Müslitoscakaka
Introduktion och förberedelse
Müslitoscakaka toppad med en toscasmet med knaprig müsli istället för mandel.
En lättlagad och prisvärd variant på vanlig toscakaka.
Serveringsförslag
Kakan passar när som till fika, fest, buffé, julbord, advent och utfykt.
Val av müsli
- Jag tog vanlig Ica-basic müsli men annan valfri sort funkar också.
- Vill du baka toscakakan utan nötter så ta en müsli utan nötter.
Varianter
- Byt müsli mot enbart havregryn, kokosflingor för kokostosca eller mandel för klassisk toscakaka.
- Istället för rörsocker i sockerkaksbottnen kan du ta vanligt socker.
- Istället för att baka en stor sats i en långpanna 30x40 cm kan du baka halv sats i en rund springform på 24 cm diameter.
- Du kan dubbla mängden müslitosca på toppen om du önskar extra mycket topping.
Tips
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- SOCKERKAKSSMET: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Blanda i mjölet i äggblandningen, tillsätt det smälta smöret samt mjölken och vispa ihop till en smet utan klumpar.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form på 30x40 cm.
- Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
- MÜSLITOSCASMET: Blanda müsli, havregryn, socker, smör och sirap i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
- Värm hastigt upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält och det blivit en röra.
- Ta ut sockerkakan och bred över toscasmeten.
- Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 10 minuter ytterligare tills glasyren fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
- Ta ut kakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
- Skär upp i bitar med en vass kniv. Förslagsvis i 6x4 rutor till 24 stycken.
Uppskattat näringsvärde per portion: 278 kcal