Kladdkaka

En snabb, enkel och klassisk kladdkaka bakad med kakao samt smält smör, ägg, socker och vetemjöl.

Du behöver en elvisp samt en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.

Varianter

Du kan även laga kladdkaka med riktig choklad. Vill du inte diska skålar så kan du blanda smeten till kladdkakan i en kastrull. Eller kolla in någon annan kladdkaka här.

Serveringstips

  • Klassiskt är att toppa varje bit med en klick vispad grädde - vispa 3 dl grädde till en hel kladdkaka som blir 12 bitar nedan. Grädden kan smaksättas med någon tsk kanel, msk likör och/eller 1 tsk vaniljsocker.
  • Vid servering kan man garnera kladdkakan och pudra över 0,5 dl florsocker.
  • Man kan också servera kladdkakan ljummen eller varm med en kula vaniljglass eller yoghurtglass.
  • Sorbet, crème fraiche eller vaniljyoghurt kan man också servera till.
  • Färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller björnbär är också gott till.
  • Vidare kan man ha gröna blad med citronmeliss på.

Att dricka till

Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.

ca 12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk ströbröd till formen
  • 2 ägg, medelstora
  • 3 dl socker
  • 100 gram smält smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i mikron eller en kastrull.
  3. Pensla en form ca 20-25 cm diameter med lite smält smör. Spara resten till kakan.
  4. Bröa formen med ströbröd runt om.
  5. Rör ihop ägg och socker i en skål. Vispa gärna någon minut med elvisp.
  6. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ut eventuella klumpar.
  7. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska ännu vara kladdig mot mitten.
  9. Ta ut kladdkakan och låt den svalna innan servering. Kladdkakan stelnar mer om den får kallna helt i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (41 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept