Potatissallad med majonnäs och gräddfil

Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.

Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.

Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.

Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, fast sort
  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl hackad purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatis. Eller om de har fina tunna skal så kan du skrubba och putsa dem. Dela gärna större potatisar så att alla potatisbitar är lika stora.
  2. Koka potatisen i 15-20 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel mot slutet av tiden om potatisen är kokt.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Dela purjolöken på längden. Skölj och rensa den. Strimla ca en fjärdedel (eller mer om du gillar purjolök) och lägg i en skål. Spara lite vid sidan att ev. garnera med.
  5. Tärna potatisen och lägg i skålen.
  6. Blanda i gräddfil och majonnäs.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Garnera ev. med strimlad purjolök och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer