Pinnbröd

Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne och grilla pinnbrödet. Ta av och fyll hålet där pinnen satt med smör, sylt eller honung.

Större sats pinnbröd

Dubblar du receptet ex. tredubblar till ca 10 pinnbröd med 12 dl mjöl och 4,5 dl vatten så kan kan du justera hur kladdig degen blir med att tillsätta lite extra mjöl.

Vid större satser pinnbrödsdeg är det lättare att först göra en deg med för mycket vatten (kladdig) för att sedan justera och knåda in extra mjöl (istället för tvärtom).

Fyllning

Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott. Du kan göra hemgjort smör och ha till pinnbröden.

Med jäst istället för bakpulver

Om man vill kan man ha jäst i degen istället för bakpulver för lite lyxigare pinnbröd. Dubbla då receptet nedan och smula i 1/3 paket färsk jäst. Knåda ihop och låt jäsa i 30 minuter. OBS tänk på att degen kommer att jäsa vidare (vilket inte gör så mycket) om du tar den på utflykt...

2 stora eller 4 mindre pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)
  • Tillbehör: 1/2 dl sylt eller honung
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Blanda salt och mjöl samt ev. bakpulver i en bunke och späd med vatten till en deg.
  2. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse.
  3. Fixa en pinne att rulla degen runt.
  4. Forma avlånga ca 1 cm diameter och 20 cm långa bitar av degen. Linda runt toppen och sedan ner runt grillpinnen i en spiral - kläm fast degen.
  5. Grilla pinnbröden 5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och är genombakt.
  6. Låt svalna så att du kan ta i brödet. Pilla försiktig loss brödet ev. kan du ta tag i det och vrida loss det försiktigt.
  7. Ta av och fyll pinnbrödets hål med en klick smör samt någon tsk honung eller sylt samt njut direkt.
E-mail
Medel: 3.8 (52 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.