Musslor i vitt vin och grädde Moules marinières

Musslor i vitt vin och grädde eller Moules marinières på franska är blåmusslor kokta på sjömanshustruns vis i vitt vin med lite schalottenlök, persilja, persilja och grädde. Gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette.

Moules marinières - betyder sjömanshustruns musslor på franska. Musslor är nyttigt och ganska billigt. En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort eventuellt skägg och skrapa bort smuts från musslorna.

Serveringstips:

Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Musslorna kan plockas och ätas med händerna. Sätt fram en stor tom skål bredvid för skalen. Våtservetter eller små skålar med citronvatten att torka sig med är trevligt efter man ätit musslorna.

Av spadet blir det som en god soppa - denna äter man givetvis upp med sked. Eller suger upp med gott bröd som baguette. Baka egen baguette eller köp bake-off och värm i ugnen. Vanligt smör är gott till också.

Kan serveras direkt ur grytan. Det finns speciella fina franska musselgrytor att köpa med praktiskt lock som är fina att servera ur. Man kan också servera och lägga upp musslorna i djupa skålar eller djupa tallrikar portionsvis eller i en stor skål.

Val av musslor

Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna. Se till att musslorna är kontrollerade och märkta enligt Livsmedelsverket.

Musslor är levande när de köps färska. Då håller de sig de flesta stängda. Släng musslor som är öppna när du köpt dem. När de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska svenska musslor.

Att dricka till musslorna

Som dryck passar ett friskt franskt vitt vin som exklusiv Chablis eller billigare Muscadet från Loire; kall torr fransk cider eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe passar också.

2 portioner musslor i vitt vin till huvudrätt eller 4 förrätter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900-1000 gram blåmusslor
  • 1 schalottenlökar
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 dl gott vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök fint. Skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  5. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 5 minuter. Musslorna ska öppna sig.
  6. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  7. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  8. Skölj och hacka persilja fint.
  9. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Lägg i musslorna och vänd runt så de blir varma igen. Strö över persiljan.
  11. Servera de kokta musslorna direkt ur kastrullen, i en skål, eller portionsvis i skålar eller djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.6 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer