Pannkakor

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du lagar och steker tunna pannkakor med vanlig pannkakssmet samt tips på tillbehör, servering och varianter.

Stek i en stekpanna av gjutjärn eller med non-stick teflon. Eller en crèpes-panna avsedd för tunna pannkakor.

Receptet kan dubbleras till fler.

Med ägg menar jag medium ägg - normalstora ägg.

Serveringsförslag

Några andra förslag som passar med pannkakor är:

  • Färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar;
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad;
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg;
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung;
  • Nutella eller chokladsås
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön, solrosfrön;
  • Torkad frukt som russin och tranbär;
  • Kanel är också gott att strö över.

Kan förberedas

Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.

Pannkakor till utflykt

Enklast är att grädda pannkakorna hemma och sedan äta kalla eller värma. Man kan också förbereda pannkakssmeten hemma och ta med i flaska eller termos. Gott är att steka ett halvt tunnt skivat äpple i smöroch sedan hälla på smeten.

Varianter

  • Hälften av mjölken kan bytas mot vatten.
  • Byt 1/3 av vetemjölet mot grahamsmjöl.
  • Gott är att ersätta 1 dl av mjölken med apelsinjuice.
  • Smeten kan också användas till plättar, crêpes eller galettes.

Är smeten är för tunn? Pannkakorna håller inte ihop?

  • Låt smeten stå att svälla 30 minuter.
  • Fyll ett glas till hälften med vetemjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och rör i. Tillsätt mer ägg - förslagsvis ett ägg extra.

Är smeten är för tjock?

Vispa i mer mjölk eller vatten.

"Två" - pannkakor

Ett recept som är lätt att komma ihåg är 2,2,2 - pannkakor - alla mått är två. Det blir ca 6 pannkakor eller 2-3 portioner. Funkar också som 3,3,3 - pannkakor eller 4,4,4 - pannkakor osv. Du tar en del av alla ingredienser.

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk,
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smält smör
  • 2 nypor salt.

Rör ihop och vispa bort klumpar. Låt stå 10-30 minuter. Stek i smör.

3 till 4 portioner, 8 - 10 pannkakor

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 3 ägg, medium
  • 6 dl mjölk, standard 3% eller 3 dl mjölk och 3 dl vatten
  • 3 msk smör, ca 40-50 gram
  • 0,5 tsk salt
  • ca 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Rör i lite mjölk i taget och rör ut klumpar under tiden.
  2. Vispa i äggen.
  3. Smält smör i en kastrull. Rör i smöret i smeten.
  4. Låt smeten stå minst 10 minuter gärna upp mot 30 minuter. Då får mjölet tid att svälla och pannkakorna blir bättre när man steker dem.
  5. GRÄDDNING: Värm en stekpanna eller pannkakslagg på 3/4 värme.
  6. Ett tips är att ha smeten i en kanna att hälla smeten ur direkt i laggen. Eller använda en stor soppslev eller dl mått för att ösa med vid gräddningen.
  7. Lägg i en tsk smör i stekpannan eller laggen och låt den bli ljust brynt. Tillsätt 0,75 - 0,9 dl smet åt gången och vicka på pannan så att smeten täcker botten. Vänd när smeten stelnat på ovansidan och blivit matt. Stek andra sidan tills den är ljust brun. Det tar kortare tid när du vänt pannkakan. Lägg upp på ett fat eller tallrik vid sidan efter hand.
  8. Fortsätt stek pannkakor i en liten klick smör tills smeten är slut. Rör om i smeten då och då.
  9. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt. Eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-03