Marmorerad kaka Tigerkaka

Tigerkaka. En marmorerad med sockerkaka och choklad även kallad Tigerkaka.
Sockerkaka med chokladsmet och sockerkakssmet som varvas till vackert marmorerat mönster.
Du kan också ta med skalet av en halv riven citron. Apelsin eller lime blir också gott. Skjölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt.

10 bitar tigerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
  5. Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
  6. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
  7. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
  8. Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  9. Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
  10. Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
  11. Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
  12. Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer