Pinnbröd

Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.

Dubblar du receptet ex. tredubblar till ca 10 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten så kan kan du justera hur kladdig degen blir med att tillsätta lite extra mjöl. Vid större satser pinnbrödsdeg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten (kladdig) för att sedan justera och knåda in extra mjöl (istället för tvärtom).

Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott. Du kan göra hemgjort smör och ha till pinnbröden. 

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Dubbla då receptet nedan och smula i 1/3 paket färsk jäst. Knåda ihop och låt jäsa i 30 minuter. OBS tänk på att degen kommer att jäsa vidare (vilket inte gör så mycket) om du tar den på utflykt...

2-4 st pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)
  • Tillbehör: 1 dl sylt eller honung
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda salt och mjöl samt ev. bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.
  3. Fixa en pinne att rulla degen runt.
  4. Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.
  5. Grilla pinnbröden 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakt.
  6. Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.
  7. Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer