Chokladsockerkaka

En god sockerkaka med chokladsmak. Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör och en skvätt kaffe (valfritt). Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjukare i kanterna.

10 bitar chokladsockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller vatten (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Ta ut och låt chokladsockerkakan svalna någon minut i formen.
  9. Stjälp ev. upp chokladsockerkakan på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.