Irish coffee

Irish Coffee - en klassisk kaffedrink med kaffe, mörkt socker, Irländsk whiskey och lättvispad grädde. Passar efter maten eller till fest.

Servera gärna kaffet med kex, chokladbiscottis, chokladtryffel eller en liten bit fin mörk 70% choklad till.

Val av whiskey:

Vanligt är att ta orökt whiskey från Irland ex. Tullamore Dew - därav Irish Coffee. Gillar du rökt whisky så kan du prova att ta en lite rökt ton som Macallan från Speyside i Skottland. Vidare kan du göra jätterökig kaffe med whisky som Lagavullin från Islay.

Varianter:

1 glas Irish Coffee

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker
  • 4 - 6 cl orökt whiskey, förslagsvis Irländsk
  • 2 dl starkt kaffe
  • 3 msk löst vispad grädde
  • 1 krm kaffepulver eller lite mörkt socker att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Brygg starkt kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
  2. Blanda socker och whiskey i ett glas för Irish Coffee. Välj ett högre glas som tål värme exempelvis kan du ta ett högt Duralexglas, Irish coffée-glas eller stor hög kaffekopp.
  3. Fyll på med varmt kaffe.
  4. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
  5. Avsluta med att strö över en nypa kaffepulver eller socker.
  6. Servera med en lång sked samt extra socker vid sidan för de som vill ha i det.
E-mail
Medel: 4.3 (39 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept