Chokladsockerkaka
En god sockerkaka med chokladsmak.
Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör, kakao och en skvätt kaffe.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform. Förslagsvis med en tsk smör och några msk ströbröd. Du kan klippa till ett bakplåtspaller och ha i botten av formen också om du vill.
- Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt kaffe och mjölk eller grädde. Låt svalna.
- Vispa socker och ägg i en bunke fluffigt med en elvisp, köksassistent eller för hand.
- Vispa i smörblandningen i äggvispet.
- Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
- Tillsätt äggsmeten till mjölet och rör ihop det hastigt till en smet utan klumpar. Förslagsvis med elvispen på lägsta hastighet.
- Häll smeten i formen och bred ut till ett jämnt lager.
- Baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen.
- Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
- Ta ut och låt kakan svalna någon minut i formen.
- Skär runt kanten så den lossnar och ta loss kanterna på formen.
- Servera kakan nybakt och ljummen eller låt den svalna och servera vid senare tillfälle.
Serveringsförslag
- Servera som den är till fika eller utflykt.
- Den kan också serveras med en klick vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.
- Vidare kan man garnera och breda ut frosting, vitchokladfrosting eller chokladglasyr och kokos när kakan svalnat.
Varianter
- Kaffe är valfritt att ha i. Ersätt med mjölk.
- Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjukare i kanterna.
- Du kan bröa formen med en klick smör och ströbröd. Kokosflingor eller strösocker kan man också bröa med .
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal