Potatissallad med majonnäs och gräddfil

Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.

Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.

Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.

Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, fast sort
  • 2 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl hackad purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatis. Eller om de har fina tunna skal så kan du skrubba och putsa dem. Dela gärna större potatisar så att alla potatisbitar är lika stora.
  2. Koka potatisen i 15-20 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel mot slutet av tiden om potatisen är kokt.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Dela purjolöken på längden. Skölj och rensa den. Strimla ca en fjärdedel (eller mer om du gillar purjolök) och lägg i en skål. Spara lite vid sidan att ev. garnera med.
  5. Tärna potatisen och lägg i skålen.
  6. Blanda i gräddfil och majonnäs.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Garnera ev. med strimlad purjolök och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer