Revbensspjäll

Revbensspjäll är goda grillade som huvudrätt med coleslaw och potatisklyftor, bakad potatis eller färskpotatissallad.

Men revbensspjäll passar också på midsommarbuffe, påskbord och julbord samt till vickning.
Du kan grilla revbensspjällen på grillen eller i ugnen.

Revbensspjäll kan också serveras kalla på picknick. Om du vill kan du smaksätta barbecuesåsen med rökessens (liquid smoke) så smakar den mer rökt - ta bara någon droppe dock för den tar lätt överhanden.

Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.

Dubbla gärna barbequemarinaden så kan du servera halva delen som sås till revbenen. BBQ-marinaden kan smaksättas med några droppar liquid smoke rökessens om du gillar det. Ett annat gott förslag är någon tsk rökt paprika pulver i såsen. Vidare kan man ha mer chili i efter tycke ex. en hackad rökt torkad chilifrukt eller chiliflakes. 

Tunna revbensspläll kan du laga på samma vis men behöver bara förkokas i 30 minuter. De kan också grillas direkt om du grillar på låg värme i 45 minuter. Tips är att slå in dem i folie då och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet. 

Gott till revbensspjäll är coleslaw, grillad majs och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; aiolipotatis, yoghurtsås mm.

4 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll med ben
  • 1 tsk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk sambal oelek (chilipasta)
  • 2 msk socker
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 halv tumme ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka revbensspjällen hela eller grovt delade täckta med vatten i en kastrull med salt och vitpeppar i cirka 1 timme.
  2. Gör under tiden barbecuesåsen genom att skala och finhacka lök samt vitlök. Skala och hacka ingefäran.
  3. Häll socker i en kastrull och smält det till ljust brunt. Häll då på de krossade tomaterna och rör om.
  4. Tillsätt tomatpure, lök, vitlök, spiskummin samt ingefära. Koka barbecuesåsen på svag värme under tiden revbenen kokar och låt sedan svalna.
  5. Ta upp revbenen och skär i grova skivor längs med revbenen.
  6. Blanda med barbecuesåsen/marinaden. Spara någon halv dl marinad i en skål att pensla med samt någon dl i en annan skål att skeda över vid servering. Nu kan revbenen grillas. Eller så kan du marinera dem vidare - förslagsvis över natten i kylen.
  7. Förbered tillbehör som ex. coleslaw och klyftpotatis. Grillad majskolv är också gott till.
  8. Grilla revbenen så att de får färg runt om eller stek dem i i en långpanna på 200 grader i ca 15 minuter så att de får färg och är genomvarma.
  9. Pensla med barbequemarinad. Ev. kan du salta dem lite med flingsalt.
  10. Servera revbensspjällen med tillbehör ex. coleslaw och potatis klyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer