Muffins - grundrecept

Lättbakta och mumsiga muffins till stranden eller fikat. Goda naturella eller smaksätt som du vill eller enligt förslag här med choklad, blåbär, banan, rabarber, äpple, kanel, bär med mera.

Grundrecept på muffins kan varieras på olika vis. Se tipsen nedan i ingredienslistan.

Garnering och topping

Det är valfritt att ta på topping - ett recept nedan med färskost, florsocker och lime eller citron funkar till alla muffins. Låt muffinsen svalna innan. Du kan bre på frosting, chokladglasyr, vitchokladfrosting samt strössel eller godis som riven choklad, smågodis som M&M eller liknande. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.

16 muffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3%
  • Chokladmuffins: 1 dl kakao efter smak samt choklad i bitar
  • Bananmuffins: 2 skivade bananer
  • Blåbärsmuffins: 150 gram blåbär
  • Muffins med chokladbitar: 150 gram choklad i bitar
  • Bärmuffins: 2 dl bär som hallon, blåbär eller hjortron
  • Kanelmuffins med valnötter: 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: 2 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel
  • Äppel och kanelmuffins: 2 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel
  • MUFFINSGLASYR FROSTING: 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt smält smör, socker, ägg och mjölk samt vispa ihop till en muffinssmet. Tillsätt ev. smaksättning som kakao.
  4. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Använder du en muffinsformpanna utan pappformar så smörj den innan med lite smör.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Tillsätt ev. smaksättning som bananbitar, bär eller äpplebitar enligt ovan.
  6. Grädda muffinsen i 25-30 minuter.
  7. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 4 (50 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.