Chokladtryffel Dekadens

Chokladtryffel Dekadens - en lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel men god med riktig fin 70% choklad som Lindt eller Valrhona.

Kan serveras till kaffe och avec. Dekadens betyder i stil med lyxigt nöjaktigt förfall vilket kännetecknar denna goda chokladtryffel.

Här garnerade med silverkulor men kan även garneras med en liten flinga bladguld eller annat strössel, hackad grön pistage, en rostad mandel eller valnöt, kanderat apelsinskal eller annat valfritt.

cirka 16 bitar chokladtryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl honung
  • 500 gram mörk fin choklad med hög kakaohalt ca 70%
  • 200 gram smör

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar.
  2. Lägg i en bunke.
  3. Smält chokladen i mikron eller vattenbad.
  4. Tillsätt grädden och honungen.
  5. Rör till en jämn smet.
  6. Klä en form ca 15-20 cm med minst 3 cm höga kanter med gladplast.
  7. Häll i chokladsmeten.
  8. Ställ chokladtryffeln att stelna i kylen en timme eller ställ att stelna i frysen.
  9. Servering: skölj kniven hett vatten. Skär upp ex. trekanter med en kniv.
  10. Servera chokladtryffeln med ex. kaffe och avec.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept