Toscakaka

Toscakaka är en slags saftig sockerkaka toppad med knäckig toscasmet med hackad mandel.

Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscameten blir som en knäckig och knaprig glasyr på sockerkakan.

1 toscakaka, 10 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • TOSCASMET: 100 gram mandel
  • 100 gram strösocker, 1,1 dl
  • 100 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter. Smörj med smör och bröa med ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Blanda i mjölet i äggblandningen, tillsätt det smälta smöret samt mjölken och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
  8. TOSCASMET: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2 minuter eller tills skalet börjar lossna. Häll av i durkslag. Skölj hastigt i lite kallt vatten. Torka till med lite hushållspapper. Kläm, pilla och skala bort skalen från mandlarna.
  9. Hacka eller strimla - flaga - mandlarna så grovt du vill ha dem. Du kan också mixa mandeln hastigt i matberedare med kniven.
  10. Blanda mandel, socker, mjöl, smör och mjölk i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  11. Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
  12. Ta ut sockerkakan och fördela över toscasmeten.
  13. Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 15 minuter tills glasyren fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
  15. Skär upp i bitar med en vass kniv.
Till sockerkakan behöver du en smord och bröad springform på ca 24 cm diameter med bakplåtspapper i botten, smält smör, socker, bakpulver, mjölk, vetemjöl och ägg.
Till sockerkakan behöver du smält smör, socker, bakpulver, mjölk, vetemjöl och ägg.
Förbered en smord och bröad springform på ca 24 cm diameter med bakplåtspapper i botten.
Förbered en smord och bröad springform på ca 24 cm diameter med bakplåtspapper i botten.
Häll smeten i formen.
Häll smeten i formen.
Förbered toscasmeten under tiden kakan gräddas.
Förbered toscasmeten under tiden kakan gräddas.
Fördela toscasmeten över kakan.
Fördela toscasmeten över kakan.
Grädda toscakakan till fin guldbrun färg i övre delen av ugnen ca 15 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Grädda toscakakan till fin guldbrun färg i övre delen av ugnen ca 15 minuter på 175 grader vanlig ugn.
När kakan kallnar så stelnar toscasmeten till en knäckig och knaprig yta.
När kakan kallnar så stelnar toscasmeten till en knäckig och knaprig yta.
Skär upp toscakakan i bitar med en vass kniv.
Skär upp toscakakan i bitar med en vass kniv.

Serveringsförslag

Toscakaka passar när som till fika, fest, buffé, julbord, advent och utfykt.

Tips

Toscasmeten tycker jag blir godast om du skållar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad, hackad och flagad mandel att köpa som funkar bra den också.

Varianter

  • Byt mandlar mot kokos och toppa med kokostosca om du vill laga en toscakaka utan mandel.
  • Du kan smaksätta smeten med saffran för safffranstoscakaka.
  • Gott i är även att sticka i bitar av ett äpple i sockerkakan innan gräddning för en toscakaka med äpple.
E-mail
Medel: 3.8 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 278 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-26

Tillbehör och liknande: