Kladdkaka med mandelmjöl

En glutenfri kladdkaka bakad med mandelmjöl, smör, rörsocker, ägg, vaniljsocker samt kakao.

Jag toppade kladdkakan med rostad mandel och smält vit choklad men det är valfritt. 

10 till 12 bitar glutenfri kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2 ägg M/L
  • 2,5 dl rörsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör till formen
  • TOPPING (valfritt): 1 dl hackad vit choklad eller vitchokladknappar
  • 1 tsk kokosolja eller kokosfett
  • 0,5 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Klä botten på en springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper. Smörj med smör.
  3. Smält smör i en kastrull eller bunke i mikron. Låt svalna något.
  4. Tillsätt socker samt rör om.
  5. Tillsätt ägg och rör om.
  6. Blanda kakao, mandelmjöl, salt och vaniljsocker i en annan bunke.
  7. Blanda ihop allt till en jämn smet.
  8. Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men bakad ut mot kanterna. Ta gärna ut och kolla med provsticka efter 20 minuter så du ej gräddar kladdkakan för lite eller för länge.
  10. Ta ut och låt svalna samt kallna.
  11. Kladdkakan är klar att servera med eller utan topping - se nedan. Väljer du att servera utan topping kan du pudra över florsocker innan servering. God som den är eller med lättvispad grädde eller en kula glass.
  12. TOPPING (valfritt): Rosta flagad mandel i en torr stekpanna tills den har ljus brun färg.
  13. Smält hackad vit choklad och kokosolja eller kokosfett i en bunke över sjudande vatten under omrörning.
  14. Ringla över den smälta vita chokladen. Strö över mandeln. Låt svalna.
Till kladdkakan behöver du: mandelmjöl, rörsocker, vaniljsocker, salt, kakao, smör och ägg. Vidare flagad mandel och vit choklad till topping.
Till kladdkakan behöver du: mandelmjöl, rörsocker, vaniljsocker, salt, kakao, smör och ägg. Vidare flagad mandel och vit choklad till topping.
Blanda smält smör, socker och ägg i en bunke. Blanda mandelmjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en annan bunke.
Blanda smält smör, socker och ägg i en bunke. Blanda mandelmjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en annan bunke.
Blanda ihop allt till en smet.
Blanda ihop allt till en smet.
Bred ut smeten i en rund smord springform klädd med bakplåtspapper i botten.
Bred ut smeten i en rund smord springform klädd med bakplåtspapper i botten.
Grädda kladdkakan i ca 25 minuter på 200 grader.
Grädda kladdkakan i ca 25 minuter på 200 grader.
Ta ut och låt svalna något. Ta ur formen. Rosta flagad mandel. Smält vit choklad med lite kokosolja.
Ta ut och låt svalna något. Ta ur formen. Rosta flagad mandel. Smält vit choklad med lite kokosolja.
Strö över rostad mandel samt ringla över smält vit choklad och låt stelna.
Strö över rostad mandel samt ringla över smält vit choklad och låt stelna.
God som den är till fika, fest, utflykt eller på buffé. Eller med en klick vispad grädde eller glass till efterrätt.
God som den är till fika, fest, utflykt eller på buffé. Eller med en klick vispad grädde eller glass till efterrätt.

Serveringsförslag

  • Passar som den är till fika, fest, utflykt och buffé. 
  • Passar även till efterrätt och dessert med en klick vispad grädde, vaniljglass eller karamellglass. Servera du med glass är det gott att värma på kladdkakan hastigt i mikron till servering. Serverad som dessert kan man även ha till färska hallon, blåbär eller jordgubbar. Garnera ev. med ett blad citronmeliss eller mynta. 

Varianter

  • Rörsocker kan bytas mot strösocker. 
  • Toppingen med mandel och vit choklad är valfritt och kan ersättas med pudrat florsocker till servering. 
  • Istället för topping är det gott att smula över lite flingsalt innan gräddning - uteslut då saltet i receptet. 
  • En variant på glutenfri kladdkaka är att baka med havregryn istället för mandelmjöl. 

Toppingen av vit choklad och mandel är valfritt men gott. Det blir även fint utan med lite pudrat florsocker till servering.
Toppingen av vit choklad och mandel är valfritt men gott. Det blir även fint utan med lite pudrat florsocker till servering.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-26

Tillbehör och liknande: