Irish coffee
Irish Coffee - en klassisk kaffedrink med kaffe, mörkt socker, Irländsk whiskey och lättvispad grädde.
Tillagning
- Brygg starkt kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
- Blanda socker och whiskey i ett glas för Irish Coffee. Välj ett högre glas som tål värme exempelvis kan du ta ett högt Duralexglas, Irish coffée-glas eller stor hög kaffekopp.
- Fyll på med varmt kaffe.
- Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
- Avsluta med att strö över något krm kaffepulver eller kakao; en rostad kaffeböna, någon halv tsk farinsocker, råsocker eller lite fin riven mörk choklad
- Servera med en lång sked samt extra socker vid sidan för de som vill ha i det.
Serveringsförslag
- Passar efter maten eller till fest.
- Servera gärna kaffet med kex - på bilden hade jag köpta chokladrån - men chokladbiscottis, chokladtryffel eller en liten bit fin mörk 70% choklad passar utmärkt till.
Val av whiskey
Vanligt är att ta orökt whiskey från Irland ex. Tullamore Dew - därav Irish Coffee. Gillar du rökt whisky så kan du prova att ta en lite rökt ton som Macallan från Speyside i Skottland. Vidare kan du göra jätterökig kaffe med whisky som Lagavullin från Islay.
Varianter
- Byt ut whisky mot calvados, konjak, Kahlua, Baileys, Amaretto, whiskylikör eller rom - fast då får du döpa om det efter eget tycke - förslagsvis regionen där spriten kommer ifrån - exempelvis Jamaicanskt kaffe med rom.
- Gillar du apelsin så kan du prova Kaffe Karlsson med apelsinlikör.
- Du kan också ta mer mjölk i och göra en Irish Cappucino. Eller en Latte med likör.
- Lägga med en kula vaniljglass och ha i Baileys.
- Servera en iskall Espresso Martini eller prova en Affogato med whiskylikör i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal