Potatissallad med majonnäs och gräddfil

Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.

Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.

Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.

Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, fast sort
  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl hackad purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatis. Eller om de har fina tunna skal så kan du skrubba och putsa dem. Dela gärna större potatisar så att alla potatisbitar är lika stora.
  2. Koka potatisen i 15-20 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel mot slutet av tiden om potatisen är kokt.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Dela purjolöken på längden. Skölj och rensa den. Strimla ca en fjärdedel (eller mer om du gillar purjolök) och lägg i en skål. Spara lite vid sidan att ev. garnera med.
  5. Tärna potatisen och lägg i skålen.
  6. Blanda i gräddfil och majonnäs.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Garnera ev. med strimlad purjolök och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer