Mjuk chokladkaka

Introduktion och förberedelse

Mjuk chokladkaka eller sockerkaka med choklad. Lätt och luftig med god chokladsmak.

Serveringsförslag

  • God som den är till fika eller utflykt.
  • Kan även serveras med en klick vispad grädde och garneras med riven mjölkchoklad och citronmeliss till fest.

Varianter

  • Prova att smaksätta med en riktig espresso om du har tillgång till det.
  • Bakar du smeten i en långpanna och häller chokladglasyr samt strössel över får du chokladrutor eller mums mums.

Enkel chokladtårta

Smeten funkar också att baka till tårtbottnar till chokladtårta med. Dela i två delar och fyll med chokladsås samt toppa med vispad grädde.

Som garnering kan du ta riven choklad som mjölkchoklad, vit choklad eller nougat; eller strö över chokladströssel, rostad kokos eller rostad flagad mandel.

1 mjuk chokladkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller vatten (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde och eventuellt kaffe om du vill ha det i kakan.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i kakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Ta ut och låt svalna någon minut i formen.
  9. Stjälp ev. upp den på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16