Müslitoscakaka

Müslitoscakaka toppad med en toscasmet med knaprig müsli istället för mandel. 

En lättlagad och prisvärd variant på vanlig toscakaka

1 müslitoscakaka, 24 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • SOCKERKAKSSMET: 4 ägg M/L
  • 3 dl rörsocker
  • 150 gram smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk, 3%
  • MÜSLITOSCASMET: 3 dl neutral müsli
  • 1/2 dl havregryn
  • 150 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 6 msk sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. SOCKERKAKSSMET: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  5. Blanda i mjölet i äggblandningen, tillsätt det smälta smöret samt mjölken och vispa ihop till en smet utan klumpar.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form på 30x40 cm.
  7. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. MÜSLITOSCASMET: Blanda müsli, havregryn, socker, smör och sirap i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  9. Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
  10. Ta ut sockerkakan och bred över toscasmeten.
  11. Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 10 minuter ytterligare tills glasyren fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
  13. Skär upp i bitar med en vass kniv. Förslagsvis i 6x4 rutor till 24 stycken.
Till sockerkakan behöver du smör, mjölk, bakpulver, vetemjöl, ägg och rörsocker. Till toscasmeten: smör, sirap, müsli, havregryn och socker.
Till sockerkakan behöver du smör, mjölk, bakpulver, vetemjöl, ägg och rörsocker. Till toscasmeten: smör, sirap, müsli, havregryn och socker.
Mät upp ägg och rörsocker i en bunke.
Mät upp ägg och rörsocker i en bunke.
Vispa pösigt några minuter.
Vispa pösigt några minuter.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen till äggvispet och blanda runt.
Tillsätt mjölblandningen till äggvispet och blanda runt.
Vispa i mjölk och smält smör.
Vispa i mjölk och smält smör.
Vispa ihop på låg fart till en smet utan klumpar.
Vispa ihop på låg fart till en smet utan klumpar.
Bred ut smeten i en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.
Grädda sockerkakan i mitten av ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 20 minuter.
Grädda sockerkakan i mitten av ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 20 minuter.
Mät upp ingredienser till toscasmeten.
Mät upp ingredienser till toscasmeten.
Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
Bred ut toscasmeten över sockerkakan.
Bred ut toscasmeten över sockerkakan.
Grädda ytterligare 10 minuter högt upp i ugnen.
Grädda ytterligare 10 minuter högt upp i ugnen.
Låt svalna helt och skär sedan i rutor till servering.
Låt svalna helt och skär sedan i rutor till servering.

Serveringsförslag

Kakan passar när som till fika, fest, buffé, julbord, advent och utfykt.

Val av müsli

  • Jag tog vanlig Ica-basic müsli men annan valfri sort funkar också. 
  • Vill du baka toscakakan utan nötter så ta en müsli utan nötter. 

Varianter

  • Byt müsli mot enbart havregryn, kokosflingor för  kokostosca eller mandel för klassisk toscakaka. 
  • Istället för rörsocker i sockerkaksbottnen kan du ta vanligt socker.
  • Istället för att baka en stor sats i en långpanna 30x40 cm kan du baka halv sats i en rund springform på 24 cm diameter. 
  • Du kan dubbla mängden müslitosca på toppen om du önskar extra mycket topping. 

Tips

Kakan kan förberedas och frysas in i rutor. 
 
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 278 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-02-11

Tillbehör och liknande: