Mandelkaka med bär och flädersaft

Introduktion och förberedelse

Bjud på mandelkaka som blir extra saftig med riven mandelmassa, smör, flädersaft och bär.

Jag tog jordgubbar men kakan blir även god med andra bär som hallon, vinbär, blåbär eller krusbär.

Serveringsförslag

  • Kakan är god nybakt till fika som den är.
  • Till fest kan den serveras med lättvispad grädde och gärnfärska bär eller frukt som marinerade plommon till. Eller värm den något och ha vaniljglass till. 
  • Kan även toppas med frosting

Tips

Jag använde hemgjord flädersaft men det går bra med köpt saft också. 

Varianter

  • Byt jordgubbar mot andra bär som hallon, vinbär, blåbär eller krusbär. Eller frukt som skivat äpple eller päron; urkärnade plommon eller strimlad rabarber. 
  • Du kan ta frysta bär istället för färska bär - räkna då ca 5 minuter extra tillagning. 
  • Rörsocker kan bytas mot strösocker. 
  • Har du gjort flädersaft så kan du ta vara på resterna från saften och ha i kakan istället för att slänga dem. Skär och rensa bort grova stammar. Hacka fläderblommorna och lägg i formen samt häll över smeten. Ta sedan citronskivorna och skär i halvor eller kvartsbitar och fördela på toppen av smeten. Grädda enligt nedan. 
  • En annan liknande kaka är mandelkaka med citron.
  • Eller byt mandelmjöl mot mald mandel i denna mjuka mandelkaka.
  • Ytterligare förslag är att ha ricotta i smeten.
  • Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Till mandelkakan behöver du grädde, ägg, rörsocker, flädersaft, smör, bakpulver, rensade och delade bär som jordgubbar, salt, vaniljpulver, vetemjöl samt riven mandelmassa.
Till mandelkakan behöver du grädde, ägg, rörsocker, flädersaft, smör, bakpulver, rensade och delade bär som jordgubbar, salt, vaniljpulver, vetemjöl samt riven mandelmassa.
Mät upp ägg, rörsocker och vaniljpulver i en stor bunke.
Mät upp ägg, rörsocker och vaniljpulver i en stor bunke.
Vispa fluffigt ca 3 minuter. Tillsätt sedan smör lite i taget. Riv mandelmassa grovt.
Vispa fluffigt ca 3 minuter. Tillsätt sedan smör lite i taget. Riv mandelmassa grovt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Rör i mandelmassa, flädersaft och grädde. Vänd i mjölblandningen till en jämn smet.
Rör i mandelmassa, flädersaft och grädde. Vänd i mjölblandningen till en jämn smet.
Varva smet och bär i en smord och bröad springform med bakplåtspapper i botten.
Varva smet och bär i en smord och bröad springform med bakplåtspapper i botten.
Kakan redo att gräddas i ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Kakan redo att gräddas i ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en baksticka.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en baksticka.
Låt svalna och garnera gärna med siktat florsocker till servering.
Låt svalna och garnera gärna med siktat florsocker till servering.
God som den är eller med lättvispad grädde till.
God som den är eller med lättvispad grädde till.

10 till 12 portioner, 1 mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 80 gram smör
  • 150 gram mandelmassa
  • 200 gram färska bär som jordgubbar eller hallon, vinbär, blåbär eller krusbär
  • 3 ägg M/L
  • 2,5 dl rörsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk florsocker till servering
  • 1 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och sätt åt sidan.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm i diameter. Pensla botten och kanter med lite av det smälta smöret. Bröa botten och kanter med ströbröd.
  4. Riv mandelmassan grovt.
  5. Skölj och rensa bär. Dela i grova bitar. Jag tog jordgubbar så de får man snoppa.
  6. Vispa ägg, socker och vaniljpulver fluffigt i 3 minuter i en stor bunke.
  7. Vispa ner det smälta smöret lite i taget i äggblandningen.
  8. Rör i saft, grädde och mandelmassa.
  9. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  10. Vänd ner mjölblandningen och rör ut klumpar.
  11. Varva bär och smet i formen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en baksticka.
  13. Ta ut och låt svalna innan servering.
  14. Sikta förslagsvis florsocker över kakan vid servering.
  15. God att servera som den är men passar även med lättvispad grädde eller värm och ha vaniljglass till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-08-21

Tillbehör och liknande: