Lasagne

Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot. Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka, finrivna morötter; eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.

Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.

8 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 800 gram oxfärs
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 4 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1,2 pkt lasagneplattor cirka 650 gram
  • Bechamelsås med ost och muskotnöt: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost
  • Tillbehör: 1 påse blandad grönsallad
  • 4 tärnade tomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 dl kokta svarta linser

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Dela chilifrukterna och ta ur kärnorna samt hacka dem och tillsätt till köttfärsen.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt mjölet till den stekta köttfärsen och rör ut det. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: Lägg ett lager béchamelsås i botten på en stor lasagneform eller långpanna.
  10. Lägg sedan pastaplattorna, ca 8 st plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  11. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång.
  13. Toppa med pastaplattor och béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25.30 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar...

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat