Chokladtryffel Dekadens

Chokladtryffel Dekadens - en lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel men god med riktig fin 70% choklad som Lindt eller Valrhona.

Kan serveras till kaffe och avec. Dekadens betyder i stil med lyxigt nöjaktigt förfall vilket kännetecknar denna goda chokladtryffel.

Här garnerade med silverkulor men kan även garneras med en liten flinga bladguld eller annat strössel, hackad grön pistage, en rostad mandel eller valnöt, kanderat apelsinskal eller annat valfritt.

cirka 16 bitar chokladtryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl honung
  • 500 gram mörk fin choklad med hög kakaohalt ca 70%
  • 200 gram smör

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar.
  2. Lägg i en bunke.
  3. Smält chokladen i mikron eller vattenbad.
  4. Tillsätt grädden och honungen.
  5. Rör till en jämn smet.
  6. Klä en form ca 15-20 cm med minst 3 cm höga kanter med gladplast.
  7. Häll i chokladsmeten.
  8. Ställ chokladtryffeln att stelna i kylen en timme eller ställ att stelna i frysen.
  9. Servering: skölj kniven hett vatten. Skär upp ex. trekanter med en kniv.
  10. Servera chokladtryffeln med ex. kaffe och avec.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer