Kladdkaka

En snabb, enkel och klassisk kladdkaka bakad med kakao samt smält smör, ägg, socker och vetemjöl.

Du behöver en elvisp samt en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.

Varianter

Du kan även laga kladdkaka med riktig choklad. Vill du inte diska skålar så kan du blanda smeten till kladdkakan i en kastrull. Eller kolla in någon annan kladdkaka här.

Serveringstips

  • Klassiskt är att toppa varje bit med en klick vispad grädde - vispa 3 dl grädde till en hel kladdkaka som blir 12 bitar nedan. Grädden kan smaksättas med någon tsk kanel, msk likör och/eller 1 tsk vaniljsocker.
  • Vid servering kan man garnera kladdkakan och pudra över 0,5 dl florsocker.
  • Man kan också servera kladdkakan ljummen eller varm med en kula vaniljglass eller yoghurtglass.
  • Sorbet, crème fraiche eller vaniljyoghurt kan man också servera till.
  • Färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller björnbär är också gott till.
  • Vidare kan man ha gröna blad med citronmeliss på.

Att dricka till

Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.

ca 12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk ströbröd till formen
  • 2 ägg, medelstora
  • 3 dl socker
  • 100 gram smält smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i mikron eller en kastrull.
  3. Pensla en form ca 20-25 cm diameter med lite smält smör. Spara resten till kakan.
  4. Bröa formen med ströbröd runt om.
  5. Rör ihop ägg och socker i en skål. Vispa gärna någon minut med elvisp.
  6. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ut eventuella klumpar.
  7. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska ännu vara kladdig mot mitten.
  9. Ta ut kladdkakan och låt den svalna innan servering. Kladdkakan stelnar mer om den får kallna helt i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (42 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.