Päronkaka med kardemumma
En saftig och lite kladdigt smaskig päronkaka smaksatt med stött kardemumma.
Passar dig som gillar kardemummakaka. Den söta kakan lättas upp av friska bitar av päron som passar bra ihop med kardemumman.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- FYLLNING: Skölj päronen. Skär bort blomfäste samt kärnhus. Skär i grova bitar. Lägg i en skål.
- Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda runt.
- SMET: Stöt kardemumma i en mortel.
- Mät upp och blanda vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor bunke.
- Tillsätt äggen och blanda till en tjock smet utan klumpar.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager en panna på 20x30 cm klädd med bakplåtspapper.
- Fördela och tryck ner äppelbitarna i smeten.
- Hyvla över kallt smör med en osthyvel.
- Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.
- Ta ut och låt svalna i bakplåtspappret på galler.
- God som den är eller med lättvispad grädde.
- Skär i rutor. Förslagsvis 4x4 till 16 bitar eller på valfritt vis.
Serveringsförslag
- Passar som den är till fika, utflykt, jaktlaget, fest, buffé, advent eller jul.
- Kan lyxas till med lättvispad grädde till fika eller efterrätt.
Varianter
- Du kan ta valfri sort päron.
- Päron kan bytas mot äpplen, plommon, hallon, jordgubbar, blåbär eller liknande frukt eller bär. Även rabarber blir gott.
- När kakan svalnat kan kakan även toppas med ett lager frosting. Förslagsvis vitchokladfrosting eller enkel frosting.
- En variant är att strö över flagad mandel innan gräddning (toppas då ej med frosting).
Tack till Camilla i Viredaholm för receptet!
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal