Pinnbröd

Introduktion och förberedelse

Ut och grilla pinnbröd! Gör en enkel deg och ta med ut, skär till en grillpinne och linda degen runt toppen, grilla gyllenbrun och fyll med smör, sylt eller honung eller annat gott.

Fyllning

 • Sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blandsylt, körsbärssylt eller hjortronsylt. Det finns smidiga syltförpackningar där man klämmer ut sylten som är smidigar att fylla pinnbröden med vid grillen.
 • Flytande honung är också gott i.
 • Ta också med lite smör, Bregott eller margarin.
 • Man kan också fylla med nutella, jordnötssmör, riven ost, marmelad eller annat du gillar.
 • En variant är att fylla och bre/pensla med smör som smälter och sedan vända i en blandning av strösocker och kanel.

Större sats pinnbröd

Dubblar du receptet - förslagsvis tredubblar till ca 15 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten.

Vid större satser deg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten för att sedan justera och knåda in extra mjöl till lagom konsistens - istället för tvärtom.

Med sconesdeg

Du kan laga pinnbröd med vanlig sconesdeg, scones med dinkelmjöl eller grahamsmjöl.

Pinnbröds deg med smör och mjölk eller filmjölk

Är i princip samma som sconesdeg. Till 10 stycken pinnbröd blandar du då 4 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt samt 2 tsk bakpulver; arbeta in 50 gram mjukt smör eller margarin samt 1,5 dl mjölk eller filmjölk till en smidig deg.

Pinnbröd med jäst

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Egentligen kan man ta vilken ljus jäst deg som helst - två förslag är ljust surdegbröd eller denna bröd-deg - och forma till längder och grilla på pinne.

Vill du göra receptet nedan med jäst så kan du dubbla det och ersätta bakpulvret med 1/3 paket färsk jäst. Smula ner jästen och lös upp i fingervarmt vatten samt tillsätt mjöl och salt och knåda ihop till en deg. Låt jäsa i övertäckt 40 minuter.

Tänk på att deg med färsk jäst kommer att jäsa vidare i påsen eller bunken när du tar med den på utflykt - vilket inte gör något - bara att knåda ihop samt rulla till längder och baka pinnbröden som nedan.

ca 5 pinnbröd

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 4 dl vetemjöl
 • 1,5 - 1,75 dl vatten
 • 0,75 tsk salt
 • 2 krm bakpulver (valfritt)
 • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 1/2 dl sylt
 • 1/2 dl flytande honung
 • ca 30 gram smör

Tillagning

 1. Blanda salt och mjöl samt eventuellt bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg som precis släpper från kanten. Knåda degen några minuter tills den är seg och fin.
 2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse att ta med ut till grillplatsen.
 3. Fixa en pinne att rulla degen runt. Pinnen ska vara stabil och ha en diameter på runt 10-25 mm så att det blir ett hål där pinnen suttit - stort nog att fylla med gottis. Skär rent pinnen från barken 15 cm från toppen och ner.
 4. Forma avlånga ca 1-1,5 cm diameter och 30-40 cm långa bitar av degen. Platta till degen lite. Linda runt toppen och se kläm till så att degen är tät i toppen så det inte läcker ut fyllning när du äter det.
 5. Fortsätt sedan att rulla på degen med någon mm omlott ner runt grillpinnen i en spiral - ca 11-15 cm brukar vara lagom. Kläm fast degen lite försiktigt.
 6. Grilla pinnbröden över öppen glöd ca 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakta. Akta så de ej bränns. Du kan knacka lite på dem så ska de låta lite ihåliga.
 7. Låt svalna så att du kan ta i pinnbrödet. Ta försiktigt loss pinnbrödet från pinnen - tips är att ta tag i det och vrida runt det försiktigt så det lossar från pinnen och sedan dra av det.
 8. Fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung och/eller sylt.
 9. Smöret och sylten och(eller honungen smälter ner i pinnbrödet om du håller det upprätt. Du kan vinkla det horisontellt så du får med lite när du tar en tugga. Efterhand kan du fylla på med mer fyllning som smör, sylt och/eller honung.
E-mail
Medel: 3.7 (118 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-01

Tillbehör och liknande recept: