Pilgrimsmusslor med Champagnesås

Grillade, stekta eller halstrade pilgrimsmusslor serverade med lyxig vitvinssås smaksatt med Champagne.

Pilgrimsmusslor är märkta "Ät gärna" enligt Naturskyddsföreningen.

Vitvinssås passar utmärkt till pilgrimsmusslor och såsen lagar du med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Champagne tillsätts precis innan servering för en lyxig twist på såsen.

12 portioner pilgrimsmusslor med champagnesås, en per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1/2 schalottenlök
  • 15 gram smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2,3 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 cl champagne eller mousserande vin
  • 12 pilgrimsmusslor - färska eller så finns fina frysta
  • 1 msk kallpressad svensk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. SÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  4. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädde. Låt småkoka medan på låg värme.
  6. MUSSLOR: Skölj och torka pilgrimsmusslorna torra med lite hushållspapper. Vänd dem i olja. Lägg dem på en bricka eller tallrik och strö över lite salt.
  7. Grilla pilgrimsmusslor på en grill någon minut på varje sida. Eller grilla dem i en grillpanna. Eller bryn/halstra dem på hög värme i en stekpanna (obs använder du en stekpanna med teflon så kolla så den tål hög värme).
  8. AVSLUTA SÅSEN: Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek. Smaka av såsen med salt och peppar. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
  9. Servera pilgrimsmusslorna på ett fat med såsen bredvid och assietter; eller portionsvis med någon msk sås under varje bit och en tandpetare eller liten gaffel att äta med. Strö gärna lite flingsalt och några droppar citron över varje mussla. Kan även garneras med hackad gräslök.

Serveringsförslag

Gott som tilltugg, aptitretare, liten förrätt, på buffé eller minglet.

Val av Champagne

  • Köp en liten piccolo flaska Champagne till såsen eller köp en vanlig stor flaska skumpa om du vill servera Champagne till musslorna som fördrink.
  • Du behöver bara ca 3 cl Champagne till såsen.
  • Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.

Kan förberedas

Du kan förbereda såsen innan och tillsätta Champagne när det är dags att servera.

Portionsberäkning

  • Här har jag räknat en pilgrimsmussla per portion som aptitretare.
  • Du kan också servera flera musslor per portion och då förslagsvis två per portion - nedan recept räcker då till 6 portioner.
  • Eller 3 musslor per portion och servera som en förrätt - då räcker det till 4 portioner.

Varianter

  • Kan även garneras med hackad gräslök.
  • Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Halstrade pilgrimsmusslor serverade i små skålar med champagnesås
Halstrade pilgrimsmusslor med champagnesås serverade jag som aptitretare i små skålar med små gafflar till. Och så god kyld champagne till.

Dryckestips

  • Kyld Champagne eller annat mousserande vin passar utmärkt till musslorna.
  • Vitt torrt vin är vidare förslag - ex. Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, Chablis, från Bourgogne eller liknande lite lyxigare.
  • Som alkoholfritt skulle jag ta en väl kyld Kombucha eller mousserande alkoholfritt vin av druvan Chardonnay.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-25