Pannkakor
Ett grundrecept på hur du lagar och steker tunna pannkakor med vanlig pannkakssmet samt tips på tillbehör, servering och varianter.
Tillagning
- Mät upp mjöl och salt i en bunke. Rör i lite mjölk i taget och rör ut klumpar under tiden.
- Vispa i äggen.
- Smält smör i en kastrull. Rör i smöret i smeten. Smör är valfritt att ha i.
- Låt smeten stå i 30 minuter. Då får mjölet tid att svälla och pannkakorna blir bättre när man steker dem.
- GRÄDDNING: Värm en stekpanna eller pannkakslagg.
- Ett tips är att ha smeten i en kanna att hälla smeten ur direkt i laggen. Eller använda en stor soppslev eller dl mått för att ösa med vid gräddningen.
- Lägg i en tsk smör i stekpannan eller laggen och låt den bli ljust brynt. Steker du i non-stick stekpanna eller liknande behövs knappt något fett. Steker du i gjutjärnspanna får du ha mer fett för att det ej ska fastna.
- Tillsätt 0,75 dl smet åt gången och vicka på pannan så att smeten täcker botten. Stek ca 30 - 60 sekunder. Vänd när smeten stelnat på ovansidan och blivit matt. Stek andra sidan ca 30 sekunder tills den är ljust brun.
- Lägg upp på ett fat eller tallrik vid sidan efter hand. Täck gärna över med lite folie eller lägg över en tallrik upp och ner.
- Fortsätt stek pannkakor samt smöra lite mellan tills smeten är slut. Rör om i smeten då och då.
- Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt. Eller med valfria pannkakor.
Serveringsförslag
- Servera med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller björnbärssylt samt vispad grädde eller glass.
- Plättar passar som lätt lunch, kvällsmat, utflykt eller lunchlåda. Vanligt är att servera som matig efterrätt efter soppa som ärtsoppa.
Servera på enkelt vis med:
- Enbart strösocker eller strösocker och färskpressad citron eller kanel.
- Nutella eller chokladsås.
- Lönnsirap.
Blanda olika toppings som:
- Färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.
- Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad,
- Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg.
- Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung.
- Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.
Kan förberedas
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.
Pannkakor till utflykt
Enklast är att grädda pannkakorna hemma och sedan äta kalla eller värma. Man kan också förbereda pannkakssmeten hemma och ta med i flaska eller termos. En god variant är att först steka bitar av tunnt skivat äpple i smör och sedan hälla på smeten.
Tips
- Steker du pannkakorna i en non-stick stekpanna eller crèpes-panna så behövs ej knappt något fett alls.
- Receptet kan dubbleras till fler.
Varianter
- Hälften av mjölken kan bytas mot vatten.
- Byt 1/3 av vetemjölet mot grahamsmjöl.
- Gott är att ersätta 1 dl av mjölken med apelsinjuice.
- Smeten kan också användas till plättar, crêpes eller galettes.
- Tillsätt hackade förvällda nässlor i smeten för nässelpannkakor.
- Grädda smeten i ett plättjärn för plättar.
- Ersätt äggen med 3 msk sojamjöl för pannkakor utan ägg. Vidare kan mjölken ersättas med plantbaserad mjölk samt smör med mjölkfritt margarin för helt veganska pannkakor.
Är smeten är för tunn? Pannkakorna håller inte ihop?
- Låt smeten stå att svälla 30 minuter.
- Fyll ett glas till hälften med vetemjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och rör i. Tillsätt mer ägg - förslagsvis ett ägg extra.
Är smeten är för tjock?
Vispa i mer mjölk eller vatten.
"Två" - pannkakor
Ett recept som är lätt att komma ihåg är 2,2,2 - pannkakor - alla mått är två. Det blir ca 6 pannkakor eller 2-3 portioner. Funkar också som 3,3,3 - pannkakor eller 4,4,4 - pannkakor osv. Du tar en del av alla ingredienser.
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk,
- 2 dl vatten
- 2 msk smält smör
- 2 nypor salt.
Rör ihop och vispa bort klumpar. Låt stå 10-30 minuter. Stek i smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal