Smulpaj med rabarber och hallon
Smulpaj med rabarber och hallon serverad med vaniljsås. Att blanda hälften rabarber med hälften hallon blir jättegott som paj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
- Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Blanda rabarber och hallon i formen.
- Blanda socker, potatismjöl samt vaniljsocker.
- Strö över rabarbern och hallonen.
- Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
- Täck rabarbern med smuldeg.
- Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Serveringsförslag
Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Val av rabarber
- Mjälla och späda rabarber behöver ej skalas. De späda röda stjälkarna tycker jag är godast.
- Stora tjocka rabarber kan du skala tunt med potatisskalare.
- Du kan använda frysta eller färska rabarber och/eller hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal