Pilgrimsmusslor med Champagnesås

Lyxiga pilgrimsmusslor med Champagnesås är gott som tilltugg, liten förrätt, på buffé eller minglet. En grillad eller stekt pilgrimsmussla serverad med lite god lyxig vitvinssås smaksatt med Champagne. Pilgrimsmusslor är dessutom ok att äta utan dåligt samvete.

Vitvinssås passar utmärkt till pilgrimsmusslor. Såsen lagas med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Här tillsätts skumpa på slutet för en festligare variant.

Köp en liten piccolo flaska till såsen eller servera en stor flaska skumpa som fördrink och tillsätt en skvätt från flaskan ca 3 cl - till såsen på slutet precis innan servering. Då kan du förbereda såsen innan och bara tillsätta lite skumpa när det är dags att servera. Kan även garneras med hackad gräslök.

Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Dryckestips:

Kyld Champagne eller annat mousserande vin passar utmärkt till musslorna. Vitt torrt vin är vidare förslag - ex. Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, Chablis, från Bourgogne eller liknande lite lyxigare. Som alkoholfritt skulle jag ta en väl kyld Kombucha.

12 portioner pilgrimsmusslor med champagnesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Champagnesås: 1/2 schalottenlök
  • 15 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2,3 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 cl champagne eller mousserande vin
  • 12 pilgrimsmusslor - färska eller så finns fina frysta
  • 1 msk kallpressad svensk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Champagnesås: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  4. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädde. Låt småkoka medan du lagar fisken och tillbehör.
  6. Skölj och torka pilgrimsmusslorna torra med lite hushållspapper. Vänd dem i olja. Lägg dem på en bricka eller tallrik och strö över lite salt.
  7. Grilla pilgrimsmusslor på en grill någon minut på varje sida. Eller grilla dem i en grillpanna. Eller bryn/halstra dem på hög värme i en stekpanna (obs använder du en stekpanna med teflon så kolla så den tål hög värme).
  8. Avsluta såsen: Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek. Smaka av såsen med salt och peppar. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
  9. Servera pilgrimsmusslorna på ett fat med såsen bredvid och assietter; eller portionsvis med någon msk sås under varje bit och en tandpetare eller liten gaffel att äta med. Strö gärna lite flingsalt och några droppar citron över varje mussla. Kan även garneras med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer