Chokladsockerkaka

En god sockerkaka med chokladsmak. Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör och en skvätt kaffe (valfritt). Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjuk i kanterna.  

10 bitar chokladsockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller vatten (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Ta ut och låt chokladsockerkakan svalna någon minut i formen.
  9. Stjälp ev. upp chokladsockerkakan på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer