Pinnbröd

Introduktion och förberedelse

Ut och grilla pinnbröd! Gör en enkel deg och ta med ut, skär till en grillpinne och linda degen runt toppen, grilla gyllenbrun och fyll med smör, sylt eller honung eller annat gott.

Serveringsförslag

  • Fyll med några msk sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blandsylt, körsbärssylt eller hjortronsylt. Det finns smidiga syltförpackningar där man klämmer ut sylten som är smidigar att fylla pinnbröden med vid grillen.
  • Någon tsk flytande honung är också gott i.
  • En klick smör, Bregott eller margarin passar också att låta smälta i bröden.
  • Man kan också fylla med nutella, jordnötssmör, riven ost, marmelad eller annat du gillar.
  • Gott är även med kanel och socker. Tips är då att pensla/bre bröden med smör som smälter och sedan vända pinnbröden i en blandning av strösocker och kanel som då fastnar på bröden. Eller strö socker och kanel över och i bröden. Gillar du ej kanel kan du ta enbart socker.

Varianter

  • Byt vatten i degen mot mjölk eller filmjölk.
  • Ta i 50 gram mjukt smör eller margarin för extra saftig deg.
  • Du kan ersätta hälften av vetemjölet med grahamsmjöl.
  • Vill du ha lite sötma i bröden så kan du tillsätta 1 tsk honung i degen.
  • Blanda i 50 gram riven ost som mozzarella, gratängost eller pizzaost.
  • Tillsätt 0,5 gram saffran i degen för pinnbröd med saffran.
  • Pinnbrödsdeg kan även tillagas utan pinne som platta bröd.

Pinnbröd med jäst

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Egentligen kan man ta vilken ljus jäst deg som helst - två förslag är ljust surdegbröd eller denna bröddeg. Forma till längder och grilla på pinne enligt nedan.

Vill du göra receptet nedan med jäst så kan du dubbla det och ersätta bakpulvret med 1/3 paket färsk jäst. Smula ner jästen och lös upp i fingervarmt vatten samt tillsätt mjöl och salt och knåda ihop till en deg. Låt jäsa i övertäckt 40 minuter.

Tänk på att deg med färsk jäst kommer att jäsa vidare i påsen eller bunken när du tar med den på utflykt - vilket inte gör något - bara att knåda ihop samt rulla till längder och baka pinnbröden som nedan.

Större sats pinnbröd

Receptet kan dubbleras till flera pinnbröd - förslagsvis tredubbelt till ca 15 pinnbröd med 12 dl mjöl, 2 tsk salt och 4,5 dl vatten samt ev. 6 krm bakpulver.

8-10 pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 4 krm bakpulver (valfritt)
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 1 dl sylt
  • 1 dl flytande honung
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, salt samt eventuellt bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg som precis släpper från kanten. Knåda degen någon minut tills den smidig.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse att ta med ut till grillplatsen. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn. Degen kan även frysas in och tinas i kyl.
  3. DAGS ATT GRILLA: Tänd eld och visa glöd. Leta upp en pinne att rulla degen runt. Pinnen ska vara stabil och ha en diameter på runt 10-25 mm. Skär rent pinnen från barken ca 15 cm från toppen och ner.
  4. Ta loss en bit deg på ca 1,5 dl. Forma avlånga ca 1-1,5 cm diameter och 30-40 cm långa längder av degen. Platta till degen något. Börja i toppen och linda degen pinnen ner runt pinnen i en spiral tills degen tar slut. Ca 11-15 cm brukar vara lagom. Kläm fast degen lite försiktigt.
  5. Tips är att vara noga att klämma till så att degen är tät i toppen. Då läcker det inte ut fyllning när du äter pinnbrödet sedan.
  6. Grilla pinnbröden över öppen glöd ca 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och blir genombakta. Akta så de ej bränns. Du kan knacka lite på dem så ska de låta lite ihåliga.
  7. Låt svalna så att du kan ta i pinnbrödet. Ta försiktigt loss pinnbrödet från pinnen. Tips är att ta tag i det och vrida runt det försiktigt så det lossar från pinnen och sedan försiktigt dra av det.
  8. Fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung och/eller sylt.
  9. Smöret samt sylten och/eller honungen smälter ner i pinnbrödet om du håller det upprätt. Du kan vinkla det horisontellt så du får med lite när du tar en tugga. Efterhand kan du fylla på med mer fyllning.
  10. Ett alternativ är att pensla/bre smör, sylt och/eller honung på pinnbrödet och doppa det i strösocker och ev. kanel.
E-mail
Medel: 3.7 (135 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-12

Tillbehör och liknande recept: