Muffins - grundrecept

Grundrecept på muffins. Med en grundsmet kan du baka olika muffins med olika smaker som exempelvis kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv - se tipsen nedan i ingredienslistan.

Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.

16 muffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk, 3%
  • Chokladmuffins: 1 dl kakao efter smak samt choklad i bitar
  • Bananmuffins: 2 skivade bananer
  • Blåbärsmuffins: 150 gram blåbär
  • Muffins med chokladbitar: 150 gram choklad i bitar
  • Bärmuffins: 2 dl bär som hallon, blåbär eller hjortron
  • Kanelmuffins med valnötter: 2 dl hackade valnötter
  • 2 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: 2 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel
  • Äppel och kanelmuffins: 2 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel
  • MUFFINSGLASYR FROSTING: 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjukt smör, socker, ägg och mjölk samt vispa ihop till en muffinssmet. Tips: du kan mikra smöret mjukt några sekunder i mikron. Tillsätt ev. smaksättning som kakao.
  4. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Använder du en muffinsformpanna utan pappformar så smörj den innan med lite smör.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Tillsätt ev. smaksättning som bananbitar, bär eller äpplebitar enligt ovan.
  6. Grädda muffinsen i 25-30 minuter.
  7. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 4.3 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer