Pinnbröd

Introduktion och förberedelse

Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne och grilla pinnbrödet.

Ta av brödet från pinnen och fyll hålet där pinnen satt med smör, sylt eller honung eller annat gott.

Fyllning

  • Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör, Bregott eller margarin.
  • Man kan också fylla med nutella, jordnötssmör, riven ost, marmelad eller annat du gillar.
  • Extra lyxigt är det med hemgjort smör och till pinnbröden. Eller ta med en glasburk fylld med någon dl grädde och skaka till smör.

Större sats pinnbröd

Dubblar du receptet ex. tredubblar till ca 10 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten så kan kan du justera hur kladdig degen blir med att tillsätta lite extra mjöl.

Vid större satser deg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten för att sedan justera och knåda in extra mjöl till lagom konsistens - istället för tvärtom.

Med sconesdeg

Du kan laga pinnbröd med vanlig sconesdeg, scones med dinkelmjöl eller grahamsmjöl.

Pinnbröds deg med smör och mjölk eller filmjölk

Är i princip samma som sconesdeg. Till 10 stycken pinnbröd blandar du då 4 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt samt 2 tsk bakpulver; arbeta in 50 gram mjukt smör eller margarin samt 1,5 dl mjölk eller filmjölk till en smidig deg.

Pinnbröd med jäst

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Egentligen kan man ta vilken ljus jäst deg som helst - två förslag är ljust surdegbröd eller denna bröd-deg - och forma till längder och grilla på pinne.

Vill du göra receptet nedan med jäst så kan du dubbla det och ersätta bakpulvret med 1/3 paket färsk jäst. Smula ner jästen och lös upp i fingervarmt vatten samt tillsätt mjöl och salt och knåda ihop till en deg. Låt jäsa i övertäckt 40 minuter.

Tänk på att deg med färsk jäst kommer att jäsa vidare i påsen eller bunken när du tar med den på utflykt - vilket inte gör något - bara att knåda ihop samt rulla till längder och baka pinnbröden som nedan.

2 stora eller 4 mindre pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)
  • Tillbehör: 1/2 dl sylt eller honung
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Blanda salt och mjöl samt ev. bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.
  3. Fixa en pinne att rulla degen runt.
  4. Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.
  5. Grilla pinnbröden 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakt.
  6. Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.
  7. Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.
E-mail
Medel: 3.8 (82 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.