Irish coffee

Irish Coffee. Svala kvällar efter maten är som gjort för kaffedrinkar. Irish coffee är en klassiker och det viktiga är att använda orökt whiskey från Irland ex. Tullamore Dew. Gillar du rökt kaffe så kan du såklart ta en whisky med lite rökt ton som Macallan från Speyside. Tokigt rökigt kaffe får du med whisky som Lagavullin från Islay - men är det något gott? 

Whisky kan bytas ut mot konjak, Kahlua, Amaretto, calvados eller rom - fast då får du döpa om det efter eget tycke - förslagsvis regionen där spriten kommer ifrån.

1 glas Irish Coffee

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 tsk farinsocker
  • 4 cl irländsk whiskey
  • 2 dl kaffe
  • 3 msk löst vispad grädde
  • 1 krm kaffepulver att garnera med

Tillagning

  1. Brygg kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
  2. Blanda farinsocker och whiskey i ett glas för Irish Coffee (ofta ett högre glas som tål värme, ex. kan du ta ett högt duralexglas) eller stor hög kaffekopp.
  3. Fyll på med varmt kaffe.
  4. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
  5. Avsluta med att strö över en nypa kaffepulver.
  6. Servera Irish coffen med en lång sked samt extra socker.
E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer