Marmorerad kaka Tigerkaka

Tigerkaka. En marmorerad med sockerkaka och choklad även kallad Tigerkaka.
Sockerkaka med chokladsmet och sockerkakssmet som varvas till vackert marmorerat mönster.
Du kan också ta med skalet av en halv riven citron. Apelsin eller lime blir också gott. Skjölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt.

10 bitar tigerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
  5. Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
  6. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
  7. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
  8. Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  9. Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
  10. Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
  11. Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
  12. Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer