Martins enkla havrekakor

Introduktion och förberedelse

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

Bakas med havregryn, smör, socker och vetemjöl. Smör kan bytas mot margarin. Även mjölkfritt margarin funkar om du är laktosintollerant.

Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.

Vegana havrekakor

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Alternativ

  • Garnera med smält choklad om du vill. Doppa dem halvt i smält choklad eller ringla över smält choklad i ett mönster.
  • Byt ut hälften av strösockret mot annat socker som brun farin, råsocker eller muscovadosocker.
  • Vill du baka lite smalare kakor kan du baka med mindre mängd smör - ca 50 gram och sedan ta i 2,5 dl mjölk 3% extra.

Havrekakor på fat till fikat
Havrekakor är goda till fika och utflykt. Baka en stor omgång och spara i burkar eller frys in. Bejaka ditt inre kakmonster!

32 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 3,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Forma små bollar av en msk deg vardera och platta ut dem lite med en gaffel.
  6. Placera havrekakorna på två plåtar med bakplåtspapper. Räkna att du får ut ca 32 stycken kakor.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills havrekakorna fått fin ljust brun färg.
  8. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 3.8 (378 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-28