Marmorerad kaka eller Tigerkaka

Marmorerad kaka eller Tigerkaka. En marmorerad med sockerkaka med vanlig ljus sockerkaka och chokladsockerkaka. Det blir som ett tigermönster därav namnet Tigerkaka.

Sockerkaka med chokladsmet och sockerkakssmet som varvas till vackert marmorerat mönster. Du kan också ta med skalet av en halv riven citron. Apelsin eller lime blir också gott. Skjölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt.

10 bitar tigerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
  5. Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
  6. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
  7. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
  8. Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  9. Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
  10. Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
  11. Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
  12. Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer