Potatissallad med majonnäs och gräddfil

Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.

Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.

Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.

Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, fast sort
  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl hackad purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatis. Eller om de har fina tunna skal så kan du skrubba och putsa dem. Dela gärna större potatisar så att alla potatisbitar är lika stora.
  2. Koka potatisen i 15-20 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel mot slutet av tiden om potatisen är kokt.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Dela purjolöken på längden. Skölj och rensa den. Strimla ca en fjärdedel (eller mer om du gillar purjolök) och lägg i en skål. Spara lite vid sidan att ev. garnera med.
  5. Tärna potatisen och lägg i skålen.
  6. Blanda i gräddfil och majonnäs.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Garnera ev. med strimlad purjolök och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.