Smulpaj med rabarber och hallon

Smulpaj med rabarber och hallon serverad med vaniljsås. Att blanda hälften rabarber med hälften hallon blir jättegott som paj.

6 portioner smulpaj med rabarber och hallon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram rabarber, färsk eller fryst
  • 250 gram hallon, färsk eller fryst
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Blanda rabarber och hallon i formen.
  5. Blanda socker, potatismjöl samt vaniljsocker.
  6. Strö över rabarbern och hallonen.
  7. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldeg.
  9. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Serveringsförslag

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

Val av rabarber

  • Mjälla och späda rabarber behöver ej skalas. De späda röda stjälkarna tycker jag är godast.
  • Stora tjocka rabarber kan du skala tunt med potatisskalare.
  • Du kan använda frysta eller färska rabarber och/eller hallon.
E-mail
Medel: 3.8 (157 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-30