Müslitoscakaka
Müslitoscakaka toppad med en toscasmet med knaprig müsli istället för mandel.
En lättlagad och prisvärd variant på vanlig toscakaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- SOCKERKAKSSMET: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Blanda i mjölet i äggblandningen, tillsätt det smälta smöret samt mjölken och vispa ihop till en smet utan klumpar.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form på 30x40 cm.
- Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
- MÜSLITOSCASMET: Blanda müsli, havregryn, socker, smör och sirap i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
- Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
- Ta ut sockerkakan och bred över toscasmeten.
- Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 10 minuter ytterligare tills glasyren fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
- Ta ut kakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
- Skär upp i bitar med en vass kniv. Förslagsvis i 6x4 rutor till 24 stycken.
Serveringsförslag
Kakan passar när som till fika, fest, buffé, julbord, advent och utfykt.
Val av müsli
- Jag tog vanlig Ica-basic müsli men annan valfri sort funkar också.
- Vill du baka toscakakan utan nötter så ta en müsli utan nötter.
Varianter
- Byt müsli mot enbart havregryn, kokosflingor för kokostosca eller mandel för klassisk toscakaka.
- Istället för rörsocker i sockerkaksbottnen kan du ta vanligt socker.
- Istället för att baka en stor sats i en långpanna 30x40 cm kan du baka halv sats i en rund springform på 24 cm diameter.
- Du kan dubbla mängden müslitosca på toppen om du önskar extra mycket topping.
Tips
Uppskattat näringsvärde per portion: 278 kcal