Muffins - grundrecept
Introduktion och förberedelse för att baka
Lättbakta och mumsiga muffins till stranden eller fikat. Goda naturella eller smaksätt som du vill eller enligt förslag här med choklad, blåbär, banan, rabarber, äpple, kanel, bär med mera.
Grundrecept på muffins kan varieras på olika vis. Se tipsen nedan i ingredienslistan.
Garnering och topping
Det är valfritt att ta på topping - ett recept nedan med färskost, florsocker och lime eller citron funkar till alla muffins. Låt muffinsen svalna innan. Du kan bre på frosting, chokladglasyr, vitchokladfrosting samt strössel eller godis som riven choklad, smågodis som M&M eller liknande. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Tillsätt smält smör, socker, ägg och mjölk samt vispa ihop till en muffinssmet. Tillsätt ev. smaksättning som kakao.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Använder du en muffinsformpanna utan pappformar så smörj den innan med lite smör.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Tillsätt ev. smaksättning som bananbitar, bär eller äpplebitar enligt ovan.
- Grädda muffinsen i 25-30 minuter.
- Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal