Lasagne

Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot. Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka, finrivna morötter; eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.

Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.

8 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 800 gram oxfärs
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 4 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1,2 pkt lasagneplattor cirka 650 gram
  • Bechamelsås med ost och muskotnöt: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost
  • Tillbehör: 1 påse blandad grönsallad
  • 4 tärnade tomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 dl kokta svarta linser

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Dela chilifrukterna och ta ur kärnorna samt hacka dem och tillsätt till köttfärsen.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt mjölet till den stekta köttfärsen och rör ut det. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: Lägg ett lager béchamelsås i botten på en stor lasagneform eller långpanna.
  10. Lägg sedan pastaplattorna, ca 8 st plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  11. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång.
  13. Toppa med pastaplattor och béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25.30 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer