Fyllig ostbricka med rött vin

Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips på en god ostbricka med smakrika ostar och rött vin som passar ihop.

En riktigt fylligt rött vin som Amarone till osten är pricken över i - andra fylliga röda viner går också bra.

1 ostbricka till 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram Gruyere
  • 100 gram Morbier
  • 100 gram Manchego
  • 100 gram Livarot
  • 100 gram Stilton
  • 1 flaska rött vin lagrat vin som Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage. Allt gott lagrat rött vin funkar. Riktigt lyxigt blir det med en fin Amarone från Italien. 
  • TILLBEHÖR: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd
  • 1 dl strimlad stjälkselleri
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)
  • 1 liten burk marmelad eller chutney ex. fikonmarmelad eller äppelchutney

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade. Förslagsvis en timme innan servering.
  2. Ställ i ordning ostarna på en bricka eller stor skärbräda.
  3. Lägg upp tillbehör och njut.

Tillbehör

Några förslag på tillbehör som passar att duka upp med ostarna är:

Kockens tips

  • Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
  • Man kan ta andra ostar som ädelostarna Saint Aigur; Gorgonzola, Kvibille osv; lagrad ost som parmesan; annan kittost som Munster eller lagrad brie eller camembert eller smakrik vit mögelost som Neufchatel osv.
  • Det är en smaksak hur mycket ost man äter. Du kan välja fem ostar eller tre ostar eller så många du vill - från en till många sorter.
  • Ost som blir över kan du spara i kylen eller frysa in.

Varför är ost och vin så gott ihop?

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt.

Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Vad passar att dricka till ostbrickan?

  • Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
  • Allt gott lagrat rött vin funkar.
  • Riktigt lyxigt blir det med en fin Amarone från Italien.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 501 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-22