Tacolasagne

En lasagne med köttfärs smaksatt med tex-mex eller tacokrydda, färsk koriander, lök, vitlök och chili varvad med Bechamelsås, riven mozzarella och lasagneplattor.
Servera gärna med grönsallad, cocktailtomater, tortillachips samt Mexikansk picklad rödlök och chilisalsa (sök recept här på receptfavoriter.se). Garnera ev. med lite färsk koriander.
Vill man ha mindre köttfärs eller spä till en större sats kan man ha i kokta svarta bönor och majs. Man kan också ersätta köttfärsen för en vegetarisk variant med quornfärs, sojafärs och/eller ta mer grönsaker som tärnad morot, bönor, majs och broccoli.

4 portioner tacolasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor
  • 2 msk smör
  • 500 gram blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 40 gram texmex-krydda
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 600 gram pastasås tomat
  • Bechamelsås: 75 gram smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 8 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram riven mozzarella
  • Tillbehör: 2 dl chilisalsa
  • 150 gram sallad
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 baguette
  • 200 gram tortillachips

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka lök, vitlök samt färsk koriander.
  3. Fräs köttfärsen med smör, lök, vitlök, färsk koriander, tex-mex krydda, salt, chili och svartpeppar.
  4. Hacka sönder färsen och stek några minuter på medelvärme.
  5. Tillsätt tomatsåsen samt 2 dl vatten (skölj ur förpackningen) och koka på medelvärme medan du lagar Bechamelsåsen.
  6. Smält smör i en stor såskastrull.
  7. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  8. Tillsätt mjölk lite i taget medan du vispar ut klumpar.
  9. Koka Bechamelsåsen på medelvärme i minst 5 minuter. Smaka av med salt, muskot och vitpeppar. Rör då och då så den inte bränns.
  10. Ta fram en ugnsform med höga kanter på förslagsvis 20x30 cm.
  11. Lägg ett lager med tredjedel av köttfärssåsen i botten.
  12. Täck med tre lasagneplattor.
  13. Bred ut en fjärdedel av Bechamelsåsesn samt lite av osten.
  14. Lägg på en tredjedel av köttfärssåsen och täck med tre lasagneplattor.
  15. Bred ut en fjärdedel av bechamelsåsen samt lite av osten.
  16. Lägg på en tredjedel av köttfärssåsen och täck med lasagneplattor.
  17. Lägg ett lager lasagneplattor samt en fjärdedel av Bechamelsåsen.
  18. Toppa med resten lasagneplattorna och Bechamelsåsen och resten av osten.
  19. Tillaga lasagnen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den har fin färg och är genomvarm.
  20. Ta ut och låt svalna några minuter.
  21. Servera tacolasagnen med valfria tillbehör som ex. grönsallad, halverade cocktailtomater, chilisalsa, Mexikansk picklad rödlök, tortillachips samt ett gott bröd ex. baguette.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer