Muffins - grundrecept

Grundrecept på muffins. Med en grundsmet kan du baka med olika smaker till exempelvis kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv - se tipsen nedan i ingredienslistan.

Du kan också ha på frosting eller topping på samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.

16 muffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3%
  • Chokladmuffins: 1 dl kakao efter smak samt choklad i bitar
  • Bananmuffins: 2 skivade bananer
  • Blåbärsmuffins: 150 gram blåbär
  • Muffins med chokladbitar: 150 gram choklad i bitar
  • Bärmuffins: 2 dl bär som hallon, blåbär eller hjortron
  • Kanelmuffins med valnötter: 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: 2 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel
  • Äppel och kanelmuffins: 2 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel
  • MUFFINSGLASYR FROSTING: 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt smält smör, socker, ägg och mjölk samt vispa ihop till en muffinssmet. Tillsätt ev. smaksättning som kakao.
  4. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Använder du en muffinsformpanna utan pappformar så smörj den innan med lite smör.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Tillsätt ev. smaksättning som bananbitar, bär eller äpplebitar enligt ovan.
  6. Grädda muffinsen i 25-30 minuter.
  7. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 4.1 (37 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer