Rostade nötter

Introduktion och förberedelse

Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Hemrostade nötter som jordnötter, cashewnötter eller valnötter blir mycket gott och helt klart värt besväret.

Val av nötter

 • Du kan rosta mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter. Man kan ta flera sorter och blanda.
 • Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta. Blanda gärna med nötter till servering.
 • Här har jag valt att rosta tre sorter - cashewnötter, jordnötter och valnötter.

I ugnen eller panna

Du kan rosta nötterna i ugnen eller i stekpanna. När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det.

Med eller utan saltlag

Jag tycker det är gott att först koka upp nötterna i en saltlag så får man lite salt smak på dem. Men det kan man utesluta om man vill och bara rosta nötterna som de är.

4 portioner

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 200 gram nötter ex. tre olika sorter som cashewnötter, jordnötter och valnötter eller andra nötter
 • 3 tsk salt (valfritt)
 • 3 dl vatten (valfritt)

Tillagning

 1. SALTROSTADE NÖTTER (VALFRITT): Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i nötterna. Låt stå i en minut. Häll sedan av saltvattnet i durkslag. Skölj ej.
 2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
 3. I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Rosta gärna olika sorter i omgångar (speciellt om du vill lägga dem i varsin skål). Värm och rosta nötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
 4. Låt nötterna svalna något innan servering.
 5. Lägg upp nötterna i skålar eller blanda i en skål. Strö gärna över lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 300 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-08