Chokladsockerkaka

En god sockerkaka med chokladsmak.

Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör, kakao och en skvätt kaffe.

10 bitar chokladsockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller mjölk (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform. Förslagsvis med en tsk smör och några msk ströbröd. Du kan klippa till ett bakplåtspaller och ha i botten av formen också om du vill.
  3. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt kaffe och mjölk eller grädde. Låt svalna.
  4. Vispa socker och ägg i en bunke fluffigt med en elvisp, köksassistent eller för hand.
  5. Vispa i smörblandningen i äggvispet.
  6. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  7. Tillsätt äggsmeten till mjölet och rör ihop det hastigt till en smet utan klumpar. Förslagsvis med elvispen på lägsta hastighet.
  8. Häll smeten i formen och bred ut till ett jämnt lager.
  9. Baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen.
  10. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  11. Ta ut och låt kakan svalna någon minut i formen.
  12. Skär runt kanten så den lossnar och ta loss kanterna på formen.
  13. Servera kakan nybakt och ljummen eller låt den svalna och servera vid senare tillfälle.

Serveringsförslag

  • Servera som den är till fika eller utflykt.
  • Den kan också serveras med en klick vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.
  • Vidare kan man garnera och breda ut frosting, vitchokladfrosting eller chokladglasyr och kokos när kakan svalnat.

Varianter

  • Kaffe är valfritt att ha i. Ersätt med mjölk.
  • Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjukare i kanterna.
  • Du kan bröa formen med en klick smör och ströbröd. Kokosflingor eller strösocker kan man också bröa med .
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-17