Legymsallad

Introduktion och förberedelse

Min variant på legymsallad med gröna ärtor, kokta morötter, saltgurka och äpple i majonnäs samt gräddfil smaksatt med lite citron och senap. 

En kall krämig kall sallad som även kallas Sallad Olivier. Legymer är ett annat ord för kokta grönsaker och rotfrukter.  

Serveringsförslag

  • Legymsalladen passar som tillbehör till julbordets julskinka.
  • Till vardags passar den till kokt skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.
  • Vidare är den god att ta med på picknicken eller fylla i skinkbaguetter. 

Tips

Vill du ha en fastare och mindre såsig legymsallad kan du ersätta gräddfilen med enbart majonnäs. Den passar då bättre till fyllning av baguette och liknande.  

Varianter

  • Senap, gräddfil och citron är valfritt i. 
  • Citron kan ersättas genom att du tar citronmajonnäs. 
  • Saltgurka kan bytas mot vanlig slanggurka eller ättiksgurka. 
  • Som senap tog jag skånsk grovkornig senap men även annan valfri senap passar som exempelvis Dijonsenap.
  • Andra kokta tärnade grönsaker som passar i är haricots verts, potatis, palsternacka, rotselleri och/eller kålrot. 
  • För en svensk gammaldags variant - från tiden då konserver var en fin nymodighet - kan man göra salladen med ärtor och tärnade morötter på burk.  
  • Fler varianter är med kokt hackat ägg och kött som kokt skinka, korv eller stekt kyckling. 
  • Salladen kan även smaksättas med en tsk ketchup. 
  • Gräddfil kan bytas mot crème fraiche, smetana eller uteslutas. 
  • Vegan variant kan du göra med Oatly fraiche samt äggfri majonnäs. 

Portionsberäkning

Som tillbehör till en huvudrätt så räcker receptet till 4 stora portioner. Serverar du salladen på buffé som julbord kan du räkna att det räcker receptet till fler då gästerna då inte tar lika mycket. Räkna förslagsvis 6-8 personer. 

Till salladen behöver du morötter, gräddfil, majonnäs, gröna ärtor, senap, äpple, saltgurka, citron och vitpeppar.
Till salladen behöver du morötter, gräddfil, majonnäs, gröna ärtor, senap, äpple, saltgurka, citron och vitpeppar.
Skala och tärna morötter ca 0,5 x 0,5 cm.
Skala och tärna morötter ca 0,5 x 0,5 cm.
Koka morötter 5 minuter och ärtor i 2 minuter. Spola kallt i durkslag.
Koka morötter 5 minuter och ärtor i 2 minuter. Spola kallt i durkslag.
Skala, kärna ur och tärna äpplet.
Skala, kärna ur och tärna äpplet.
Skölj citron och riv ca 1/4 av skalet. Lägg i en skål med äpplet.
Skölj citron och riv ca 1/4 av skalet. Lägg i en skål med äpplet.
Pressa i saften från 1/4 av citronen och vänd runt.
Pressa i saften från 1/4 av citronen och vänd runt.
Tillsätt de kalla kokta ärtorna, majonnäs, gräddfil, vitpeppar och senap.
Tillsätt de kalla kokta ärtorna, majonnäs, gräddfil, vitpeppar och senap.
Tärna saltgurkan.
Tärna saltgurkan.
Tillsätt saltgurka och kalla kokta morötter. Vänd runt och ställ i kylen att kallna i 20 minuter.
Tillsätt saltgurka och kalla kokta morötter. Vänd runt och ställ i kylen att kallna i 20 minuter.
Legymsalladen serveras kall och kan garneras med förslagsvis kvistar av bladpersilja.
Legymsalladen serveras kall och kan garneras med förslagsvis kvistar av bladpersilja.

4 portioner legymsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 morötter, ca 175 gram
  • 1,5 dl gröna ärtor
  • 1 äpple, ca 100 gram
  • 1 saltgurka, ca 50 gram
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk senap, skånsk eller valfri sort
  • 1/4 citron
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala morötterna. Tärna dem i ca 0,5x0,5 cm tärningar. Koka dem mjuka i 5 minuter. Häll av och spola kalla i durkslag.
  2. Koka ärtorna i 2 minuter. Spola kalla i durkslag.
  3. Skölj och skala äpplen. Skär bort kärnhuset och tärna äpplena i 0,5 x 0,5 cm bitar. Lägg i en skål.
  4. Skölj citronen och riv skalet samt pressa ur saften från 1/4 av citronen. Tillsätt till äpplena och vänd runt.
  5. Tillsätt kokta gröna ärtor, gräddfil, majonnäs, senap och vitpeppar.
  6. Tärna gurkan i 0,5 x 0,5 cm bitar.
  7. Tillsätt saltgurka och kalla kokta morötter. Vänd runt och ställ i kylen att kallna i 20 minuter innan servering.
  8. Förvaras kallt till servering. Serverar du salladen vid buffé och julbord så se till att den håller sig kall.
  9. Kan garneras med kvistar av bladpersilja eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-11-07