Päronkaka med kardemumma

En saftig och lite kladdigt smaskig päronkaka smaksatt med stött kardemumma. 

Passar dig som gillar kardemummakaka. Den söta kakan lättas upp av friska bitar av päron som passar bra ihop med kardemumman. 

16 bitar päronkaka med kardemumma

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • FYLLNING: 2 medelstora päron
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • SMET: 3 ägg, L
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 75 gram smör, kallt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. FYLLNING: Skölj päronen. Skär bort blomfäste samt kärnhus. Skär i grova bitar. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda runt.
  4. SMET: Stöt kardemumma i en mortel.
  5. Mät upp och blanda vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor bunke.
  6. Tillsätt äggen och blanda till en tjock smet utan klumpar.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt lager en panna på 20x30 cm klädd med bakplåtspapper.
  8. Fördela och tryck ner äppelbitarna i smeten.
  9. Hyvla över kallt smör med en osthyvel.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna i bakplåtspappret på galler.
  12. God som den är eller med lättvispad grädde.
  13. Skär i rutor. Förslagsvis 4x4 till 16 bitar eller på valfritt vis.
Till kakan behöver du päron, socker, mjöl, ägg, kardemumma, salt, bakpulver, vaniljsocker samt smör (utanför bild).
Till kakan behöver du päron, socker, mjöl, ägg, kardemumma, salt, bakpulver, vaniljsocker samt smör (utanför bild).
Skölj samt skär päron i bitar. Blanda med lite socker och vaniljsocker.
Skölj samt skär päron i bitar. Blanda med lite socker och vaniljsocker.
Stöt kardemumma.
Stöt kardemumma.
Mät upp och blanda vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor bunke.
Mät upp och blanda vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor bunke.
Tillsätt äggen.
Tillsätt äggen.
Banda till en tjock smet utan klumpar.
Banda till en tjock smet utan klumpar.
Bred ut smeten i en panna på 20x30 cm klädd med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i en panna på 20x30 cm klädd med bakplåtspapper.
Fördela och tryck ner äppelbitarna i smeten.
Fördela och tryck ner äppelbitarna i smeten.
Hyvla över kallt smör med en osthyvel.
Hyvla över kallt smör med en osthyvel.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 50 minuter.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 50 minuter.
Ta ut och låt svalna i bakplåtspappret på galler.
Ta ut och låt svalna i bakplåtspappret på galler.
Skär i förslagsvis 16 bitar eller på valfritt vis.
Skär i förslagsvis 16 bitar eller på valfritt vis.
Päronkakan är god som den är eller lyxa till med lättvispad grädde.
Päronkakan är god som den är eller lyxa till med lättvispad grädde.

Serveringsförslag

  • Passar som den är till fika, utflykt, jaktlaget, fest, buffé, advent eller jul. 
  • Kan lyxas till med lättvispad grädde till fika eller efterrätt. 

Varianter

  • Du kan ta valfri sort päron. 
  • Päron kan bytas mot äpplen, plommon, hallon, jordgubbar, blåbär eller liknande frukt eller bär. Även rabarber blir gott. 
  • När kakan svalnat kan kakan även toppas med ett lager frosting. Förslagsvis vitchokladfrosting eller enkel frosting
  • En variant är att strö över flagad mandel innan gräddning (toppas då ej med frosting). 

Tack till Camilla i Viredaholm för receptet!

 

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-20