Chokladsockerkaka

En god sockerkaka med chokladsmak. Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör och en skvätt kaffe (valfritt). Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjuk i kanterna.  

10 bitar chokladsockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller vatten (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Ta ut och låt chokladsockerkakan svalna någon minut i formen.
  9. Stjälp ev. upp chokladsockerkakan på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer