. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare med visp.
E-mail
Medel: 4.4 (34 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer