Utflykt

Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Här hittar du picknickrecept och utflyktsmat.

Recept på mat som passar till utflykt och picknick. Tänk på att hålla maten kyld med en kylklamp och i kylväska om du är ute en hel varm dag.

Detta gäller speciellt potatissallad och annat med majonnäs och liknande som är känsliga att förvara i rumstemperatur mer än någon timme.

Ro ihop en picknickkorg med goda mackor och annat gott samt ut och njut av frisk luft, gröna träd och blå himmel.

Picknickrecept Picknickmacka med kycklingröra. Fyllda mackor och baguetter är gott och mättande att ha med på picknick. Här hittar du fler tips på picknick- och utflyktsmat.

Som alla vet smakar mat bäst i det fria. En dag på stranden, utflykt, vandring eller sportaktivetet sätter fart på aptiten. Man kan ta med sig nästan vad som helst - det smakar ändå gott.

Klassiker på picknick är såklart mackor och fyllda bröd eller baguetter med goda röror, kall mat som potatissallad, pastasallad, kycklingklubbor, osv.

Är picknicken inriktad på grillning i det fria så är grillad banan fylld med chokladbitar klassiker, grillkorv, hamburgare, mackor och pinnbröd. Kontrollera och respektera eventuellt eldningsförbud om du vill grilla.

Matiga muffins är också gott till picknick. Grillade marshmallows, morotskaka och hembakta chocolate chip cookies är goda sötsaker som smakar ännu bättre i det fria.

Picknickens dag firas den 22 maj.

Förslag till picknickmackor hittar du här.

Picknickens historia

På 1300-talet intogs picknick i samband med den engelska överklassens jaktfester. Att avsluta picknicken med en grillad och egenhändigt nedlagd hjort är inte det vanligaste idag. Sedan tog picknickandet fart på allvar under den viktorianska eran. Speciellt i engelsk litteratur som Dickens.

I konsten hittar vi också picknicken som motiv. Mycket känd är Renoir´s målning av kanotisternas picknick med frukt och vin. Jag blir riktigt sugen att göra dem sällskap i den gröna gläntan vid ån med blå himmel och strålande sol i glada vänners lag.

Tänk på att förvara maten svalt

Speciellt viktigt är det att förvara maten så svalt du kan varma sommardagar. Vänta inte för länge med att äta upp den heller - det brukar dock inte vara ett problem då man blir hungrig så fort man kommit ut.

Har du ingen kylväska men förvarar maten svalt och ej i sol och högre värme - inte i en varm bil exempelvis - så är maten ok att äta inom 2-3 timmar. Förslagsvis som tidig lunch om man åker ut på morgonen.

Ska du förvara maten länge - flera timmar och en hel dag - ska du ha en kylbox med kylklamp. Då kan du också välja mat som är behandlad att hålla bättre exempelvis rökta, torkade, inlagda, kokt oskalat ägg, ost, smör, bra förpackade, produkter som har konserveringsmedel eller söta produkter som sylt, bakverk som bullar och gifflar (inte gräddtårta). Undvik då vispad grädde, smörgåstårta, skaldjur, majonnäs, feta röror, hackat ägg, kokt skinka osv.

Potatissallad med makrill Kall potatissallad med något tillbehör som här med rökt makrill är gott och enkelt till picknick.

Kalla rätter till picknick och utflykt

Klassisk potatissallad
Potatissallad med majonnäs och gräddfil är smidigt att ta med på picknick. Gott till potatissallad är ex: rökt makrill, grillad kyckling, kycklingklubba, grillade kalla revbensspjäll, varmrökt lax, pastrami, rostbiff, rökt skinka, rökta räkor osv. Rostad lök passar samt strimlad soltorkad tomat eller fetaost passar också till (tips till framförallt vegetarianer).

Pastasallad
Pastasallad med kyckling och curry. Snabb och god pastasallad på grillad kyckling, pasta, yoghurtsås med curry samt grönsaker som cocktailtomater, majs, paprika, gurka och rödlök.

Pastasallad med kyckling och curry Kall pastasallad med kyckling, paprika, gurka, tomat och rödlök i en god sås av yoghurt, curry och mangochutney och gör garanterat succé till picknicken.

Grillade kalla revbenspjäll
Som alternativ till kall grillad kyckling och liknande så är kalla marinerade grillade revbensspjäll en höjdare. Goda till potatissallad. Ta med servetter!

Grillade kycklingklubbor
Grilla eller stek kycklingklubbor i ugnen med lite paprikapulver, olja och soja i 200 grader ca 50 minuter. Låt svalna och kyl ner. Klä gärna benet med folie att hålla i. Förvaras kylda med kylklamp.

Kokt ägg
Kokt ägg har en oslagbar förpackning i oskalat tillstånd. Ta med kaviar eller salt till. Kan också njutas med en burk tonfisk, en tub majonnäs, inlagd sill eller rökt fisk som kallrökt lax, varmrökt lax, rökta räkor eller rökt makrill.

Kall potatis med senapsdip
Koka små färskpotatisar (skrubba dem noga) eller delikatesspotatisar med fint skal - låt dem svalna och kyl ner dem. Blanda en god dressing med några msk olivolja, några tsk fransk senap, en tsk honung samt något krm salt och vit- eller svartpeppar i en burk med lock. Ta med dressingen vid sidan. När det är dags att äta så serverar du dressingen med potatisen. Du kan dela potatisen grovt i den burk du tagit med dem i och hälla dressingen över. Man kan också blanda ihop potatis med dressing hemma i en burk och ta med. Förvara potatisen med kylklamp om du ska ha med den flera timmar.

Picknick vid grillen:

Att grilla:

  • Pinnbröd är en trevlig sysselsättning. Degen görs i ordning hemma och består bara av vatten, mjöl och salt. Väl ute i "fält" så rullas en bit av degen till en avlång "orm" och lindas runt toppen på en pinne. Se till att toppen blir tät, när brödet är grillat, plockas det av och hålet fylls med en klick smör och honung, sylt, jordnötssmör eller nutella. Ha lite papper till hands då fyllningen lätt droppar ut.[ad-space-right]content_3[ad-space-right]
  • Huggormskorvar kallar jag en tjock korv med skuret zikzakmönster på båda sidor. Det ger ett mycket knaprigt och gott resultat, dessutom spricker inte korven.
  • Korvbröd, ketchup och senap måste med. Vidare är räksallad, rostad lök, bostongurka, het chutney och mos trevlig överkurs.
  • Hamburgare eller vegoburgare är alternativ till korv och kan grillas direkt från frysen. Servera med bröd, strimlad isbergssallad, ketchup, majonnäs, skivad saltgurka och skivad tomat.
  • Chokladfylld banan är en klassiker och alltid uppskattad, speciellt av barn. Skär ett snitt i bananen och peta in chokladbitar, grilla till bananen är mjuk och chokladen smält.
  • Grillade marshmallows - träs upp på spett och grillas, sedan kan man plocka av dem mellan två mariekex eller topp och botten på en franskbrödbulle.

Pinnbröd Pinnbröd är en klassiker vid lägerelden. Linda deg runt pinnar, grilla och fyll sedan hålet där pinnen satt med smör och honung eller sylt.Jordgubbar, melon eller annan frukt
Frukt är alltid gott på picknick. Jordgubbar, vindruvor, clementiner, äpplen, plommon, mandariner och melon är speciellt goda som de är. Skölj frukt som jordgubbar och druvor noga innan. Skär upp på plats om det behövs eller förbered små lyxiga fruktsallader - ta den frukt du gillar och skär i små bitar - lägg i en stor lunchlåda eller portionsvis i plastmuggar som du slår in i plastfolie.

Krämig vaniljyoghurt eller yoghurt med honung kan man ha med till servering för extra lyxig dessert. Vidare kan du ha hasselnötter, valnötter och mandlar att strö över fruktsalladen.

Sött till avslutning:

Hårda och mjuka kakor

Någon kaka är också gott att ha med sig. Här är en "chocolate chip cookie", en av mina favoriter. Morotskaka som mättar lite mer.

Chocolate chip cookies
Kakor med chokladbitar i. Klassiska amerikanska kakor som passar utmärkt på utflykt.

Morotskaka
Morotskaka med glasyr som gör succé på utflykten. En stor sats, cirka 16 bitar morotskaka. Överbliven morotskaka kan frysas.

Havrekakor
Mättande, söta och energigivande. Också goda smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt (ta förslagsvis med rensade jordgubbar och yoghurt i en burk).

Fyll termosen och vattenflaskan

Törstig blir man även i naturen. Blåbär-, nypon- och svartvinbärsjuice är gott (varm eller kall). Varm choklad, kaffe eller the. En flaska vatten skadar inte att ha med heller.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages