Legymsallad
Introduktion och förberedelse
Min variant på legymsallad med gröna ärtor, kokta morötter, saltgurka och äpple i majonnäs samt gräddfil smaksatt med lite citron och senap.
En kall krämig kall sallad som även kallas Sallad Olivier. Legymer är ett annat ord för kokta grönsaker och rotfrukter.
Serveringsförslag
- Legymsalladen passar som tillbehör till julbordets julskinka.
- Till vardags passar den till kokt skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.
- Vidare är den god att ta med på picknicken eller fylla i skinkbaguetter.
Tips
Vill du ha en fastare och mindre såsig legymsallad kan du ersätta gräddfilen med enbart majonnäs. Den passar då bättre till fyllning av baguette och liknande.
Varianter
- Senap, gräddfil och citron är valfritt i.
- Citron kan ersättas genom att du tar citronmajonnäs.
- Saltgurka kan bytas mot vanlig slanggurka eller ättiksgurka.
- Som senap tog jag skånsk grovkornig senap men även annan valfri senap passar som exempelvis Dijonsenap.
- Andra kokta tärnade grönsaker som passar i är haricots verts, potatis, palsternacka, rotselleri och/eller kålrot.
- För en svensk gammaldags variant - från tiden då konserver var en fin nymodighet - kan man göra salladen med ärtor och tärnade morötter på burk.
- Fler varianter är med kokt hackat ägg och kött som kokt skinka, korv eller stekt kyckling.
- Salladen kan även smaksättas med en tsk ketchup.
- Gräddfil kan bytas mot crème fraiche, smetana eller uteslutas.
- Vegan variant kan du göra med Oatly fraiche samt äggfri majonnäs.
Portionsberäkning
Som tillbehör till en huvudrätt så räcker receptet till 4 stora portioner. Serverar du salladen på buffé som julbord kan du räkna att det räcker receptet till fler då gästerna då inte tar lika mycket. Räkna förslagsvis 6-8 personer.
Tillagning
- Skala morötterna. Tärna dem i ca 0,5x0,5 cm tärningar. Koka dem mjuka i 5 minuter. Häll av och spola kalla i durkslag.
- Koka ärtorna i 2 minuter. Spola kalla i durkslag.
- Skölj och skala äpplen. Skär bort kärnhuset och tärna äpplena i 0,5 x 0,5 cm bitar. Lägg i en skål.
- Skölj citronen och riv skalet samt pressa ur saften från 1/4 av citronen. Tillsätt till äpplena och vänd runt.
- Tillsätt kokta gröna ärtor, gräddfil, majonnäs, senap och vitpeppar.
- Tärna gurkan i 0,5 x 0,5 cm bitar.
- Tillsätt saltgurka och kalla kokta morötter. Vänd runt och ställ i kylen att kallna i 20 minuter innan servering.
- Förvaras kallt till servering. Serverar du salladen vid buffé och julbord så se till att den håller sig kall.
- Kan garneras med kvistar av bladpersilja eller hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal