Irish coffee

Introduktion och förberedelse

Irish Coffee - en klassisk kaffedrink med kaffe, mörkt socker, Irländsk whiskey och lättvispad grädde.

Serveringsförslag

  • Passar efter maten eller till fest.
  • Servera gärna kaffet med kex - på bilden hade jag köpta chokladrån - men chokladbiscottis, chokladtryffel eller en liten bit fin mörk 70% choklad passar utmärkt till.

Val av whiskey

Vanligt är att ta orökt whiskey från Irland ex. Tullamore Dew - därav Irish Coffee. Gillar du rökt whisky så kan du prova att ta en lite rökt ton som Macallan från Speyside i Skottland. Vidare kan du göra jätterökig kaffe med whisky som Lagavullin från Islay.

Varianter

Irish coffee gjord med irländsk orökt whiskey
Irish coffee blandar du med irländsk orökt whiskey - Tullamore Dew är ett vanligt märke att göra Irish coffee med. Här serverad med chokladrån men någon annan bit choklad som tryffel eller carrébit (minichoklad) passar också till.

1 glas Irish Coffee

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker
  • 4 - 6 cl orökt whiskey, förslagsvis Irländsk
  • 2 dl starkt kaffe
  • 3 msk löst vispad grädde
  • 1 krm kaffepulver eller kakao; en rostad kaffeböna, 1/2 tsk farinsocker, råsocker eller lite fin riven mörk choklad

Tillagning

  1. Brygg starkt kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
  2. Blanda socker och whiskey i ett glas för Irish Coffee. Välj ett högre glas som tål värme exempelvis kan du ta ett högt Duralexglas, Irish coffée-glas eller stor hög kaffekopp.
  3. Fyll på med varmt kaffe.
  4. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
  5. Avsluta med att strö över något krm kaffepulver eller kakao; en rostad kaffeböna, någon halv tsk farinsocker, råsocker eller lite fin riven mörk choklad
  6. Servera med en lång sked samt extra socker vid sidan för de som vill ha i det.
E-mail
Medel: 4.1 (97 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-19