Kladdkaka

Ett grundrecept på kladdkaka som är enkel att baka med kakao, smält smör, ägg, socker, vetemjöl samt vaniljsocker.

8 till 10 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör eller margarin
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg, M/L
  • 1 msk smör eller margarin till formen
  • 3 msk ströbröd eller kokosflingor till formen
  • 1 krm vanligt salt i smeten eller 2 krm flingsalt på toppen innan gräddning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i mikron eller i en medelstor kastrull. Lägg i en bunke eller blanda smeten direkt i kastrullen.
  3. Tillsätt kakao, vaniljsocker samt socker och rör eller vispa ihop till en smet.
  4. Tillsätt salt. Alternativt så strör du flingsalt över kladdkakan innan gräddning istället för vanligt salt i kakan.
  5. Tillsätt äggen och rör eller vispa ihop till en smet.
  6. Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en klumpfri smet.
  7. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter. Klipp bort det som blir över runt kanterna. Smörj med smör eller margarin.
  8. Bröa formen med ströbröd eller kokosflingor.
  9. Häll smeten i formen och vinkla på formen så smeten jämnar ut sig.
  10. Grädda i 18 minuter i mitten av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska vara kladdig mot mitten men stelnat ute i kanterna. Vill du ha en mycket kladdig kaka så kan du ta ut den tidigare - förslagsvis efter 14 minuter.
  11. Ta ut kladdkakan och låt den svalna ca 20 minuter innan servering. Kladdkakan stelnar även till mer om den får stå kallt kylen några timmar.
  12. Ta ur kakan ur springformen och skär i bitar. Servera förslagsvis med vispad grädde. Eller servera ljummen eller värmd hastigt i mikron med 1-2 kulor vaniljglass.
Till kladdkakan behöver du en springform på 24 cm diameter med bakplåtspapper i botten samt smör, ströbröd eller kokosflingor att bröa med. Vidare smält smör, kakao, vaniljsocker, socker, vetemjöl, ägg och vanligt salt eller flingsalt.
Till kladdkakan behöver du en springform på 24 cm diameter med bakplåtspapper i botten samt smör, ströbröd eller kokosflingor att bröa med. Vidare smält smör, kakao, vaniljsocker, socker, vetemjöl, ägg och vanligt salt eller flingsalt.
Smeten hälls i formen och så strör du över flingsalt. Istället för flingsalt kan du ta vanligt salt i smeten.
Smeten hälls i formen och så strör du över flingsalt. Istället för flingsalt kan du ta vanligt salt i smeten.
Kladdkakan gräddas tills den stelnat mot kanterna och på toppen men fortfarande är rejält kladdig mot mitten.
Kladdkakan gräddas tills den stelnat mot kanterna och på toppen men fortfarande är rejält kladdig mot mitten. Ca 20 minuter på 175 grader i mitten av ugnen.
Låt kladdkakan svalna ca 20 minuter. Skär sedan upp kladdkakan i lagom bitar och servera.
Låt kladdkakan svalna ca 20 minuter. Skär sedan upp kladdkakan i lagom bitar och servera.
Kladdkakan är god att servera med vispad grädde eller varm med vaniljglass.
Kladdkakan är god att servera med vispad grädde eller varm med vaniljglass.

Serveringsförslag

  • Kladdkakan kan serveras kall eller ljummen. Gott till är lättvispad grädde. Räkna att vispa ca 3 dl grädde till en hel kladdkaka.
  • Grädden kan smaksättas med någon tsk kanel, msk likör och/eller 1 tsk vaniljsocker. Eller prova med mintchokladgrädde, chokladgrädde eller kolagrädde.
  • Kladdkaka kan även serveras varm eller ljummen med 1-2 kulor vaniljglass eller hallonsorbet. Tips är att värma kladdkakan portionsvis en kort stund i mikron.
  • Man kan garnera kladdkakan genom att pudra över 0,5 dl florsocker, riven choklad eller rostad kokos precis innan servering.

Till fest

  • Servera som kladdkakstårta: toppa och bred eller spritsa ut ett lager grädde, sedan skivad banan eller jordgubbar; riven mjölkchoklad eller hackad daim samt kokosflakes och blad av citronmeliss och/eller ätliga blomblad som ringblommor.
  • Serverad portionsvis till fest på assiette kan man ha en spritsad klick grädde och färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär samt citronmeliss på toppen. Man kan också ha en spegel av hallonsås under kakan.

Portionsberäkning

  • Det blir 8 stora bitar eller 10 medelstora bitar som är lagom till fika eller rejäl efterrätt.
  • Delar du i 12 lite mindre bitar passar de till en mindre efterrätt ex. om du bjuder på en trerätters meny.

Val av form

Du behöver en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.

Varianter

Att dricka till

Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.

Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men gräddad mot kanten.
Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men gräddad mot kanten.

E-mail
Medel: 4.1 (61 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-12

Tillbehör och liknande: