Toscakaka
Introduktion och förberedelse
Toscakaka är en sockerkaka toppad med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscameten blir som en knäckig och knaprig glasyr på sockerkakan.
Serveringsförslag
Mycket god hembakt kaka till fika, fest, buffé och utfykt.
Varianter
- Toscasmeten tycker jag blir godast om du skållar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa som funkar bra den också.
- Gillar du toscasmet så gör gärna dubbel sats så blir det massor av god knäckig toscaglasyr på kakan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en rund bakform ca 25 cm diameter.
- Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
- Sikta ner mjöl (eller bara tillsätt det) i en bunke och tillsätt bakpulver samt blanda.
- Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en annan bunke.
- Sätt till mjölet till äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Häll sockerkakssmeten i formen och grädda ca 25 minuter eller tills den är knappt färdig.
- TOSCASMET: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2 minuter eller tills skalet börjar lossna. Häll av i durkslag. Skölj hastigt i lite kallt vatten. Torka till med lite hushållspapper. Kläm, pilla och skala bort skalen från mandlarna.
- Hacka eller strimla - flaga - mandlarna så grovt du vill ha dem. Du kan också mixa mandeln hastigt i matberedare med kniven.
- Blanda mandel, socker, mjöl, smör och grädde i en panna med höga kanter eller kastrull.
- Koka upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält.
- Ta ut den knappt färdiggräddade sockerkakan och häll över toscasmeten samt fördela den försiktigt över hela sockerkakan.
- Höj värmen till 225 grader. Sätt in kakan i ugnen igen. Grädda tills glasyren fått ljus guldbrun färg. Du kan också sätta på övervärme eller grill. Passa kakan så den inte bränns.
- Ta ut toscakakan och låt den svalna så stelnar toscasmeten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal