Kullakakor med hasselnötsmjöl

Kullakakor är en slags hasselnötskakor med smörig mördeg i botten toppad med hasselnötsmaräng.  

20 stycken Kullakakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • MÖRDEG: 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör
  • 2 äggulor, M/L
  • HASSELNÖTSMARÄNG: 2 äggvitor, M/L
  • 2 dl strösocker
  • 100 gram hasselnötsmjöl
  • GARNERING: 20 hasselnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Mät upp vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Tillsätt smöret i bitar.
  4. Dela på äggen i äggulor och vitor. Lägg äggvitorna i en annan stor bunke till marängen senare.
  5. Tillsätt äggulorna till bunken med mjöl och smör. Arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda ej.
  6. Forma degen till en avlång rulle och dela den i 20 bitar.
  7. Ställ 20 muffinsformar på en bakplåt.
  8. Fördela degen i muffinsformarna och platta ut i botten något.
  9. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt lite socker i taget när de hårdnat och fortsätta vispa till en styv maräng. Det tar 3-5 minuter.
  10. Tillsätt hasselnötsmjölet och rör ut klumpar.
  11. Fördela hasselnötsmarängen över degen i muffinsformarna.
  12. Toppa med en nöt i varje kaka.
  13. Grädda Kullakakorna i mitten av ugnen i ca 37 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna innan servering.
Till mördegen behöver du strösocker, smör, vetemjöl, vaniljsocker och äggula. Till marängen strösocker, äggvita och hasselnötsmjöl. Vidare kakformar i aluminium samt hasselnötter till garnering.
Till mördegen behöver du strösocker, smör, vetemjöl, vaniljsocker och äggula. Till marängen strösocker, äggvita och hasselnötsmjöl. Vidare kakformar i aluminium samt hasselnötter till garnering.
Mät upp vetemjöl, vaniljsocker och strösocker i en bunke.
Mät upp vetemjöl, vaniljsocker och strösocker i en bunke.
Tillsätt smör i tärningar eller bitar.
Tillsätt smör i tärningar eller bitar.
Tillsätt äggulor.
Tillsätt äggulor.
Arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda ej.
Arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda ej.
Forma degen till en rulle och lägg i formarna. Tryck ut degen något.
Forma degen till en rulle och lägg i formarna. Tryck ut degen något.
Formarna med deg redo att fyllas med maräng.
Formarna med deg redo att fyllas med maräng.
Lägg äggvitorna till marängen i en bunke.
Lägg äggvitorna till marängen i en bunke.
Vispa till fast skum och tillsätt sedan lite socker i taget och vispa till en styv maräng.
Vispa till fast skum och tillsätt sedan lite socker i taget och vispa till en styv maräng.
Vänd i hasselnötsmjölet och rör ut klumpar.
Vänd i hasselnötsmjölet och rör ut klumpar.
Marängen redo att fyllas i formarna.
Marängen redo att fyllas i formarna.
Fördela marängen i formarna och toppa med en hasselnöt i varje kaka.
Fördela marängen i formarna och toppa med en hasselnöt i varje kaka.
Kullakakorna redo att gräddas.
Kullakakorna redo att gräddas.
Grädda i 150 grader vanlig ugn i mitten av ugnen i ca 37 minuter.
Grädda i 150 grader vanlig ugn i mitten av ugnen i ca 37 minuter.
Låt svalna innan servering.
Låt svalna innan servering.
Kakorna får en härlig smörig botten av mördegen och söt nötig marängtopp. Mums.
Kakorna får en härlig smörig botten av mördegen och söt nötig marängtopp. Mums.

Serveringsförslag

Passar till fika, kakfat och utflykt både till fest och vardags. 

Varianter

  • Jag tog hasselnötsmjöl istället för malda hasselnötter vilket annars är det vanliga. Vill du baka med malda nötter kan du räkna 100 gram hasselnötter. 
  • Smör kan bytas mot margarin. 
  • Strösocker i mördegen kan bytas mot florsocker. 
  • Hasselnötter kan bytas mot andra nötter som mandlar eller valnötter. 

Tips

  • Du behöver 20 medelstora muffins- eller kakformar. Jag tog kakformar i aluminium. 
  • Formarna kan smörjas med mjukt smör så lossar kakorna lättare ur formarna. 
  • Kakorna går utmärkt att frysas. 
 
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-01-31

Tillbehör och liknande: