Pinnbröd

Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.

Dubblar du receptet ex. tredubblar till ca 10 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten så kan kan du justera hur kladdig degen blir med att tillsätta lite extra mjöl. Vid större satser pinnbrödsdeg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten (kladdig) för att sedan justera och knåda in extra mjöl (istället för tvärtom).

Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott. Du kan göra hemgjort smör och ha till pinnbröden. 

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Dubbla då receptet nedan och smula i 1/3 paket färsk jäst. Knåda ihop och låt jäsa i 30 minuter. OBS tänk på att degen kommer att jäsa vidare (vilket inte gör så mycket) om du tar den på utflykt...

2 stora eller 4 mindre pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)
  • Tillbehör: 1/2 dl sylt eller honung
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Blanda salt och mjöl samt ev. bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.
  3. Fixa en pinne att rulla degen runt.
  4. Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.
  5. Grilla pinnbröden 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakt.
  6. Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.
  7. Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.
E-mail
Medel: 3.8 (42 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor med kvarg eller kesella.

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer