Chokladsockerkaka

Introduktion och förberedelse

En god sockerkaka med chokladsmak. Enkel och god bakad med vetemjöl, ägg, socker, smör och en skvätt kaffe (valfritt). Låter du sockerkakan svalna utan bakduk så blir den knaprig - under bakduk så blir den mjukare i kanterna.

10 bitar chokladsockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kaffe eller vatten (valfritt)
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform, ex. rund springform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Smält smör i en kastrull eller skål i mikron. Tillsätt mjölk eller grädde.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och smöret och rör ihop det hastigt. Rör ej mjöl för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka chokladsockerkakan i 40-50 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i chokladsockerkakan - är den kladdig är kakan inte fördigbakt - låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Ta ut och låt chokladsockerkakan svalna någon minut i formen.
  9. Stjälp ev. upp chokladsockerkakan på ett galler och låt ånga av lite så blir kanterna knapriga.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.