Plommonmuffins

Plommonmuffins bakade med saftiga bitar av plommon samt hackad vit choklad i smeten toppad med knaprigt muscovadosocker. 

12 stora plommonmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 250 gram tärnade och urkärnade bitar plommon
  • 3 dl vetemjöl, 180 gram
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl grädde
  • 2 ägg, L
  • 100 gram vit choklad
  • 12 tsk muscovadosocker, ca 1/2 dl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ihop smör och socker i en bunke några minuter.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Vispa ner grädden.
  5. Blanda mjöl med bakpulver i en bunke.
  6. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Skär i små tärningar ca 1x1 cm.
  7. Hacka eller riv den vita chokladen.
  8. Tillsätt vit choklad, plommon och mjölblandningen samt rör ihop till en jämn smet.
  9. Fördela smeten i stora dubbla muffinsformar eller muffinsplåt med stora muffinsformar.
  10. Strö över ca 1 tsk muscovadosocker över varje muffins.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Till muffinsen behöver du en muffinspanna med muffinsformar i papper, socker, vit choklad, ägg, bakpulver, grädde, plommon, muscovadosocker, vetemjöl och smör.
Till muffinsen behöver du en muffinspanna med muffinsformar i papper, socker, vit choklad, ägg, bakpulver, grädde, plommon, muscovadosocker, vetemjöl och smör.
Mät upp mjukt tärnat smör och socker i en bunke.
Mät upp mjukt tärnat smör och socker i en bunke.
Vispa fluffigt någon minut med elvisp och tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Vispa fluffigt någon minut med elvisp och tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Vispa i grädden.
Vispa i grädden.
Hacka vit choklad och tillsätt den.
Hacka vit choklad och tillsätt den.
Skölj, kärna ur samt tärna plommon. Tillsätt dem.
Skölj, kärna ur samt tärna plommon. Tillsätt dem.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke först. Tillsätt sedan till smeten och vänd runt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke först. Tillsätt sedan till smeten och vänd runt.
Vänd runt till en jämn smet.
Vänd runt till en jämn smet.
Fördela smeten i en muffinspanna med muffinsformar.
Fördela smeten i en muffinspanna med muffinsformar.
Strö över muscovadosocker på toppen på varje muffins.
Strö över muscovadosocker på toppen på varje muffins.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn i 18 minuter.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn i 18 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan frysas in.
Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan frysas in.

Serveringsförslag

Muffinsen är goda till fika, utflykt och kakfat.

Tips

  • Muffinsen går bra att frysa in.
  • Baka i en muffinsplåt med stora muffinsformar satta i muffinsplåten. Du kan även baka i dubbla muffinsformar på en vanlig ugnsplåt.
  • Väljer du mindre muffinsformar så blir det några fler muffins - räkna ca 14-16 stycken.

Varianter

  • Vit choklad är valfritt att ha i.
  • Muscovadosocker kan bytas mot annat råsocker eller uteslutas. 
  • Gott är även att toppa muffinsen med hasselnötstosca istället för råsocker. Grädda då först utan toscasmet, ta ut och toppa med smeten samt grädda 8 minuter till. 
  • Gott på är även frosting. Bred över muffinsen när de kallnat. 
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-02

Tillbehör och liknande: