Mjuk chokladkaka
Mjuk chokladkaka eller sockerkaka med choklad. Lätt och luftig med god chokladsmak.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
- Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
- Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde och eventuellt kaffe om du vill ha det i kakan.
- Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
- Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
- Häll smeten i formen och baka i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i kakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
- Ta ut och låt svalna någon minut i formen.
- Stjälp ev. upp den på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
Serveringsförslag
- God som den är till fika eller utflykt.
- Kan även serveras med en klick vispad grädde och garneras med riven mjölkchoklad och citronmeliss till fest.
Varianter
- Prova att smaksätta med en riktig espresso om du har tillgång till det.
- Bakar du smeten i en långpanna och häller chokladglasyr samt strössel över får du chokladrutor eller mums mums.
Enkel chokladtårta
Smeten funkar också att baka till tårtbottnar till chokladtårta med. Dela i två delar och fyll med chokladsås samt toppa med vispad grädde.
Som garnering kan du ta riven choklad som mjölkchoklad, vit choklad eller nougat; eller strö över chokladströssel, rostad kokos eller rostad flagad mandel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal