Muffins - grundrecept

Grundrecept på muffins. Med en grundsmet kan du baka olika muffins med olika smaker som exempelvis kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv - se tipsen nedan i ingredienslistan.

Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.

16 muffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3%
  • Chokladmuffins: 1 dl kakao efter smak samt choklad i bitar
  • Bananmuffins: 2 skivade bananer
  • Blåbärsmuffins: 150 gram blåbär
  • Muffins med chokladbitar: 150 gram choklad i bitar
  • Bärmuffins: 2 dl bär som hallon, blåbär eller hjortron
  • Kanelmuffins med valnötter: 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: 2 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel
  • Äppel och kanelmuffins: 2 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel
  • MUFFINSGLASYR FROSTING: 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt smält smör, socker, ägg och mjölk samt vispa ihop till en muffinssmet. Tillsätt ev. smaksättning som kakao.
  4. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Använder du en muffinsformpanna utan pappformar så smörj den innan med lite smör.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Tillsätt ev. smaksättning som bananbitar, bär eller äpplebitar enligt ovan.
  6. Grädda muffinsen i 25-30 minuter.
  7. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 4.2 (33 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer