Vegetarisk lasagne

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.

Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.

Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.

Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare. Använd helst lasagneplattor av bättre kvalitet ex. Barillas.

Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.

Vegan lasagne

Vill du ha en vegan lasagne använder du mjölkfritt margarin, Oatly havremjölk och riven sojaost mozzarellastyle.

6 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 300 gram champinjoner
  • 3 morötter
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 250 gram keso
  • 0,5 pkt lasagneplattor
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 0,5 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 250 gram riven mozzarella eller valfri lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
  3. Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
  5. BECHAMELSÅS: smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter.
  6. GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchinin tunt. Lägg i en bunke.
  7. Skölj och skiva champinjoner. Lägg i en bunke.
  8. Skala morötterna och slanta dem tunt. Lägg i en bunke.
  9. Värm en stekpanna och bryn grönsakerna i olivoljan några minuter lite i taget samt lägg över i en annan bunke eller ex. långpanna. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över grönsakerna när du steker dem.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Se till att tomatsås samt gratängsås är varma så gräddar lasagnen fortare och jämnare.
  11. Lägg ca 1 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
  12. Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
  13. Bred tomatsås över pastaplattorna.
  14. Sprid ut halva den stekta zucchinin över tomatsåsen.
  15. Sprid ut en burk keso över zucchinin.
  16. Läg ett lager morötter över keson.
  17. Toppa morötterna med tomatsås.
  18. Lägg på pastaplattor.
  19. Lägg på tomatsås.
  20. Vidare den sista zucchinin och fräst svamp.
  21. Lägg på den sista tomatsåsen.
  22. Vidare pastaplattor.
  23. Avsluta med resterande bechamelsås samt strö över riven gratängsås.
  24. Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25-30 min.
  25. Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
  26. Servera vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.