Pinnbröd

Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.

Dubblar du receptet ex. tredubblar till ca 10 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten så kan kan du justera hur kladdig degen blir med att tillsätta lite extra mjöl. Vid större satser pinnbrödsdeg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten (kladdig) för att sedan justera och knåda in extra mjöl (istället för tvärtom).

Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott. Du kan göra hemgjort smör och ha till pinnbröden. 

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Dubbla då receptet nedan och smula i 1/3 paket färsk jäst. Knåda ihop och låt jäsa i 30 minuter. OBS tänk på att degen kommer att jäsa vidare (vilket inte gör så mycket) om du tar den på utflykt...

2-4 st pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)
  • Tillbehör: 1 dl sylt eller honung
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda salt och mjöl samt ev. bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.
  3. Fixa en pinne att rulla degen runt.
  4. Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.
  5. Grilla pinnbröden 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakt.
  6. Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.
  7. Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.
E-mail
Medel: 3.9 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer