Fyllig ostbricka med rött vin

Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips på en god ostbricka med smakrika ostar och rött vin som passar ihop. Du kan välja fem eller tre ostar eller valfritt antal såklart. En riktigt fyllig Amarone till är pricken över i.

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.

Vilka tillbehör passar till ostbricka:

  • Kex, knäckebröd eller tunnbröd.
  • Skivad selleri
  • Marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen och plommon
  • Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • Skär frukt som päron eller äpplen i bitar och servera till. Pensla med lite citronsaft så de ej mörknar.

Kockens tips:

  • Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
  • Man kan ta andra ostar som ädelostarna Saint Aigur; Gorgonzola, Kvibille osv; lagrad ost som parmesan; annan kittost som Munster eller lagrad brie eller camembert eller smakrik vit mögelost som Neufchatel osv.
  • Jag har räknat 125 gram ost per portion. Det är en smaksak hur mycket ost man äter såklart. Du kan välja fem ostar eller tre ostar eller så många du vill - från en till många sorter.

Vad passar att dricka till ostbricka?

  • Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage. Allt gott lagrat rött vin funkar. Riktigt lyxigt blir det med en fin Amarone från Italien.

1 ostbricka till 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram Gruyere
  • 100 gram Morbier
  • 100 gram Manchego
  • 100 gram Livarot
  • 100 gram Stilton
  • 1 flaska rött vin lagrat vin som Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage. Allt gott lagrat rött vin funkar. Riktigt lyxigt blir det med en fin Amarone från Italien. 
  • Tillbehör: 1 pkt kex, knäckebröd eller tunnbröd
  • 1 dl skivad selleri
  • 1 skål marinerad paprika, oliver eller torkade tomater
  • 2 dl torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äpplen eller plommon
  • 2 dl rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan eller pinjenötter.
  • 2 päron eller äpplen i bitar (pensla gärna med lite citronsaft så de ej mörknar)

Tillagning

  1. Ta fram ostarna i tid så att de är rumstempererade. Förslagsvis en timme innan servering.
  2. Ställ i ordning ostarna på en bricka eller stor skärbräda. Lägg upp tillbehör och njut.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer