Kullakakor med hasselnötsmjöl
Kullakakor är en slags hasselnötskakor med smörig mördeg i botten toppad med hasselnötsmaräng.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Mät upp vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt smöret i bitar.
- Dela på äggen i äggulor och vitor. Lägg äggvitorna i en annan stor bunke till marängen senare.
- Tillsätt äggulorna till bunken med mjöl och smör. Arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda ej.
- Forma degen till en avlång rulle och dela den i 20 bitar.
- Ställ 20 muffinsformar på en bakplåt.
- Fördela degen i muffinsformarna och platta ut i botten något.
- Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt lite socker i taget när de hårdnat och fortsätta vispa till en styv maräng. Det tar 3-5 minuter.
- Tillsätt hasselnötsmjölet och rör ut klumpar.
- Fördela hasselnötsmarängen över degen i muffinsformarna.
- Toppa med en nöt i varje kaka.
- Grädda Kullakakorna i mitten av ugnen i ca 37 minuter.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
Serveringsförslag
Passar till fika, kakfat och utflykt både till fest och vardags.
Varianter
- Jag tog hasselnötsmjöl istället för malda hasselnötter vilket annars är det vanliga. Vill du baka med malda nötter kan du räkna 100 gram hasselnötter.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Strösocker i mördegen kan bytas mot florsocker.
- Hasselnötter kan bytas mot andra nötter som mandlar eller valnötter.
Tips
- Du behöver 20 medelstora muffins- eller kakformar. Jag tog kakformar i aluminium.
- Formarna kan smörjas med mjukt smör så lossar kakorna lättare ur formarna.
- Kakorna går utmärkt att frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal