Toscakaka

Sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka. Det blir ca 12 bitar toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.

1 toscakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Toscasmet: 50 gram sötmandel, oskalad eller skalad och flagad mandel
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform ca 25x25 cm.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl (eller bara tillsätt det) i en bunke och tillsätt bakpulver samt blanda.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en annan bunke.
  6. Sätt till mjölet till äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda ca 25 minuter eller tills den är knappt färdig.
  8. Dags att göra toscasmeten: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2-3 minuter. Ta upp och torka samt skala med dem med händerna.
  9. Hacka eller flaga den (du kan också mixa den i matberedare med kniven).
  10. Blanda hackad mandel, socker, mjöl, smör och mjölk (eller grädde) i en panna med höga kanter eller kastrull.
  11. Koka upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält.
  12. Ta ut den knappt färdiggräddade sockerkakan och häll över toscasmeten samt fördela den över hela sockerkakan.
  13. Sätt in toscakakan i ugnen igen och grädda kakan tills glasyren fått ljus guldbrun färg. Höj värmen till 225 grader. Du kan också sätta på övervärme eller grill - akta dock så att inte toscakakan bränns (det går snabbt med sockret i toscasmeten).
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna så stelnar toscasmeten.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer