Mackor

Här hittar du förslag på mackor, smörgåsar, trekanter wraps och liknande.

Kycklingciabatta Trött på korvmacka? Prova ett gott ciabattabröd med tonfisk- eller kycklingröra, sallad och tomat.

Tunnbrödsrullar, fyllda mackor, baguetter, bagels, ciabatta, fyllda frallor, korvmackor och limpmackor. Alternativen är många på mackfronten.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina mackor.

Vill du ha tips på mer mat till picknick och utflykt så finns det här.

Vi börjar med tunnbrödsrullen som är ett svensk fenomen. En klassiker är med renstek, pepparrot och färskost. Billigare är med leverpastej och gurka.

Bröd som baguetter, frallor eller ciabattas är goda fyllda med röror som kycklingröra; rökt makrillröra; laxröra; äggsallad; tonfiskröra med äpple och selleri eller skagenröra.

Rökt skivad lax med färskost i bagel är en lyxig och enkel variant. Enkel och god fyllning är också ost som Brieost, liksom salami, lufttorkad skinka eller andra charkprodukter.

Picknickmacka med makrillröra Picknickmacka med laxröra. Hembakta frallor med supergod och enkel laxröra. Rågsiktsbullar
Goda hembakta bullar med vetemjöl och lite råg. Passar utmärkt att fylla med röror och pålägg.

Hembakta Ciabattabröd
Ciabattas är italienska avlånga bröd i storlek som en jättefralla. Goda att fylla till större mackor och goda picknickmackor som kan fyllas med kycklingsallad och annat gott. Ciabatta finns också att köpa som färdig som brödmix, bakeoff eller färdigbakade i bröddisken.

laxbagel Bagels fyllda med färskost och lax blir en lyxmacka - här en Laxbagel.Laxbagel
Baka egna bagels eller köp färdiga. Bred på naturell färskost, lägg på någon skiva rökt lax, strimlad rödlök, skivad gurka samt toppa med lite svartpeppar.

Äggsallad

En god röra av hackad ägg att fylla mackor med. OBS måste förvaras kallt. Räkna två ägg per smörgås och en msk majonnäs. Hårdkoka äggen, hacka dem och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Toppa fyllningen med tunt skivad rödlök. Något krm gurkmeja ger fin gul färg.

Tonfiskröra

Att fylla baguetter eller mackor med. Räkna en halv burk tonfisk i vatten per smörgås och 2 msk majonnäs. Blanda. Tillsätt några cm hackad selleri, 1 krm cayennepeppar samt rivet äpple efter smak.

Norge - mackornas mästare

I vårt grannland Norge borde de vara mästare på picknick eller rättare sagt matsäck. Där tar många med sin lunch - ofta enkel mat som smörgåsar och mackor - i lunchlådor. Skollunch intas i klassrummet vid skolbänken. Själv är jag glad att jag fick skollunch (utom när de var leverbiffar).

Tänk på att förvara mackorna svalt

Speciellt viktigt är det att förvara maten så svalt du kan varma sommardagar. Vänta inte för länge med att äta upp den heller - det brukar dock inte vara ett problem då man blir hungrig så fort man kommit ut.

Ska du förvara mackorna länge - flera timmar en varm dag - så lägg dem i en kylväska med kylklamp.

Ciabbattas - som gjorda för mackor

Baka egna ciabbattas som är perfekta att fylla till goda mackor. Här får du har framförhållning någon dag för att baka dessa goda bröd. Ciabbatta-brödmix finns även att köpa färdig - då går det snabbare att baka men inte riktigt lika goda. Frys förslagsvis in överblivna bröd eller ge till grannar.

Tänk på att förvara fyllda bröd svalt och inte mer än några timmar - speciellt om du fyllt dem med röra med majonnäs. Skölj sallad noga (även om det står att den är sköljd på påsen) samt torka salladen torr innan du fyller den i bröd.

Har du skivad gurka och tomater i så kan du lägga sallad som en barriär mellan bröd och fyllning så att inte vattnet gurka och tomat blöter ner bröden för mycket. Goda att fylla med som vanliga mackor - här är några enkla förslag - fler tips på fyllningar finns längre ned.

  • smör, rökt skinka eller ost samt något blad sallad och skivad gurka;
  • smör, lufttorkad skinka, skivad tomat, svartpeppar och ruccola;
  • smör, skivad mozzarella, pesto och babyspenat;
  • smör, kaviar och stekt ägg; smör, salami, skivad tomat och ruccola.
  • Eller olika röror som kycklingröra eller tonfiskröra nedan.

Macka med tonfisk- eller kycklingsallad
Med ciabattas eller annat gott bröd fyllda med röra av antingen tonfisk eller grillad kyckling blandad med majonnäs, gräddfil samt cayennepeppar.

Kycklingciabatta med curry och bacon
En lyxig utflyktspacka med grillad i kyckling i currymajonnäs samt stekt bacon och sallad.

Andra matiga mackor:

KorvmackaTrött på ciabatta? Prova en hederlig korvmacka - min favorit.

Bonnamacka
Rökt kalkon, ost, stark senap, majonnäs, sallad, tomat, rödlök, groddar och gurka (förvaras kallt).

Maffioso
Salami, ost som mozzarella och/eller provolone, sallad, tomat, basilika och rucola. Salami kan uteslutas.

Jättekalkon
Rökt kalkon, ädelost, stekt kall bacon, sallad, tomat och avokado.

Skaldjursmacka
Skaldjurssallad, groddar, tomat och sallad (förvaras kallt).

Kyckling och bacon ciabatta Lyxig ciabatta med kyckling och bacon, ruccola och tomat. Lyxig och mättande.

Kalkon och sylt
Rökt kalkon, sylt som skogsbär, rostade solrosfrön, sallad och groddar.

Vegomacka
Tomat, gurka, svartpeppar, färskost och rödlök

Mega vegomacka
Rostad paprika, groddar, ruccola, tomat, sallad, rödlök, gurka och färskost med örter.

Dubbel ostmacka
Två sorters ost - en lagrad och en färskost, sallad, tomat och gurka.

Tips att variera mackorna:

Andra bröd
Fyllningarna blir goda i alla slags bröd. Subs eller ubåtsmacka gör du av avlånga baguettebröd. Du kan också bygga en sandwich av flera lager skivat bröd. Dela dem sedan i trianglar med en brödkniv. Får du tag på bagels så passar de utmärkt som picknickbröd.

Egna groddar
Groddar passar perfekt i utflyktsmackor. Följ paketets anvisningar. Skölj dem noga innan. Förvara dessa mackor svalt. De frön och bönor som är lättast att grodda är alfalfafrö, mungbönor, små linser, gröna linser, sojabönor och kikärter.

Blanda sallader
Hackad isbergssallad blir alltid gott. Men frisé, lollo rosso samt rossisallad är goda att blanda ut med. Skölj noga innan och försök torka bladen någorlunda torra. Sallad är bra i mackor att lägga som en tät barriär mot brödet så blir det inte soggigt och fuktigt av skivad gurka och skivad tomat.

Smör, margarin eller färskost
Smör, Bregott, smörgåsmargarin osv är grund till övriga pålägg. Vidare kan man ta färskost för en krämigare macka.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages