Marmorerad kaka eller Tigerkaka

Introduktion och förberedelse

Marmorerad kaka eller Tigerkaka. En marmorerad med sockerkaka med vanlig ljus sockerkaka och chokladsockerkaka. Det blir som ett tigermönster därav namnet Tigerkaka.

Sockerkaka med chokladsmet och sockerkakssmet som varvas till vackert marmorerat mönster. Du kan också ta med skalet av en halv riven citron. Apelsin eller lime blir också gott. Skjölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt.

10 bitar tigerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
  5. Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
  6. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
  7. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
  8. Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  9. Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
  10. Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
  11. Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
  12. Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.