Vegetarisk lasagne
Introduktion och förberedelse
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka samt finrivna morötter.
- Eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
Varianter
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Kan förberedas
Lasagnen får god smak dagen efter. Använd helst lasagneplattor av bättre kvalitet ex. Barillas.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
En del ost är ej vego
Tänk på att en del ost som ystats med löpe är ej vegetarisk - välj en vegan ost om du vill.
Vegan lasagne
Vill du ha en vegan lasagne använder du mjölkfritt margarin, Oatly havremjölk och riven sojaost mozzarellastyle.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
- Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
- Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
- BECHAMELSÅS: smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter.
- GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchinin tunt. Lägg i en bunke.
- Skölj och skiva champinjoner. Lägg i en bunke.
- Skala morötterna och slanta dem tunt. Lägg i en bunke.
- Värm en stekpanna och bryn grönsakerna i olivoljan några minuter lite i taget samt lägg över i en annan bunke eller ex. långpanna. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över grönsakerna när du steker dem.
- Dags att lägga ihop lasagnen i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Se till att tomatsås samt gratängsås är varma så gräddar lasagnen fortare och jämnare.
- Lägg ca 1 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
- Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
- Bred tomatsås över pastaplattorna.
- Sprid ut halva den stekta zucchinin över tomatsåsen.
- Sprid ut en burk keso över zucchinin.
- Läg ett lager morötter över keson.
- Toppa morötterna med tomatsås.
- Lägg på pastaplattor.
- Lägg på tomatsås.
- Vidare den sista zucchinin och fräst svamp.
- Lägg på den sista tomatsåsen.
- Vidare pastaplattor.
- Avsluta med resterande bechamelsås samt strö över riven gratängsås.
- Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25-30 min.
- Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
- Servera vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal