Kladdkaka

Introduktion och förberedelse

En snabb kladdkaka som är enkel att baka med kakao, smält smör, ägg, socker, vetemjöl samt vaniljsocker. 

Ett grundrecept med förslag på varianter. 

Serveringsförslag

  • Kladdkakan kan serveras kall och gärna med en klick vispad grädde. Räkna att vispa ca 3 dl grädde till en hel kladdkaka som blir 12 bitar nedan.
  • Grädden kan smaksättas med någon tsk kanel, msk likör och/eller 1 tsk vaniljsocker.
  • Kladdkaka kan även serveras varm eller ljummen med en kula vaniljglass.  
  • Man kan garnera kladdkakan genom att pudra över 0,5 dl florsocker precis innan servering. 

Till fest

  • Servera som kladdkakstårta: toppa och bred eller spritsa ut ett lager grädde, sedan skivad banan eller jordgubbar; riven mjölkchoklad eller hackad daim samt kokosflakes och blad av citronmeliss och/eller ätliga blomblad som ringblommor. 
  • Serverad portionsvis till fest på assiette kan man ha en spritsad klick grädde och färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär samt citronmeliss på toppen. Man kan också ha en spegel av hallonsås under kakan. 

Du behöver

Du behöver en elvisp samt en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.

Varianter

Att dricka till

Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.

ca 12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg, medelstora
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk smör eller margarin till formen
  • 3 msk ströbröd eller kokosflingor till formen
  • 2 krm flingsalt på toppen eller 1 krm vanligt salt i smeten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i mikron eller i en kastrull. Lägg i en bunke.
  3. Rör i vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ut klumpar.
  4. Tillsätt även vanligt salt eller så strör du flingsalt över smeten innan gräddning.
  5. Tillsätt och rör i ett ägg i taget.
  6. Tillsätt vetemjölet lite i taget under omrörning. Rör ut klumpar.
  7. Smörj en springform med löstagbar kant på ca 20-25 cm diameter med lite smör eller margarin. Smörj botten och kanterna 2-3 cm upp.
  8. Bröa formen med ströbröd eller kokosflingor.
  9. Häll smeten i formen och smeta ut den till ett jämnt lager med en slickepott. .
  10. Grädda i längst 20 minuter i nedre delen av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska ännu vara kladdig mot mitten
  11. Ta ut kladdkakan och låt den svalna innan servering. Kladdkakan stelnar till om den får kallna helt i kylen.
  12. Ta ur kakan ur springformen och dela i bitar samt servera förslagsvis kall med vispad grädde eller värm den något och lägg på en kula vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.1 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-11