Mandelkaka med bär och flädersaft
Introduktion och förberedelse
Bjud på mandelkaka som blir extra saftig med riven mandelmassa, smör, flädersaft och bär.
Jag tog jordgubbar men kakan blir även god med andra bär som hallon, vinbär, blåbär eller krusbär.
Serveringsförslag
- Kakan är god nybakt till fika som den är.
- Till fest kan den serveras med lättvispad grädde och gärnfärska bär eller frukt som marinerade plommon till. Eller värm den något och ha vaniljglass till.
- Kan även toppas med frosting.
Tips
Jag använde hemgjord flädersaft men det går bra med köpt saft också.
Varianter
- Byt jordgubbar mot andra bär som hallon, vinbär, blåbär eller krusbär. Eller frukt som skivat äpple eller päron; urkärnade plommon eller strimlad rabarber.
- Du kan ta frysta bär istället för färska bär - räkna då ca 5 minuter extra tillagning.
- Rörsocker kan bytas mot strösocker.
- Har du gjort flädersaft så kan du ta vara på resterna från saften och ha i kakan istället för att slänga dem. Skär och rensa bort grova stammar. Hacka fläderblommorna och lägg i formen samt häll över smeten. Ta sedan citronskivorna och skär i halvor eller kvartsbitar och fördela på toppen av smeten. Grädda enligt nedan.
- En annan liknande kaka är mandelkaka med citron.
- Eller byt mandelmjöl mot mald mandel i denna mjuka mandelkaka.
- Ytterligare förslag är att ha ricotta i smeten.
- Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smält smör och sätt åt sidan.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm i diameter. Pensla botten och kanter med lite av det smälta smöret. Bröa botten och kanter med ströbröd.
- Riv mandelmassan grovt.
- Skölj och rensa bär. Dela i grova bitar. Jag tog jordgubbar så de får man snoppa.
- Vispa ägg, socker och vaniljpulver fluffigt i 3 minuter i en stor bunke.
- Vispa ner det smälta smöret lite i taget i äggblandningen.
- Rör i saft, grädde och mandelmassa.
- Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
- Vänd ner mjölblandningen och rör ut klumpar.
- Varva bär och smet i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en baksticka.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
- Sikta förslagsvis florsocker över kakan vid servering.
- God att servera som den är men passar även med lättvispad grädde eller värm och ha vaniljglass till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal