Pannkakor

Hur du lagar och steker tunna pannkakor med klassisk pannkakssmet av ägg, vetemjöl och mjölk. Eller dubblera receptet till fler.

Vanligt är att servera till pannkakor är sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt samt vispad grädde eller glass.

Pannkakor kan du steka i en stekpanna av gjutjärn eller med non-stick teflon. Eller en crèpes-panna avsedd för tunna pannkakor.

Kolla in min film på Youtube hur man gör pannkakor.

Serveringsförslag:

  • Färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar;
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad;
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller kvarg;
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung;
  • Nutella eller chokladsås
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön, solrosfrön;
  • Torkad frukt som russin och tranbär;
  • Kanel är också gott att strö över.

Pannkakor till utflykt

Enklast är att grädda pannkakorna hemma och ta med dem önskade tillbehör. Då kan man äta dem kalla eller värma dem i en panna typ muurikka.

Man kan också förbereda pannkakssmeten hemma och förvara på termos samt sedan grädda pannkakorna på utflykt i en gjutjärnspanna eller muurika. Skaka smeten i termosen innan och häll direkt ur termosen i pannan någon dl i taget till varje pannkaka. Gott är att steka ett halvt tunnt skivat äpple någon minut innan så det får lite färg och sedan hälla på smeten.

Varianter och tips:

  • Byt hälften av mjölet mot grahamsmjöl.
  • Prova att ersätta 1 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
  • Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan om du ska steka pankisar till ex. till frukost eller lunch. Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
  • Smeten kan också användas till små plättar eller crêpes eller galettes.
  • Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta äggen med 2 msk sojamjöl.

Problem med smeten

  • Smeten är för tunn? Fyll ett glas till hälften med vetemjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och rör i.
  • Pannkakorna håller inte ihop? Gör smeten tjockare enligt ovan eller prova att tillsätta ett ägg extra. Prova gärna först att låta smeten stå att svälla 30 minuter.
  • Smeten är för tjock? Rör i mer mjölk.

Portionsberäkning

Så här mycket vetemjöl, mjölk, ägg och salt behöver du till olika mängd portioner pannkakor. En portion är 2-3 pannkakor.

Portioner Vetemjöl Mjölk Ägg Salt
1 0,75 dl 1,5 dl 1 ägg, litet 1 krm
2 1,25 dl 3 dl 2 ägg, små 2 krm
4 2,5 dl 6 dl 4 små eller 3 stora ägg 0,5 tsk
8 5 dl 1,2 liter 8 små eller 6 stora ägg 1 tsk

    4 portioner, 10-12 st pannkakor

    • Förberedelse: 35 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 50 min

    Ingredienser

    • 2,5 dl vetemjöl
    • 0,5 tsk salt
    • 4 små eller 3 stora ägg
    • 6 dl mjölk, standard 3%
    • 3 msk smör

    Tillagning

    1. Rör ihop mjöl, salt, ägg och ca 2 dl mjölk i en bunke. Rör tills det inte är några klumpar kvar.
    2. Rör i resten av mjölken till en jämn smet.
    3. Låt gärna pannkakssmeten stå 30 minuter att svälla. Eller förbered den i god tid innan och förvara i kylen.
    4. GRÄDDNING: Värm en stekpanna eller pannkakslagg på 3/4 värme. Smält två msk smör i pannan och vispa ner det i smeten.
    5. Ett tips är att ha smeten i en kanna att hälla smeten ur direkt i laggen. Eller använda en stor soppslev eller dl mått för att ösa med vid gräddningen.
    6. Lägg i en msk smör i stekpannan eller laggen och låt den bli ljust brynt. Tillsätt 0,75 - 0,9 dl smet åt gången och vicka på pannan så att smeten täcker botten. Vänd när smeten stelnat på ovansidan och blivit matt. Stek andra sidan tills den är ljust brun. Det tar kortare tid när du vänt pannkakan.
    7. Efter första pannkakan behöver du ej tillsätt mer smör då du har det i smeten. Rör om i smeten och fortsätt grädda pannkakor efter hand tills pannkakssmeten är slut. Lägg upp på ett fat eller tallrik vid sidan.
    8. Servera pannkakorna med sylt, vispad grädde, glass, bär eller frukt.
    E-mail
    Medel: 4.3 (8 röster)

    Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-16

    Författare:

    Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.