Toscakaka

Introduktion och förberedelse

Toscakaka är en sockerkaka toppad med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka.

Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscameten blir som en knäckig och knaprig glasyr på sockerkakan.

Serveringsförslag

Mycket god hembakt kaka till fika, fest, buffé och utfykt.

Varianter

  • Toscasmeten tycker jag blir godast om du skållar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa som funkar bra den också.
  • Gillar du toscasmet så gör gärna dubbel sats så blir det massor av god knäckig toscaglasyr på kakan.

1 toscakaka, 12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • TOSCASMET: 50 gram sötmandel, oskalad eller skalad och flagad mandel
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en rund bakform ca 25x25 cm.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl (eller bara tillsätt det) i en bunke och tillsätt bakpulver samt blanda.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en annan bunke.
  6. Sätt till mjölet till äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda ca 25 minuter eller tills den är knappt färdig.
  8. TOSCASMET: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2 minuter eller tills skalet börjar lossna. Häll av i durkslag. Skölj hastigt i lite kallt vatten. Torka till med lite hushållspapper. Kläm, pilla och skala bort skalen från mandlarna.
  9. Hacka eller strimla - flaga - mandlarna så grovt du vill ha dem. Du kan också mixa mandeln hastigt i matberedare med kniven.
  10. Blanda mandel, socker, mjöl, smör och grädde i en panna med höga kanter eller kastrull.
  11. Koka upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält.
  12. Ta ut den knappt färdiggräddade sockerkakan och häll över toscasmeten samt fördela den försiktigt över hela sockerkakan.
  13. Höj värmen till 225 grader. Sätt in kakan i ugnen igen. Grädda tills glasyren fått ljus guldbrun färg. Du kan också sätta på övervärme eller grill. Passa kakan så den inte bränns.
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna så stelnar toscasmeten.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14