Vegetarisk lasagne

6 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 300 gram champinjoner
  • 3 morötter
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 250 gram keso
  • 0,5 pkt lasagneplattor
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 5 dl mjölk 3%
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram riven mozzarella eller valfri lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
  3. Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
  4. Tillsätt krossade tomater och vinäger. Låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
  5. BECHAMELSÅS: Smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter. Sätt åt sidan och håll varm.
  6. GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchinin tunt. Lägg i en bunke eller skål.
  7. Skölj och skiva champinjoner. Lägg i en bunke eller skål.
  8. Skala morötterna och slanta dem tunt. Lägg i en bunke eller skål.
  9. Värm en stekpanna och bryn först zucchini, sedan svamp och morötter efter varandra i 1 msk olivolja. Lägg tillbaka i bunke eller skål efter hand. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över grönsakerna när du steker dem.
  10. LÄGGA IHOP LASAGNEN: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Se till att tomatsås samt bechamelsås är varma så gräddar lasagnen fortare och jämnare. Du kan varva tomatsås, bechamelsås, lasagneplattor, keso, riven ost och grönsaker lite som du vill. Grunda gärna med lite tomatsås. Tänk på att spara till ett lager bechamelsås samt riven ost till toppen av lasagnen. Nedan är ett förslag på hur du kan lägga ihop lasagnen.
  11. Lägg ca 1,5 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
  12. Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
  13. Bred ca 1,5 dl tomatsås samt 1 dl bechamelsås över pastaplattorna.
  14. Sprid ut hälften av den stekta zucchinin och hälften av svampen över tomatsåsen.
  15. Sprid ut all keso.
  16. Sprid ut alla morötter över keson.
  17. Sprid ut ca 1,5 dl tomatsås. Sprid ut 1 dl av bechamelsåsen.
  18. Lägg på ett lager pastaplattor.
  19. Lägg på ca 1,5 dl tomatsås.
  20. Lägg på resten av zucchinin och resten av svampen. Sprid ut hälften av osten.
  21. Lägg på resten av tomatsåsen och 1 dl bechamelsås.
  22. Lägg på ett lager pastaplattor.
  23. Avsluta med resterande bechamelsås samt resten av osten.
  24. Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25-30 min.
  25. Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
  26. Servera lasagnen med sallad och gott bröd.
Vegetarisk lasagne i form
En vegetarisk lasagne räcker till många

Serveringsförslag

Varianter

  • Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
  • Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.

Kan förberedas

Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.

En del ost är ej vego

Tänk på att en del ost som ystats med löpe är ej vegetarisk - välj en vegan ost om du vill.

Vegan lasagne

Vill du ha en vegan lasagne använder du mjölkfritt margarin, Oatly havremjölk och riven sojaost mozzarellastyle.

E-mail
Medel: 3.7 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-08