Toscakaka

Sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka. Det blir ca 12 bitar toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.

1 toscakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Toscasmet: 50 gram sötmandel, oskalad eller skalad och flagad mandel
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform ca 25x25 cm.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl (eller bara tillsätt det) i en bunke och tillsätt bakpulver samt blanda.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en annan bunke.
  6. Sätt till mjölet till äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda ca 25 minuter eller tills den är knappt färdig.
  8. Dags att göra toscasmeten: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2-3 minuter. Ta upp och torka samt skala med dem med händerna.
  9. Hacka eller flaga den (du kan också mixa den i matberedare med kniven).
  10. Blanda hackad mandel, socker, mjöl, smör och mjölk (eller grädde) i en panna med höga kanter eller kastrull.
  11. Koka upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält.
  12. Ta ut den knappt färdiggräddade sockerkakan och häll över toscasmeten samt fördela den över hela sockerkakan.
  13. Sätt in toscakakan i ugnen igen och grädda kakan tills glasyren fått ljus guldbrun färg. Höj värmen till 225 grader. Du kan också sätta på övervärme eller grill - akta dock så att inte toscakakan bränns (det går snabbt med sockret i toscasmeten).
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna så stelnar toscasmeten.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer