Hemlagad majonnäs

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Svensk rapsolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.

Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen när man vispar den. Vidare kan du smaksätta med lite citronsaft eller vinäger.

Vad passar majonnäs till?

Majonnäs kan användas till mycket - alla mina recept med majonnäs har jag samlat här. Här är några vanliga varianter:

Vilken olja passar att laga majonnäs på?

Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja som majsolja eller rapsolja med neutral smak. Väljer du olivolja så tänk på att inte välja en bitter eller så smakrik olivolja då majonnäsen även får smak av olivoljan. Är olivoljan bitter så blir även majonnäsen bitter. En variant är att ta 2 dl neutral matolja och 1-2 dl olivolja.

Vad är en majonnäs?

Majonnäs är en så kallad emulsion där äggulan binder oljan och bildar en krämig och len blandning. För att de ska binda ihop så börjar man med att vispa äggula fluffig och sedan tillsätts bara några droppar olja. Det tar några sekunder för oljan att blandas på rätt vis med äggulan så ett knep är att ta lite och sakta i början; när det bundit rätt så kan man tillsätta olja i snabbare takt. Det är också viktigt att olja och ägg har samma temperatur - förslagsvis ta fram äggen i tid så de blir rumsvarma då ofta oljan är det.

Hur mycket ägg ska man ta?

Man brukar räkna att en normalstor äggula binder upp till 2 dl olja så om du vill vara säker så kan du ta någon extra äggula - speciellt om du har köpt små ägg.

Hur räddar man en sprucken majonnäs?

Spricker majonnäsen kan du prova att tillsätta en msk kokande vatten och vispa kraftigt. Funkar inte det kan du prova att börja om och vispa en äggula i en ren skål och lite taget tillsätta den skurna majonnäsen under kraftig vispning.

4 dl majonnäs, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor, normalstora - eller 3 små äggulor
  • 4 dl solrosolja
  • 1 msk fransk senap eller valfri senap (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 msk citronsaft eller vit balsamvinäger

Tillagning

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Annars skär det sig lätt. Förslagsvis ta fram äggen och låt de bli rumsvarma då oljan ofta är rumstemperatur.
  2. Vispa äggulor, salt, peppar och eventuellt senap fluffigt i en skål. Använd gärna en elvisp och vispa någon minut. Man kan också vispa för hand eller använda en matberedare med kniv. Tips: Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och samtidigt tillsätta olja med den andra handen.
  3. Tillsätt först några droppar och vispa kraftigt några sekunder. Tillsätt sedan olja droppvis i början under vispning. Efter en stund när du ser att ägget och oljan binder rätt och tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
  4. Smaka av majonnäsen med mer salt, peppar och senap om du tycket det behövs. Vidare är det gott med lite citronsaft eller vinäger. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.
E-mail
Medel: 4 (71 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.