Pannkakor

Hur du lagar och steker pannkakor med klassisk pannkakssmet av fyra ägg, vetemjöl och mjölk. Eller dubblera receptet till fler.

Vanligt är att servera till pannkakor är sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt samt vispad grädde eller glass.

Pannkakor kan du steka i en stekpanna av gjutjärn eller med non-stick teflon så lossnar de lättare. Eller en crèpes-panna avsedd för tunna pannkakor. Eller på en muurikka över öppen eld.

Fler serveringsförslag:

  • Färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar;
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad;
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller kvarg;
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung;
  • Nutella eller chokladsås
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön, solrosfrön;
  • Torkad frukt som russin och tranbär;
  • Kanel är också gott att strö över.

Pannkakor till utflykt

Enklast är att grädda pannkakorna hemma och ta med dem önskade tillbehör. Då kan man äta dem kalla eller värma dem i en panna typ muurikka.

Man kan också förbereda pannkakssmeten hemma och förvara på termos samt sedan grädda pannkakorna i fält så att säga. Skaka smeten i termosen innan och häll direkt ur termosen i pannan någon dl i taget till varje pannkaka.

Grädda pannkakorna i flytande smör eller margarin i en liten stekpanna - exempelvis en muurikka som på bilden - över glöden på öppen eld. Gott är att steka ett halvt tunnt skivat äpple någon minut innan så det får lite färg och sedan hälla på smeten.

Garnera förslagsvis som på bilden med nöt- och fröblandning, strösocker och färska hallon samt lite sylt. Sprutgrädde kan man också ha med och toppa med.

Varianter och tips:

  • Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme - eller flera timmar i kylen - så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädda dem direkt också.
  • Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fluffigare pannkakor.
  • Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
  • För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett men också lättare att steka. Så det är en avvägning. Man kan laga nedan smet med bara två ägg men då går de lätt sönder.
  • Behöver du göra pannkakssmeten lite tjockare efter du blandat den så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
  • Smeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes (söta) eller galettes (matiga ej söta). Då brukar man grädda dem tunnare.
  • Smeten blir också goda plättar ca 40 st.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta äggen med 2 msk sojamjöl.

Kolla in min film på Youtube hur man blandar pannkakssmet och steker pannkakor.

4-5 portioner, 14 st pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg, normal storlek
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk smält smör till smeten
  • 2 msk smör eller flytande margarin (ca 40 gram)
  • 2 msk vetekli (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör med en visp tills det inte är några klumpar kvar.
  2. Rör i resten av mjölken.
  3. Låt gärna pannkakssmeten stå en stund - ca 10 minuter i kylen - då sväller vetemjölet och smeten blir en superpannkakssmet.
  4. Dags att steka pannkakor: värm en stekpanna på 3/4 värme, lägg i en klick smör och häll eller sleva i smet så att ett tunt lager täcker botten. Räkna ca 0,9 dl per pannkaka för att få ut 14 pannkakor. Vänd efter någon minut.
  5. Stek pannkakor efter hand i en klick smör tills pannkakssmeten är slut.
  6. Har du mer än en stekpanna kan du använda flera så går det snabbare.
  7. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept