Kladdkaka med mandelmjöl
En glutenfri kladdkaka bakad med mandelmjöl, smör, rörsocker, ägg, vaniljsocker samt kakao.
Jag toppade kladdkakan med rostad mandel och smält vit choklad men det är valfritt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Klä botten på en springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper. Smörj med smör.
- Smält smör i en kastrull eller bunke i mikron. Låt svalna något.
- Tillsätt socker samt rör om.
- Tillsätt ägg och rör om.
- Blanda kakao, mandelmjöl, salt och vaniljsocker i en annan bunke.
- Blanda ihop allt till en jämn smet.
- Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men bakad ut mot kanterna. Ta gärna ut och kolla med provsticka efter 20 minuter så du ej gräddar kladdkakan för lite eller för länge.
- Ta ut och låt svalna samt kallna.
- Kladdkakan är klar att servera med eller utan topping - se nedan. Väljer du att servera utan topping kan du pudra över florsocker innan servering. God som den är eller med lättvispad grädde eller en kula glass.
- TOPPING (valfritt): Rosta flagad mandel i en torr stekpanna tills den har ljus brun färg.
- Smält hackad vit choklad och kokosolja eller kokosfett i en bunke över sjudande vatten under omrörning.
- Ringla över den smälta vita chokladen. Strö över mandeln. Låt svalna.
Serveringsförslag
- Passar som den är till fika, fest, utflykt och buffé.
- Passar även till efterrätt och dessert med en klick vispad grädde, vaniljglass eller karamellglass. Servera du med glass är det gott att värma på kladdkakan hastigt i mikron till servering. Serverad som dessert kan man även ha till färska hallon, blåbär eller jordgubbar. Garnera ev. med ett blad citronmeliss eller mynta.
Varianter
- Rörsocker kan bytas mot strösocker.
- Toppingen med mandel och vit choklad är valfritt och kan ersättas med pudrat florsocker till servering.
- Istället för topping är det gott att smula över lite flingsalt innan gräddning - uteslut då saltet i receptet.
- En variant på glutenfri kladdkaka är att baka med havregryn istället för mandelmjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal