Marmorerad kaka eller Tigerkaka
Marmorerad kaka eller Tigerkaka som bakas med ljus sockerkaka och mörk chokladsockerkaka.
Det blir som ett tigermönster därav namnet Tigerkaka.
Tillagning
- Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
- Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
- Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
- Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
- Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
- Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
- Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
- Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
- Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
- Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
Varianter
Du kan också ta med skalet av en halv riven citron i den ljusa sockerkakssmeten. Skölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt. Apelsin eller lime blir också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal